E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBaşkent Gaz ihalesine büyük ilgi---

Başkent Gaz ihalesine büyük ilgi

Başkent Gaz ihalesine büyük ilgi
16 Ocak 2013 - 15:43 borsaningundemi.com

Başkent Gaz'ın %100 hissesinin blok satışı ihalesinde şartname alarak ilgisini gösteren firma sayısı 10'u geçti

Teklif verme süresi Cuma günü sona erecek olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yürüttüğü Başkent Gaz'ın yüzde 100 hissesinin blok satışı ihalesinde şartname alarak ilgisini gösteren firma sayısı 10'ugeçti; ihalede en yüksek teklifi verecek firmayla ortak olmak üzere bekleyen firma ve fonlar da buluyor.
Şartname alan veya ilgisini gösteren firmalar arasında, Eksim Yatırım Holding, Nurol Holding, Türkerler-Gama OGG, Genpa, Akfen-STFA OGG, Fernas, Sabancı Holding, İspanyol GasNatural, Zorlu Holding, Limak, Taşyapı, İran devlet şirketi NIGC adına Türk yatırımcılar, Birleşik Arap Emirlikleri devlet fonu Mubadala da bulunuyor.
Katılımın artmasını sağlamak amacıyla ayrı bir önyeterlilik süreci olmadan düzenlenen ihalede, son teklif tarihi 17 Aralık'tan 18 Ocak'a uzatılmıştı.
Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar, ertelemenin hem yeni eklenen firmalar sebebiyle hem de şirketlerin son ana kadar devam edecek olan ortaklık görüşmelerinden kaynaklandığını; bazı firma ve fonların da ihalede en iyi teklifi verecek yatırımcıyla irtibata geçmek üzere beklediğini belirtiyor.
Şartname sahibi bir firma yetkilisi Reuters'a, "Biz de dahil adı geçen firmaların birbirimizle görüşmelerimiz halen devam ediyor. Ortaklıklar neredeyse Cuma günü netleşecek. Buna rağmen her ne kadar bu yönde talepler olsa da bu saatten sonra bir erteleme beklemiyorum; erteleme ancak ÖİB'nin bir gerekçesi olursa olabilir" dedi.
Önceki ihalelerde yer alan ancak son ihaleye katılmayacak bir şirket yetkilisi ise, "Başkent Gaz artık çok hakim olduğumuz bir konu. Oluşacak fiyat ve alacak gruba bağlı olarak ihalenin ardından ortaklık düşünebiliriz" dedi.
Aynı yetkili, "Konuya bizim gibi yaklaşan firmaların ve bazı Körfez fonlarının da olduğunu biliyoruz. Mubadala Fonu da bunlardan biri" diye konuştu.
İhalede oluşacak bedel en az 1 milyar dolar olmalı
Üst düzey bir yatırım bankacısı ise Körfez kökenli varlık fonlarının yapıları itibariyle, "düşük risk oranlı ve düşük getiri potansiyelli" Başkent Gaz'a ilgilerinin "sönük" olmasını beklediğini, ancak yine aynı sebeplerle, borçlanma tarafında bir sıkıntı beklemediğini söyledi.
Bankacı, "Finansmanda en önemli çekincelerden biri Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Başkent Gaz'a olan yaklaşık 300 milyon dolarlık borcu. Bu borcun özelleştirme gelirinden ödenmesine yönelik protokol var ama; protokol, 'Borç, yaklaşık 700 milyon dolarlık BOTAŞ ve Hazine borcu ödendikten sonra kalan kısımdan ödenir' diyor. Yani ihalede oluşacak bedel en az 1 milyar dolar olmalı ki bu borç ödensin" dedi.
İhale süreci
Nisan 2012'de Başkent Gaz'ın yüzde 80'i için gerçekleşen üçüncü ihalede katılımcılar en yüksek 585 milyon Dolar teklif vermiş; ÖİB'nin belirlediği 626 milyon dolarlık muhammen bedelin üzerine çıkılmadığı için ihale iptal olmuştu.
Başkent Gaz'ın yüzde 80'i için 2008'de düzenlenen ilk ihalede, en yüksek teklifi 1.6 milyar dolar ile Global Yatırım-Energaz ortaklığı, 2010'da düzenlenen ikinci ihalede ise 1.2 milyar dolar ile MMEKA vermişti.
İlk üç ihale, global ekonomik kriz kaynaklı finansman problemleri ve şirket değerlemeleri gibi sebeplerin yanı sıra, şirket yapısında yatırımcıların olumsuz olarak değerlendirdikleri birtakım koşullar sebebiyle de tamamlanamadı.
İlk ihaleden bugüne kadar geçen süreçte, bu olumsuzlukları gidermek için; şirketin yüzde 20'sine sahip olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) payı da ÖİB'e devredildi, ABB'nin Başkent Gaz, BOTAŞ ve Hazine'ye 670 milyon dolar olan borcu sabitlendi, ABB ve EGO'nun şirkete olan yaklaşık 300 milyon dolar borcunun özelleştirme gelirinden ödenmesi kanunla karar bağlandı, şirket hinterlandında yer alan Baymina Elektrik Santrali kapsam dahiline alınarak yeni serbest tüketici katılımıyla yaklaşık 1 milyar metreküplük ilave kapasite elde edildi.
Birim hizmet ve amortisman bedeli ile taşıma bedeli hisse satış sözleşmesinden itibaren geçerli olacak şekilde dolar bazında sekiz yıl sabitlendi.
Ayrıca, diğer doğalgaz dağıtım bölgelerinde yıllık 300,000metreküp olan serbest tüketici limitinin Başkent Gaz'da yıllık800,000 metreküp olması da avantajlar arasında değerlendiriliyor.
Bunun dışında ihalede en yüksek teklifi veren yatırımcıya, bedelin yüzde 50'sini peşin, yüzde 50'sini iki yıl vadede ödeme imkanı da tanınacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)