E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşçı: Gevşeme beklemeyin---

Başçı: Gevşeme beklemeyin

Başçı: Gevşeme beklemeyin
31 Ekim 2013 - 10:05 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunda, kısa vadede dalgalı, uzun vadede aşağı yönlü seyre işaret etti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporununda kur konusundaki nokta tahminlerinden kaçındı. Daha önce doların 1,92 seviyesine ineceğini belirten Başçı, bu kez net bir tahmin yapmamayı tercih etti.

TL'NİN DEĞER KAZANMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK
Kur seviyesiyle ilgili konuşan Başçı, "Biz belirliği artırdıkça ve temkinli duruşumuzu korudukça, TL'nin değer kazanma ihtimali var ancak bunu MB'nin kur tahmini almamak gerekir. TL'nin değer kazanma ihtimali, değer kaybetme ihtimalinden daha yüksek" dedi.

'1,92 BİR TAHMİN DEĞİLDİ'
Başçı daha önceki tahminiyle ilgili gelen soruya, "Dolarda 1,92 seviyesi bir varsayımdı, tahmin değildi" diye yanıt verdi.

ÖN PLANDAKİ FAİZ
Başçı faiz oranlarıyla ilgili de konuştu. MB Başkanı, "Faizlerde yüzde 4,5 arka planda kalacak, ön plandaki faiz oranı enflasyon düşene kadar yüzde 6,75 olacak" dedi.

'GEVŞEMEYECEĞİZ'
Başçı önümüzdeki dönemde merkez bankasından gevşeme beklenmemesi gerektiğini belirtti. MB Başçı, "Bizden kesinlikle gevşeme beklemeyin. Gevşemeyeceğiz. Gerekirse sıkılaştırma yapabiliriz" dedi.

MESAJIMIZ ŞU...
Başçı, para politikalarıyla ilgili de "Mesajımız şu; enflasyona odaklı para politikası devam ediyor, para politikasında gevşeme beklemeyin" dedi.

MERKEZ DAHA ŞEFFAF OLACAK
Başçı önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın daha şeffaf olacağını şu sözlerle belirtti: "Önümüzdeki dönemde para politikalarında daha öngörülebilir bir duruş sergileyeceğiz"

KISA VADEDE DALGALI, UZUN VADEDE AŞAĞI YÖNLÜ SEYİR
Başçı enflasyonun kısa vadede dalgalı seyredeceğini, uzun vadede ise aşağı yönlü seyir izleyeceğini ifade etti. Başçı, 2013 enflasyon tahminini yüzde 6,8 orta nokta olmak üzere yüzde 6,3 - yüzde 7,3 aralığında olduğunu belirtti. MB Başkanı, 2014 enflasyon tahminini yüzde 5,3 orta nokta olmak üzere yüzde 3,8- yüzde 6,8 aralığında olacağını söyledi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI ENFLASYONDA ARTIŞ GETİRECEK
Başçı, döviz kurunun enflasyonu temel mal grupları üzerinden etkilediğini, TL'deki değer kaybının 2013 enflasyonunu 0,4 puan artırıcı etki yapacağını söyledi.

PETROL FİYATLARI ETKİLEYECEK
Başçı petrol fiyatlarındaki artış beklentilerinin de enflasyonu yukarı çektiğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı, 2013 petrol fiyatı tahminini 107 dolardan 109 dolara çektiklerini, bunun da enflasyonu 0,1 puan etkileyeceğini belirtti.

TÜTÜN FİYATLARI ETKİSİ
Başçı, 2013’teki tütün etkisi ortadan kalkınca 2014 ocak enflasyonunun düşük çıkacağını ifade etti.

PİYASAYA LİKİDİTE SAĞLAMAYA DEVAM EDİLDİ
Başçı, piyasaya döviz sağlamaya devam ettiklerini, bu yüzden de piyasadaki Türk Lirası açığının arttığını belirtti. MB Başkanı, haftalık fonlamanın bakiyesinin yıl sonuna kadar maksimum 10 milyar liraya kadar artacağını öngördü.

KREDİ BÜYÜMESİ KADEMELİ OLARAK AZALACAK
Başçı kredi büyümesiyle ilgili de konuştu. Kredilerin yıllık büyüme oranının üçüncü çeyrekte yüzde 25 civarında seyrettiğini belirten MB Başkanı, kredi büyümesi hızının kademeli olarak daha makul seviyelere ineceğine işaret etti.

CARİ AÇIKTAKİ DÜZELME DEVAM EDECEK
Cari açıkla ilgili değerlendirme yapan Başçı, "Altın hariç cari açıktaki düzelme 2013 yılında yavaşlayarak da olsa sürüyor. Cari dengedeki düzelme süreci önümüzdeki dönemde de devam edecek" dedi.

KÜRESEL EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ
Başçı, küresel ekonomiye yönelik gelişmeleri de değerlendirdi. Yılın üçüncü çeyreğinde küresel büyümeye yönelik endişelerin devam ettiğini ifade eden Başçı, Fed'in desteğini geri çekeceği sinyali verip geri çekmesinin küresel piyasalarda dalgalanma yarattığına işaret etti.

DALGALANMA DEVAM EDECEK
Başçı, küresel finans piyasalarında dalgalanmaların devam etmesini bekledikleri de söyledi. Temkinli ekonomi politikasına devam ettiklerini belirten Başçı, etkin likidite yönetimi ile kısa vadeli faizlerin koridorun üst sınırına yaklaşmasını sağladıklarını da ekledi. Başçı, piyasa faizlerinin olması gerektiği yurt içi makro ekonomik gelişmelerine göre hareket ettiği bir çerçeve oluşturduklarını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı01 Kasım 2013 01:09

    Bence Başçı hdefine ulaşdı. Şu saatten sonra dolar inmesin diye uğraşır. Enflasyon ile mücadele edeceğiz ve TL vermeyeceğiz dedi. Mealen bana güvenen gelsşn dolar bozdursun bankalra yüksek faizle yatırsın seneye daha düşük kurdan geri alır demeye getirdi. En kötü ihtimal yanılırsan ve sözümü yerine getiremezsem ve dolar artar ise o sırada yerlerde sürünecek olan borsadan kelepir hisseleri veya yarı fiyatına düşecek AVM leri Otelleri alırsınız demeye getirdi.