E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakanlığı ne zaman bitecek---

Başbakanlığı ne zaman bitecek

Başbakanlığı ne zaman bitecek
13 Ağustos 2014 - 04:23 borsaningundemi.com

Halkın oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlık ve pari genel başkanlığının ne zaman sona ereceği tartışılıyor

Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlık ve parti genel başkanlığının ne zaman sona ereceği, Bakanlar Kurulu ve bugünkü MGK’ya katılıp katılamayacağı ve bu süreçte atacağı imzalar tartışılıyor. Hürriyet'te Turan Yılmaz ve Oya Armutçu imzasıyla yer alan haberde konuyla ilgili görüşler şöyle:

ANAYASA’YA AYKIRI

Prof. Dr. Serap Yazıcı (Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ak Parti’nin anayasa taslağını hazırlayan isimlerden):
YSK sonuçları açıkladığında cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliği sona erecek, partisiyle ilişkisi kesilecektir. Yargı kurumları da bu yorumu paylaştıkları takdirde, seçilen kişi, parlamentoda oylamalarına katılamayacak, Bakanlar Kurulu kararlarını imzalayamayacaktır. Bu işlemlere katıldığı takdirde hukuka ve Anayasa’ya aykırılık sorunu doğabilecektir.

VEKİL ATANMALI

Doç. Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi):
Başbakan’ın 10 Ağustos itibariyle milletvekilliği sıfatı sona ermiştir. Bunun hukuken sonuç doğurması için YSK’ca seçim sonuçlarının kesinleştirilmesi ve bunun Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerekir. YSK bu ilanı yaptığında Erdoğan’ın başbakanlık ve parti genel başkanlığı ile TBMM üyeliği de sona erecek. Bu aşamada başbakanlık ve parti genel başkanlığı için vekil atanmalı.

KANUN TANIMAZLIK

Mehmet Hadimi Yakupoğlu (CHP YSK Temsilcisi):
YSK’nın sonuçları Resmi Gazete’de ilanıyla Erdoğan ‘seçilmiş cumhurbaşkanı’, 28 Ağustos’ta görev süresi dolacak Gül ise ‘mevcut cumhurbaşkanı’ olacak. Erdoğan bu süreçte başbakanlık yetkilerini kullanamaz. Aksi kanun tanımamazlık olur.

Kürşat Ergün (MHP’nin YSK Temsilcisi): Anayasa ve kanundaki açık hükümler karşısında, Başbakan’ın 15 Ağustos’ta kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte TBMM üyeliği ve dolayısıyla başbakanlığı düşer.

İÇTİHATLARA GÖRE

Şeref Malkoç (AK Parti YSK Temsilcisi):
Anayasa değişikliği yapılırken, cumhurbaşkanının ne zaman seçilmiş sayılacağı ve göreve başlaması hususu eksik kaldı. Bununla ilgili kaynaklık yapacak bilimsel görüşler, uygulama ve içtihatlardır. Cumhurbaşkanının ancak yemin etmekle seçilmiş sayılacağı doktora tezi var. Rahmetli Özal’a cumhurbaşkanı seçildiği gün küfreden vatandaşa ceza veriliyor ancak, Yargıtay “Cumhurbaşkanı yeminle göreve başlar” diye cezayı bozuyor.

YEMİN ETTİĞİ ANDIR

Bülent Turan (AK Parti İstanbul Milletvekili):
Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nun 21. maddesine göre seçilen cumhurbaşkanı adına bir tutanak düzenlenir ve TBMM Genel Kurulu’nda okunur. Bu ise eski cumhurbaşkanının görev süresinin dolduğu gündür. Kanun, makamın tarafsızlığını sağlamak için, seçilen cumhurbaşkanının fiilen göreve başlama tarihini baz almıştır. 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı, ‘devlette süreklilik’ ilkesi gereğince, TBMM’de ant içeceği 28 Ağustos’a kadar devam edecektir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)