E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı işlemleri başarısız işlemlerden ayıran 17 kriter---

Başarılı işlemleri başarısız işlemlerden ayıran 17 kriter

Başarılı işlemleri başarısız işlemlerden ayıran 17 kriter
14 Mayıs 2024 - 16:42 borsagundem.com

Acemi trader’ları başarılı trader’lardan ayıran özelliklerin başında, işlemlerini hangi motivasyonlarla açtıkları ve yönettikleri gelir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için dört çeşit işlem olduğu söylenir: İyi işlemler, kötü işlemler, kazandıran işlemler ve kaybettiren işlemler. Başarılı bir yatırımcı, en kötü olasılığın, kötü bir işlemin kazandırması olduğunu bilendir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başarılı yatırımcılar için en iyi olasılık, iyi bir işlemin kazandırmasıdır çünkü kötü bir işlemin kazançla sonuçlanması, gelecek işlemlerinizde olasılıklar aleyhinizde olduğunda sizi daha fazla kötü işlem açmaya yöneltir ve bu da uzun vadede büyük kayıplar anlamına gelir.

17 fark

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün ‘New Trader, Rich Trader’ (Acemi Yatırımcı, Zengin Yatırımcı) isimli kitabında yer verdiği ayrım, iyi işlemlerin yatırımcılar için hangi motivasyonlarla açılması gerektiğine odaklanıyor. Burns’ün temel önermesi, iyi bir işlem kayıpla sonuçlansa bile, ‘ortalamalar kanunu’nun zamanla yatırımcının lehine çalışacağı varsayımına dayanıyor.

Burns, kitabında, iyi bir işlem ile kötü bir işlem arasındaki farklı ilkeleri tartışıyor. Burns, yatırımda önemli olanın, herhangi bir işlemi kazanıp kaybetmek değil, sonraki 100 işlemde nasıl işlem açtığınız olduğunuzu ve bunun piyasalarda hayatta kalmayı başarıp başaramayacağını belirleyen en önemli faktör olduğunu vurguluyor. Burns’e göre iyi bir işlem ile kötü bir işlem arasında 17 belirgin fark bulunuyor…

Zihin, ego ve duygu yönetimi

İyi bir işlem tam bir güvenle yapılır ve yatırımcının yatırım yöntemiyle uyumludur. Bir fikre dayanan bir işlem ise kötü bir işlem olmak zorundadır.

Disiplinli bir giriş ve pozisyon büyüklüğü, iyi bir işlemin olmazsa olmazlarıdır. Piyasanın size borçlu olduğunu düşünerek kayıplarınızı geri kazanmak için açacağınız işlemler ise kötü sonuçlanır.

Pozisyona giriş parametreleriniz yani kriterleriniz tam anlamıyla bir araya geldiğinde işleminiz iyi bir işlemdir. Kötü bir işlem ise FOMO duygusuyla, yani treni kaçırma telaşıyla açılır.

Yatırım planınız bağlamında açtığınız bir işlemin kazançla sonuçlanması beklenir. Açgözlülükle açacağınız bir işlem ise eninde sonunda kötü sonuçlanacaktır.

Yatırım planınıza uygun şekilde açacağınız işlemler uzun vadede kazanç sağlar ve iyi işlem sınıfına girer. Egonuzu şişirmek için açacağınız hemen her işlem ise size kaybettirecektir.

İyi bir işlem pişmanlık duymadan veya herhangi bir iç çatışma yaşamadan açılan işlemdir. Bir yatırımcı eğer ikircikli bir durumda kalır ve kararsızlıkla bir işlem açarsa, bu kötü bir işlemdir.

Uzun vadede avantaj

İyi bir işlem, yatırım planınıza bağlı olarak açılır. Kötü bir işlem ise duygulara ve inançlara dayanır.

İyi bir işlem, kendi kişisel üstün yanlarınıza dayanır; piyasaya dair tahminlere dayalı işlemler ise kötü sonuçlanmaya mahkumdur.

İyi bir işlem, sizin için en uygun zaman dilimini kullanarak açtığınız işlemlerdir; zaman dilimini sürekli değiştirmek ise kayıpla sonuçlanacak kötü işlemlere neden olur.

Mevcut fiyat gerçekliğine tepki olarak açılan işlemler iyi işlemler sınıfına girer ancak kişisel kanaatlere ve tahminlere göre açılan işlemler kötü işlemlerdir.

İyi bir işlem, trendi doğru şekilde belirleyip trende uygun açılan işlemlerdir. Kötü işlemler ise trendle savaşır ve nihayetinde kaybeder.

İyi bir işlem, uzman olduğunuz yatırım araçlarına açılan işlemdir; hakkında fikir sahibi olmadığınız yatırım araçlarında açtığınız işlemler ise er ya da geç kötü sonuçlanmaya mahkumdur.

Risk yönetimi

İyi bir işlem, toplam sermayenin yalnızca yüzde 1'inin riske atıldığı işlemdir; kötü işlemlerin ise risk yönetimi anlamında belirli bir limiti yoktur.

İyi bir işlem, 3 birim kazanmak için 1 birim riskinin alındığı işlemdir. Kötü bir işlem ise kar elde etmeyi planladığından daha fazlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalınan işlemlerdir.

İyi bir işlem, sermayedeki düşüşler esnasında dahi önceden belirlenmiş bir yatırım planını takip eder. Bir dizi kaybın ardından kaybı telafi etmek için aceleyle açılan büyük boyutlu işlemler ise kötü işlem sınıfına girer.

İyi bir işlemin önceden belirlenmiş sınırlı bir dezavantajı ve sınırsız bir avantajı vardır. Kötü bir işlemde ise çoğunlukla risk sınırsızken kazanç olasılığı sınırlı olur.

İyi bir işlem, söz konusu işleme has kurulum için belirlenmiş optimum pozisyon büyüklüğünde olur. Kötü bir işlem ise duygulara, finansal ihtiyaçlara veya aşırı özgüvene dayanır.

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)