E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı bir yatırım planının 10 bileşeni---

Başarılı bir yatırım planının 10 bileşeni

Başarılı bir yatırım planının 10 bileşeni
29 Mayıs 2024 - 16:08 borsagundem.com

Hayatın her alanında olduğu gibi yatırımda da başarılı olmak için disiplinli ve planlı olmanız gerekir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, her ne kadar yeni yatırımcılarca rastgele bir alım satım süreci gibi görülse de, gerçek bundan oldukça farklıdır.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, başarılı yatırımcıların kazanmak için mutlaka bir planları vardır. Başarılı yatırımcılar, uzun vadede şansları dikkatli bir şekilde kendi lehlerine çevirerek, rastgele işlemlere ve duaya güvenen kumarbazları geride bırakır.

Plan ve disiplin

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, hayatın herhangi bir alanında olduğu gibi yatırım alanında da kazanmak istiyorsanız disiplinli ve planlı olmanın ve çok çalışmanın şart olduğuna vurgu yapıyor.

“Yatırımda kısa yol yoktur” diyen Burns, başarı elde etmek için piyasalara hazırlıklı ve detaylı bir planla girmeniz gerektiğine işaret ediyor. Burns, yatırım planının bileşenlerini 10 maddede sıralıyor.

Yatırım planının bileşenleri

İşleme girme: İşleme hangi fiyattan girmeyi planladığınızı açıkça bilmelisiniz. Direnci kırınca mı, geri dönen destekte mi, belirli bir fiyatta mı yoksa göstergelere dayalı bir seviyede mi işleme gireceğinizi bilmeli ve mutlaka spesifik olmalısınız.

İşlemden çıkma: Hatalı olduğunuzu hangi anda ve şartta anlayacakasınız? Destek kaybedildiğinde mi, belli bir fiyat seviyesinde mi, takip eden zarar durdur aracılığıyla mı yoksa zarar durdur emriniz tetiklendiğinde mi? İşleme girmeden önce nerede işlemden çıkacağınızı bilmelisiniz.

Yer değiştirme: Zihinsel bir zarar durdurma, önceden girilmiş bir emirle zarar durdurma veya göstergeli bir zaman durdurma planınız mutlaka olmalıdır ve bu seviyeye her ne olursa olsun değiştirmemeniz gerekir.

Pozisyon boyutlandırma: Sermayenizin ne kadarıyla alım satım yapacağınıza karar vermeden önce, herhangi bir alım satımda ne kadar risk almak istediğinizi belirlemelisiniz. Ne kadar riske girebileceğiniz, hisse senedi fiyatı ve oynaklığına bağlı olarak ne kadar alım ya da satış yapacağınızı belirleyecektir.

Para yönetimi parametreleri: Herhangi bir işlemde asla toplam sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını riske atmamanız gerekir. Daha büyük düşüşlerle baş edebilecek agresif yatırımcılar için bu oran maksimum yüzde 2 olmalıdır.

Ne alıp satmalısınız: Rahat ve bilgili olduğunuz ürünlerin alım satımını yapmalısınız. Swing trade’e uygun, görece orta vadede alıp satacağınız hisse senetleri, trend takip edebileceğiniz büyüme hisse senetleri veya emtia veya para birimlerini alıp satabilirsiniz. Önemli olan, işlem aldığınız ürünü ve piyasasını bilmektir.

Zaman dilimleri: Gün içi trader, pozisyon yatırımcısı, swing trader veya uzun vadeli trend takipçisi misiniz? Eğer uzun vadeli bir trend takipçisiyseniz, ilk gün kâr ederek ya da zarardayken korkarak pozisyondan çıkmamanız gerekir. Bu nedenle, bekleme ya da pozisyonda oturma sürenizi bilmeli ve planınızı buna göre ayarlamalısınız.

Geriye dönük test: Yatırım yapacağınız aracı geriye dönük olarak nasıl test edeceğinizi anlamak için grafikleri birkaç yıl geriye gidip gözden geçirmeli ve bu süre içinde herhangi bir yöntemle işlem yapmamalısınız.

Alternatif olarak, yatırım sisteminizin geçmiş verilerini analiz etmek için geriye dönük test yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Önemli olan, geriye dönük olarak test ettiğiniz veriler sonucunda, lehinize olacak bir yatırım stratejisi geliştirebilmektir. Aksi halde piyasalarda işleme girmemelisiniz.

Performans incelemesi: Kazançlarınızın ve kayıplarınızın ayrıntılı bir kaydını tutmanız faydanızadır. Yönteminizin gerçek alım satımda çalıştığından emin olmanız gerekir. Her 20 işlemden sonra bu verileri gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca disiplinle ilgili herhangi bir sorununuz varsa notlar alabilir, bu sayede hatalarınızdan ders çıkarıp sisteminiz için gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Risk ve ödül: 3 dolar kazanmak için 1 dolar riske attığınız yüksek olasılıklı işlemlere girmeli veya trend takibi yoluyla uzun vadede büyük kazanç sağlayan bir sistemle alım satım yapmalısınız.

Piyasaların ödüllendirdiği 10 yatırım stratejisi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)