E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalarda alım satım her ne kadar basit bir iş gibi görünse de, bazı kurallara uyulmadığı takdirde genellikle hüsranla sonuçlanan bir uğraştır.
Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Brent Penfold'un “Başarılı Ticaretin Evrensel İlkeleri: Tüm Piyasalardaki Tüm Yatırımcılar İçin Temel Bilgiler” kitabı, yatırıma yeni başlayacaklar için ideal bir rehberlik sunuyor.
Başarılı yatırımın evrensel ilkeleri
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde Penfold’un kitabının bir incelemesine yer veriyor. Yatırımın önemini anlamak ve yatırım ilkelerini ciddiye almak için alım satımda bir temele ihtiyaç olduğunu savunan Burns, Penfold’un kitabının bu temel ilkelere yer verdiğini ekliyor.
Burns, “Yatırımda başlangıç aşamasını atlattığınızda ve bir yılda milyoner olamayacağınızı anladığınızda, bu kitap odaklanmanıza ve alım satımda gerçekten işe yarayan ilkeler konusunda ciddi olmanıza yardımcı olabilir” diyor. Burns makalesinde, Penfold’un alım satımda başarılı olmak için gerekli 5 evrensel ilkesine yer veriyor.
Hazırlık
Yazar Brent Penfold, risk yönetiminin alım satımda 1 numaralı öncelik olduğuna inanan azınlıkta yer alıyor. Penfold, yatırım sisteminizi ve pozisyon büyüklüğünüzü belirlediğinizde, iflas riskinizi belirlemek için her işlemde riske edeceğiniz miktarı kullanmanız gerektiğini öne sürüyor.
Penfold’un yola çıkış noktası, iflas riskiniz sıfır değilse, sonunda hesabınızı patlatacağınız üzerine kurulu. Herhangi bir işlemde sermayenizin yüzde 1 ila yüzde 2'sini riske atmak genellikle size sıfır yüzdelik bir iflas riski sunuyor. Ancak bunun aynı zamanda sisteminizin kazanma/kaybetme oranına da bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Asıl mesele ise önce herhangi bir sistemi 30 işlemle test etmek ve ardından iflas riskinizi belirlemek.
İdrak
En önemli hedefiniz, iflas riskinizi sıfıra indirmektir. İşlem yaparken, kayıpları kısa kesme konusunda en iyi yeteneğe sahip olan yatırımcılar piyasalarda kazanır. Basit işlem stratejileri, geri çekilmelerde veya kırılımlarda trendle işlem yaparken geleneksel destek ve direnç temelinde en iyi şekilde çalışır.
Piyasada kazananların yüzde 10'u, başkalarının korktuğu yerde alım yaparak, kırılmalar ilk gerçekleştiğinde satın alarak ve yeni bir düşük dipte kısa pozisyon açarak veya bir varlık destek veya direnç bulduğunda güçlü bir trendin tersine döndüğünü gözleyerek alım ya da satış yaparak kazanır.
Bir işlem stili geliştirme
Kendi kişisel işlem stilinizi bulmalısınız. Bu swing trade de olabilir, daha uzun vadeli trend takip de olabilir hatta daha kısa süreli gün içi trade ya da scalp bile olabilir.
Önemli olan stilinize uygun şekilde seçtiğiniz zaman dilimine göre işlem yapmanızdır; günlük, kısa vadeli, orta vadeli veya uzun vadeli.
Piyasaları belirleme
İşlem yapmak için ideal piyasalar hacim ve fiyat şeffaflığına, likiditeye, 24 saat kapsama alanına, sıfır karşı taraf riskine ve düşük işlem maliyetlerine sahiptir; böyle piyasalar aynı zamanda adil ve verimlidir.
Ayrıca ideal piyasalar, volatilite, basitlik, açığa satış kolaylığı ve kaldıraç kullanımı gibi gerekli işlem özelliklerine de sahip olmalıdır. Bu tarz piyasalar size alım satım için en büyük şansı sağlayan piyasalardır.
Alım satımın üç temel direği
Para yönetimi: İşlemlerinizi önceden belirli oranlarda yapmalısınız. Riski en etkili şekilde yönetmek için aynı risk, sermaye, birim ve yüzdelerde işlem yapmanız gerekir. Riske odaklanmalı ve sermayenizin küçük bir yüzdesiyle yatırım yapmalısınız.
Metodoloji: Mevcut olanlardan sizin ve kişiliğiniz için en uygun yöntemi, Dow Teorisi, teknik göstergeler, örüntüler, fiyat ve hacim gibi, seçebilirsiniz. İşlemleriniz için bir metodolojiniz olduğunda, sisteminizin işe yarayıp yaramadığını niceliksel olarak kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Yatırımcı psikolojisi: Oyunda kalmak için umudunuzu, açgözlülüğünüzü, korkunuzu ve acınızı yönetmelisiniz. İşlem yapmadan önce derinlemesine pratik yapmalı ve kaybetmeyi öğrenmelisiniz. Kazanmak için işleme girmeli, disiplinli, sabırlı, alçakgönüllü ve kontrol sahibi olmalısınız.
Yatırımda doğru ekran süresi ne kadar olmalı?
Borsa yatırımlarında şanslı olma sanatı
Yatırımda para ve zihin yönetimi neden gereklidir?
Gün içi yatırım mı swing yatırımı mı?
Başarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellik
Mükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:29)