E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Barbaros' Kıbrıs açıklarında---

'Barbaros' Kıbrıs açıklarında

'Barbaros' Kıbrıs açıklarında
21 Ekim 2014 - 05:22 borsaningundemi.com

Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek doğalgaz sondajı başlattığı Doğu Akdeniz'de misillemede

Türkiye’nin üç boyutlu araştırma yapabilen sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek doğalgaz sondajına başladığı Doğu Akdeniz’de ‘misilleme’ çalışmalarına başladı. Ömer Bilge ve Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre Türkiye ve KKTC’nin tepkisi üzerine Ada’daki BM müzakerelerinden çekilen Kıbrıs Rum yönetimi, “Barbaros” ve beraberindeki Türk donanmasını yakından takip ediyor.

Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, daha önce ilan edilen program çerçevesinde bu sabah erken saatlerde Mersin limanından hareket etti. Öğlen saatlerinde Türkiye’nin navi-tex (seyrüsefer ilanı) ilan ettiği Kıbrıs adasının güneyine gelen Barbaros Hayreddin Paşa, hemen çalışmalara başladı. 

TÜRK DONANMASI BÖLGEDE

Barbaros’un 20 Ekim-20 Aralık tarihleri arasını kapsayan sismik araştırma çalışmasını bölgede bulunan Türk savaş gemileri Gelibolu ve Giresun fırkateynleri ile Bafra korveti yakından takip ediyor.

Türk gemisinin sismik arama yaptığı bölge, Rumların tek taraflı MEB ilan ettiği alanlardan 2,3 ve 9 numaralı parsellerle çakışıyor.

ADIM ADIM KRİZ

Doğu Akdeniz’deki Rumların yol açtığı sondaj ve doğalgaz krizi şöyle tırmandı:
*İtalyan ENI ve Güney Koreli Kogas şirketleri, Rumlardan kiraladıkları Kıbrıs’ın yaklaşık 100 kilometre güneyindeki 9 numaralı parsele geçen ay SAIPEM 10000 adlı sondaj gemisini gönderdi.
*KKTC ve Türkiye Rumları müzakerelerin sürdüğü bir sırada tek taraflı hareketlerden kaçınmaya çağırdı. 
*İtalyan şirketin sondaj gemisi ay başında çalışmalara başladı. Türk savaş gemileri sondaj gemisini takibe aldı.
*Türkiye Rumları sert bir şekilde uyararak KKTC ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde aynı bölgelerde sismik çalışma yapacağını ilan etti.
*Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’yi suçlayarak Ada’da BM çerçevesinde devam eden müzakerelerden çekildi.
*Türkiye bugün bölgede sismik çalışmalara başladı.

ATİNA DA TEPKİLİ

Türk gemisinin bölgedeki faaliyetlerine Atina’dan da sert tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, “Türkiye’yi sadece gemisinin değil, dış politikasının da rotasını değiştirmeye (geri çeksin anlamında) davet ediyoruz” dedi.
Türk araştırma gemisinin “Kıbrıs (Rum)  kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içinde bulunduğunu” ileri süren Venizelos, “Barbaros, Uluslararası Deniz Hukuku’nun açık şekilde çiğnenmesi anlamına gelen araştırmalar yapmaya teşebbüs edecek. Türkiye’nin o bölgede bir talebi yok. Türkiye’nin Kıbrıs Türk sahte devleti (KKTC’yi kastediyor) adına hareket ettiği görülüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin var olduğunu idrak etmediği takdirde, Kıbrıs’ta çözüm için müzakere çerçevesi de olmayacağını” söyleyen Venizelos, Türkiye’nin Kıbrıs’ta diyaloğun kuyusunu kazdığını ve bir kriz odağı oluşturduğunu iddia etti.

Venizelos ayrıca, IŞİD’e karşı ittifakın kırılmasında Türkiye’nin büyük sorumlulukları bulunduğunu da ileri sürdü. 

RUM KESİMİ GAZETELERİ: SİNİR HARBİ

Bu arada Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazeteler Barbaros'un faaliyetlerine geniş yer ayırdı. Fileleftheros gazetesi “Barbaros’un İzinde. Lefkoşa ve Üçüncü Taraflar Türk Hareketlerini İzlemek İçin Alarmda” başlıklı manşet haberinde, Rusya ve İsrail’in, Türk hareketlerini ve özellikle sismik araştırmalar yapacak Barbaros’un bölgeye geliş tarihini dikkate alarak Kıbrıs açıklarında yapacaklarını duyurdukları tatbikatlarının bugün itibarıyla başlayacağını hatırlattı. Gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’i kaynak göstererek bugün toplanan Rum Ulusal Konseyi’nin gerekirse yarın da toplanabileceğini kaydetti.

Politis gazetesi, “Ulusal Konsey Bugün Gözü Barbaros’ta Toplanıyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yapacağını ilan ettiği sismik araştırmalara başlayacağı tarihin Rum Yönetimi için sinir harbine dönüştüğünü yazdı. Gazete sismik araştırmaların 20 gün sürdüğünü ancak yayınlanan Navtex’de 20 Ekim- 30 Ekim tarihleri arasında sürdürüleceğini, Türkiye’nin araştırmalara başlamak için bu tarih aralığının hangi noktasını seçeceğinin bilinmediğine dikkat çekerek “Mesele tam bir sinir harbine dönecek” vurgusunu yaptı.

Gazete, Rum Yönetiminin güvenliğini sağlamak için siyasi ve hukuki bazı tedbirler alacağını ve bu tedbirleri Rum Ulusal Konseyi’nin önceki toplantısında katılımcılara açıkladığını yazdı. Gazetede yer alan haberde Rum hükümeti içinde bulunan kaynaklarının Türkiye’nin araştırmalara başladığı zaman uluslararası müttefiklerinin bugünkü kadar ılımlı davranmayacaklarını belirtildi.

Simerini gazetesi ise “Kıbrıs MEB’inde Sular Kaynıyor. Türkiye’nin Gemi Adamlarına Uyarı Belgesi Bugün Yürürlüğe Giriyor. Türkiye’nin Meydan Okumalarını Bugün Hayata Geçirip Geçirmeyeceği Net Değil. Ulusal Konsey Bundan Sonra Atılacak Adımları Belirlemek Üzere Toplanıyor” başlığıyla verdi. Rum Yönetimi’nin ve üçüncü ülkelerin dikkatlerinin Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi’nin hareketlerine çevrildiğini belirten gazete, Doğu Akdeniz’i “kaynayan kazana” benzetti.

Alithia gazetesi haberini “Türk Meydan Okumaları ve Rusya, İsrail- Kıbrıs Tatbikatları. Ulusal Konsey Türk Meydan Okumaları İçin Bugün Toplanıyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)