E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İKİNCİ ÇEYREKTEKİ BÜYÜME SÜRMELİ
SORU- Banvit biraz toparlanmış gibi görünse de çok düştü. Dokuz aylı bilançoda sizce ne yapar?
Batuhan Keçeli
CEVAP - Banvit, geçtiğimiz yıl mayıs ayında 68,75 TL seviyesinde bulunurken sonrasında hızlı bir çıkış sergiledi. Geçtiğimiz ağustos ayında ise en yüksek 445,50 TL’yi gördü. Bir yılı aşan sürede gerçekleşen fiyat artışı yüzde 548 oldu. Ardından kâr satışlarıyla fiyat geriledi. Yaşan güçlü çıkışın sonrasında satışların yaşanmasını olağan değerlendirmek gerekir. Şimdilerde de 320,25 TL’den işlem görüyor. Geçtiğimiz temmuzdan bu yana geniş bir bant aralığında hareket etse de zirvede yataya döndüğünü söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Piyasanın genelinde gözlenen satış baskısı bu hissede de yaşanırken tutunma çabası öne çıkıyor.
Banvit’in mevcut seviyelerden tekrar yukarı yönlü bir hareket sergileyebilmesi için piyasanın genelinde gözlenen olumsuz havanın dağılması etkili olacaktır. Öte yandan Şirketin büyümesi fiyatı destekliyor. Son açıkladığı 2024 altı aylık mali tablolarında gelirindeki yüzde 5’lik artışa rağmen dönem sonunda 1,9 milyar TL kâr açıkladı. Oluşan kârda düşen maliyetlerin katkısı gözleniyor.
Şirketin ikinci çeyrekte hem satışları hem de FAVÖK’ü arttı. Aynı ivmenin devamı halinde dokuz aylık mali tablolarında da kârdaki büyümenin devam ettiğini gözlemek mümkün olacak.
KISA VADELİ BORÇ BASKISI ALTINDA
SORU - Teknosa’nın performansını nasıl buluyorsunuz? Bir de bilançosunu ne zaman açıklayacağını öğrenebilir miyim?
Yunuş Şahin
CEVAP - Teknosa, beş yılı geçkin sürede oldukça iyi bir çıkış gerçekleştirdi. Fiyatı Mayıs 2019’da en düşük 1,21 TL’ye kadar inerken Şubat 2024’te en yüksek 55,80 TL’ye kadar çıktı. Bu süre zarfında fiyatını 46 kattan fazla artırdı. Fiyatı geçtiğimiz şubat ayından bu yana ise geriliyor. Şimdilerde de 25,64 TL bölgesinde bulunuyor. Geride kalan altı ayda fiyatını yüzde 54 geriletti. Hisse, 2022 yılındaki düşüşünde de benzer şekilde yüzde 50’ye varan bir geri çekilme yaşamıştı. Sonrasındaysa içinde bulunduğu uzun vadeli yükseliş trendinde hareketini sürdürdü. Şimdilerde yaşanan durumun da teknik olarak benzer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Halihazırda fiyatı uzun vadeli yükselen kanal içinde bulunuyor. Bununla birlikte firma 2022 yılında kârını büyütmeye devam ederken 2024’ün ilk yarısında şirket zarar açıkladı. Bu da satışların devam etme olasılığını gündeme getiriyor.
Teknosa, yılın ilk yarısında gelirini yüzde 10 artırmasına rağmen dönem sonunda 663,3 milyon TL zarar açıkladı. Esas faaliyetlerinden zarar etmesi yıl sonunda toparlanmasını güçleştiriyor. Yılın ikinci çeyreğinde gelirini düşürmesi de bu olasılığı baskılayan bir diğer işaret.
Şirket dokuz aylık mali tablolarını 30 Ekim günü yatırımcıyla paylaşacak. Söz konusu finansal tablolarda olumlu bir seyrin olması yıl sonunda da toparlanmaya dair bir işaret olabilecektir.
Teknosa’nın kaynak dağılımı içinde kısa vadeli yükümlülüklerinin yüzde 80’e varması ise önemli bir sorun olarak görülmeli. Borç baskısı altında faaliyet yürütmemesi için borçluluk yapısını daha uzun vadeye yayabilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmesi halinde yatırımcının ilgisinin artması mümkün olabilecektir.
BİST'ten haftanın ilk gününde 2 hisseye tedbir
Günün önemli şirket haberleri 22/10/2024
Yabancılar en çok o hisseleri aldı
Borsadan beklentiler seneye mi kaldı?
Alfa Solar Enerji'nin iştiraki Romanya’da 3 şirket satın aldı
Yatırım devinin eski CEO'sundan 'Batı'ya altın uyarısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:56)