E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dış Piyasalar
ABD özel istihdamında 200.000’nin üzerinde artış.. Geçen Cuma günü açıklanan kritik tarım dışı istihdam verisi hem toplamda hem de özel sektörde beklentilerin üzerinde geldi. Özel kesimde istihdam artışı 222.000 olarak gerçekleşti. 200.000’nin üzerinde olması önemli; çünkü bu seviyenin kalıcı olması halinde Fed’in faiz artışına geçmesi için istihdam piyasasının yeterli güce ulaşmış olabileceği görüşü var. Ayrıca, işsizlik oranı da % 8,9’a geriledi. Bu durumda, Haziran sonrasında tahvil alımının sonlandırılması baskısı artabilir.
Yüksek petrol fiyatlarının baskısı ve Fed politikası belirsizliğiyle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,74 ve % 0,72’lik kayıplarla 1.321 ve 12.170 puana gerilerken; DAX endeksi % 0,65‘lik düşüşle 7.179 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, ABD’den güçlü istihdam verisine karşın, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelmeye devam eden faiz artırım sinyalleriyle 1.40’a yakın güçlü seyrini korudu.
Güçlü ekonomik veriler ve Ortadoğu endişesi altında yönünü belirlemeye çalışan altın fiyatları ise 1.420-1.430 dolar civarında dalgalandı. Ortadoğu’da artan tansiyonla hafta başında 1.440 dolara yakın seyrettiği görülüyor.
Kurtarma fonunda uzlaşma arayışına devam.. Geçen Cuma günü Helsinki’de toplanan ancak beklendiği gibi bir uzlaşmanın çıkmadığı AB liderler zirvesinin benzerleri ay boyunca devam edecek. Bu haftaki zirve öncesinde çalışmalar hızlanabilir.
Hali hazırda kurtarma fonundan destek alan Yunanistan ve İrlanda’nın ödediği faiz oranında indirim yapılması talebine Almanya’dan şartlı yanıt gelirken (İrlanda’nın kurumlar vergisi oranını yükseltmesi gibi); fondan yardım alması gündemde olan Portekiz ile ilgili net bir tavrın oluşmadığı gözleniyor. Kurtarma mekanizmasına özel sektörün de dahil olması diğer bir tartışma konusu.
İrlanda ile ilgili olarak ise, yeni hükümetin kurulma çalışmalarının bu hafta tamamlanması, özellikle fon koşullarının tekrar müzakere edilmesi ve bankalarla ilgili çalışmaların başlatılması açısından önemli.
Mart gelişmelerini içeren ancak sakin olan veri gündemi.. Mart ayına ait ABD’de Michigan ve IBD tüketici güveni, AB’de ise sentix güven endeksi büyüme hızı açısından ilgi çekecek. Çin’in Cuma günü açıklanacak Şubat enflasyon rakamları da, beklendiği gibi yavaşlama göstermesi durumunda, sadece munzam karşılık oranlarının artırılması ile yetinilip faiz artışı gelmeyebilir.
Bugün AB’de sentix endeksi, ABD’de Şubat istihdam trendleri ve Ocak tüketici kredileri açıklanacak. Piyasa trendi açısından kritik olmayan haftalık gündemde yer alan diğer veriler ise, ABD’de Şubat perakende satışlar, bütçe, Ocak toptan ve iş envanterleri, dış ticaret; Almanya’da Şubat enflasyon, Ocak sanayi üretim ve siparişleri.
İç Piyasalar
Küresel ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin verilerle desteklenmesi ve içeride yatışan endişelerle, İMKB 100 endeksi % 1,2’lik artışla 61.113 puana yükselişini sürdürdü.
Bu hafta, Rekabet Kurumu’nun kararı ve para politikasında alınan son önlemlerin etkilerinin gözlenmeye başlanacak olması nedeniyle bankalarla ilgili beklentiler yine ön plana çıkabilir. Rahatlatıcı açıklama ve gelişmeler, güçlü iç dinamiklerin etkisinin gözlenmesini sağlayacaktır. Aksi durumda, yine olumsuz ayrışma tablosuyla karşı karşıya kalınabilir.
İşlenmiş gıda enflasyonu kısa vadede yavaşlayabilir. Merkez Bankası’nın Şubat enflasyon raporunda, yıllık enflasyondaki düşüşün daha çok baz etkisinden kaynaklandığı ve çekirdek enflasyonun önümüzdeki aylarda da yükselmeye devam edeceği belirtildi. Diğer taraftan, gıda fiyatlarının artan baskına karşılık, buğday ithalatındaki gümrük vergisinin Mayıs başına kadar geçici olarak kaldırılmasının işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışı kısa vadede sınırlayacağına değinildi.
Hazine ihalelerine ilgi bekleniyor. Hazine’nin Çarşamba günü yapacağı 3,2 milyar TL’lik makul sayılabilecek borç ödemesi için bugün ve yarın düzenleyeceği ihalelerde bir problem yaşanması beklenmiyor. Bugün 6 aylık bono ihalesi yapacak; yarın da gösterge tahvil ile 3 yıllık sabit kupon ödemeli kağıdın yeniden ihracı. Hem 13 Nisan’a kadar rahat olan borç takvimi hem de % 9’a yakın seyreden faiz oranlarının mevcut seviyesi, yatırımcıların bono piyasasına ilgisini artırabilir. Bu da, faizlerde aşağı yönlü bir eğilim yaratabilir.
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:20)