E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bankacılık sektöründe gerilemeyi sürdüren net döviz pozisyon açığı 24 Mart haftasında da gerilemeye devam ederek 456 milyon dolara düştü. Dünya Gazetesi’nden Levent Akbay’ın haberine göre; 2023’e 1 milyar 806 milyon dolar döviz pozisyon fazlası ile giren sektör 13 Ocak haftasında açık pozisyon taşımaya başlamış, açık 17 Şubat haftasında 1 milyar 510 milyon dolar ile zirveye ulaşmıştı. Bu tarihten sonra tekrar gerilemeye başlayan sektörün döviz pozisyon açığı 17 Mart haftasında 552 milyon dolara kadar indikten sonra 24 Mart haftasında 456 milyon Dolar olarak gerçekleşti.
Kasım 2022’de 5 milyar doların üzerinde döviz pozisyon fazlası olan bankacılık sektörünün döviz pozisyon dengesindeki dalgalanma döviz ihtiyacına paralel olarak BDDK’nin ardı sıra yayınladığı tebliğlerle izah ediliyor. BDDK 10 Ocak’ta uygulanmak üzere Aralık 2022’de aldığı karar ile bankaların net döviz pozisyonunun özkaynakları içindeki payında üst sınırı, özkaynakların yüzde 20’sinden yüzde 5’ine indirdi. Bunun üzerine bankacılık sektörü fazla dövizden kurtulmaya çalışarak açık pozisyona geçti.
BDDK 9 Mart’ta aldığı bir başka kararla; bankaların mutlak değeri daha önce azami yüzde 5 olarak belirlenen yabancı para net genel pozisyon/özkaynak standart oranı ile konsolide finansal tablolar esas alınarak hesaplanan yabancı para net genel pozisyon/özkaynak standart oranını bu kez yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkardı. Bu karar çerçevesinde bankalar portföylerine döviz eklemeye başladılar.
5,1 MİLYAR DOLAR DÖVİZ FAZLASINDAN DÖVİZ AÇIĞINA
Kasım ayında kamu mevduat bankalarının 43,2 milyon dolar, yerli özel bankaların 2,3 milyar dolar, yabancı mevduat bankalarının da 2,5 milyar dolar olmak üzere sektörün 5,1 milyar dolar döviz pozisyon fazlası varken, BDDK tarafından yapılan rasyo değişikliğinin ardından sistem açığa geçmiş, 17 Şubat 2023 tarihi itibarıyla sektörün net döviz pozisyon açığı 1 milyar 510 milyon dolara çıkmıştı. Bu tarihte kamu mevduat bankalarının açığı 963,3 milyon dolar, yabanca mevduat bankalarının açığı 72,2 milyon dolar, yerli özel mevduat bankalarının açığı ise 495,3 milyon Dolar olarak gerçekleşmişti. Bu tarihten sonra gerilemeye başlayan pozisyon açığı 24 Şubat’ta 1 milyar 392 milyon dolara, 3 Mart’ta 1 milyar 172 milyon dolara, 10 Mart’ta 970 milyon dolara, 17 Mart’ta 552 milyon dolara ve son olarak 24 Mart’ta ise 456 milyon dolara kadar düştü.
24 Mart haftasında 34 milyar 911 milyon dolarlık özkaynağı olan kamu bankaların döviz pozisyonu 783 milyon dolar açık verdi. 26 milyar 51 milyon dolar özkaynağa sahip yabancı bankaların net döviz pozisyonu 401 milyon dolar fazla verirken, 34 milyar 26 milyon dolar özkaynağa sahip yerli özel bankalar ise 34 milyon dolar açık verdi. Böylelikle net döviz pozisyon açığı 456 milyon dolara kadar geriledi.
Resesyon gerçekleşir ise ABD borsaları baskı altına girebilir
İsviçre Federal Savcısı, Credit Suisse'in devralınmasına soruşturma açtı
OPEC+'dan sürpriz karar: Gönüllü olarak kısacaklar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:52)