E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TGRT Haber'de yayımlanan ''Ankara Gündemi'' programında soruları yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Halk Bankası'nın yüzde 24'ü halka arz edilince, oradan çok ciddi özeleştirme geliri elde ettik. Dolayısıyla yılın tamamımda hedeflediğimiz özelleştirme gelirini Halk Bankası'nın halka azından elde ettik'' dedi.
REKABET KURULU CEZASI NE OLACAK?
Rekabet Kurulu tarafından bankaların sözlü savunmalarının alınması ve verilecek cezanın ne olacağının sorulması üzerine Babacan, şunları söyledi:
''Rekabet Kurulu, bu süreçte nihai karar safhasına geldi. Bu safhada bizim fazla bir şey söylememiz doğru değil. Bağımsız çalışan bir kurul. Herkesi dinlediler her şey söylendi. Kurul oturup kararını verecek. Zaten bağımsız olmasının nedeni de bu. Mesela biz bazı kurumlar için bağımsız bir kurula ihtiyaç var mı diye düşündük, düşünüyoruz da. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) diye kurum vardı, bunun görevlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye ve Sağlık bakanlıklarına dağıtık ve 'kurulu kapatıyoruz' dedik. Bizim Şeker Kurulumuz var. Şeker fabrikaları özelleştirilsin ona da gerek kalmayacak. Mesela Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tamamen kalkmaz ama fonksiyonlarının bir kısmını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına rahat yürütebilir diye düşünüyorum. Zaten bu konuda bazı düzenlemeler de yapıldı. Bu kurullar Türkiye ekonomisinin çok kötü olduğu, siyaset kurumunun artık memleketi yönetemediği, koalisyonların sık sık olduğu dönemlerde bakılmış ki muhatap bulmakta zorluk var hiç olmazsa bu kurullarla ilgili sektörler için politika oluşturulsun diye düşünülmüş. Bazı kurullar ise modern ekonomi anlayışının gereği olarak olmalı ve devam da edecek.''
REKABET KURULU MAHKEME GİBİ ÇALIŞMALI
Rekabet Kurulu'nun çoğu zaman mahkeme gibi çalışan bir organ olması gerektiğini belirten Babacan, ''Eğer mevzuatı eksikse gerekli düzelmeler yapılacak. Bu yapıyı bir bakanlığın içine taşınması bana göre çok doğru olmaz. Bir bakıma yargı gibi çalışıyor bizim Rekabet Kurumu. Gelişmiş bazı ülkelerde bu tür kurulların üyeleri yargıdan seçiliyor. Yargıç niteliği taşıdıkları için de verilen kararlar idari yargı ya da taşınamıyor. Çünkü kararı alan yargıcın kendisi'' dedi.
BÜYÜMEMİZ KAZANDIĞIMIZLA ORANTILI OLSUN
Piyasayı çok yakından takip ettiklerimi, büyümenin sadece tüketimden geçmediğini yatırımların da ülkeyi büyüttüğünü ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, şöyle devam etti:
''Yatırımlar da ülkeyi büyütür. Yani sadece tüketim harcaması değil yatırım harcaması da önemlidir bir ülke için. Bunun yanında ihracatta önemli. Biz ihracattan gelen büyümeye sonuna kadar açığız, bununla ilgili bir endişe olmaz, olamaz. Yeter ki daha çok yapalım bunların hepsi büyüme alanı. İç tüketimde büyüme alanıdır fakat bu iç tüketimi halkımız kazanarak ve kazandığını tüketerek yapıyorsa sorun yok ama bankalardan kredi çekip harcarsa bizim dış açığımız artıyor. Biz hep şunu söylüyoruz. İhracatla büyüyelim, yatırımla büyüyelim, üretimle büyüyelim ama tüketimle büyümemiz kazandığımızla orantılı olsun. Borçlanmaya dayanarak tüketim yaparsanız bu kısa vadede tüketim gibi görünüyor ama halkın borçluluğunu ve o ülkenin dış açığını artırıyor.''
2012 DENGELEME YILIYDI
Babacan, dünyada hiçbir siyasi iktidarın ''biz az büyüyelim ya da büyümeyelim'' demeyeceğini, büyüme o ülkenin refahını artıracağını dile getirerek, kendilerinin de Türkiye'nin az büyümesini istemediklerini, ülkenin sürdürülebilir ve sıhhatli bir şekilde büyümesini istediklerini söyledi.
''Bir vatandaşımız aylık gelirinin karşılamayacağı oranda bankadan kredi çekip tatile giderse biz bundan endişe duyarız ama kredi çekip ev alıyorsa bunda sorun yok'' diyen Babacan, şunları kaydetti:
''Bizim bu yıl için yüzde 4'lük büyüme tahminimiz var. Bunun 2 puanın iç tüketimden diğer 2 puanının ise ihracattan geleceğini tahmin ediyoruz. 2012 bizim için çok önemli bir yeniden dengeleme yılıydı. Türkiye ekonomisin geçmişine bakın dengesizlik oluşur sonra kriz gelir ve o dengesizlikleri düzeltir. Bunun da ülkeye maliyeti çok fazla olur. Biz tarihimizde ilk defa yeniden dengeleme yaptık. Geçen yıl büyümemiz yüzde 2 küsür olacak ama bu büyümenin tamamı dış ticaretten ihracattan gelen büyüme. Tüketimin büyümeye katkısı sıfır hatta bir miktar eksisi bile var. Şimdi zeminimizi güçlendirdik. Biz bu yıl başında programımız yaparken, hedeflediğimiz dış açık, hedeflediğimiz büyüme, hedeflediğimiz enflasyon bütün bunlarda tutarlı bir kredi hacmi büyümesini yüzde 15 olarak gördük. Eğer kredi hacmi yüzde 15'in üzerine çıkarsa o zaman özellikle enflasyonda ya da cari açıkta hedeflenen daha olumsuz bir tabloyla da karşılaşabiliriz. Kredi kartları en dikkat edilmesi gereken alan. Kredi kartı dediğimiz bir harcama aracıdır bir borçlanma aracı değil.''
Merkez Bankası, BDDK, SPK, TMSF ve Hazine Müsteşarlığının katılımlarıyla Finansal İstikrar Komitesi'nin belli aralıklarla kendi başkanlığında toplandığını bildiren Babacan, burada genel bakış açısını oluşturduklarını söyledi.
HALKA ÖDETMEMİZ LAZIM
Otomotivde ÖTV ve iletişimdeki ÖİV'nin aşağıya çekilmesinin gündemlerinde olmadığını ifade eden Ali Babacan, yerli otomobili konusunda ciddi bir yatırımcının gelmesi ve kendilerine ''bana ne verirsin'' diye sorması halinde onunla konuşabileceklerini dile getirdi.
Bankacılık başvuruları büyük titizlikle incelediklerini ifade eden Babacan, ''Son dönemde Bank Audi'nin de aralarında olduğu iki banka, 300 milyon dolar şartını yerine getirdi. Katılım bankacılığı konusunda da talepler var. Biz ince eleyip sık dokuyoruz. Sıradan bir bankaya sıcak bakmıyoruz. 300 milyon doları getirseler bile belli şartların sağlaması lazım. Bu kadar bedel ödediğimiz alanda çok dikkati olmamız lazım. Bu halka bir daha (bedel) ödetmememiz lazım'' diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:19)