E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son 5 yılını kriz gölgesinde geçiren finans dünyası hala çıkış yolu bulamazken krize zemin hazırlayan dev bankalar artık daha da büyük ve sistem için büyük tehdit olarak görülüyorlar.
Büyük bankalar üzerinde tartışmalar her geçen gün artıyor.
2008’de başlayan mali kriz ile birlikte finans dünyasında yaşanan çalkantı banklar üzerinde yoğunlaşırken batmak için çok büyük kavramı da sistemdeki büyük bankaların kurtarılma mecburiyetini ortaya koydu.
Aradan geçen zamanda büyüklerin ayağa kaldırılması için çalışılarak sisteme yara bantları yapıştırıldı. Bu noktada temeli hedef alan değişikliklerin olmaması sonrasında bankalar yeniden gündemde, fakat bu sefer ahlaki çöküş başlığı altında.
ABD’nin en büyük bankası JP Morgan hatalı işlemlerle ve büyük zarar ile gündeme gelirken, HSBC ve Standard Chartered kara para aklama ile suçlamaları ile basında kendine yer buldu. Bu denli büyük kompleks yapıların yönetiminde ne denli zor olduğu da gözler önüne serilmiş oldu.
Aynı döngünün Avrupa’da da olduğunu söylemek bu noktada yanlış olmayacak. Krizde gidişatın daha vahim bir hal almaması için batmak için çok büyük olarak adlandırılan bankaların kurtarılması çabası dikkat çekiyor.
2008 yılında yardım alan İrlanda’daki tablo bugün İspanya ve İtalya için yeniden sahneleniyor.
1995’te altı dev, JP Morgan, Bank of America, CitiGroup, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’nin varlıklarının toplamı ABD GSYİH’nın yüzde 17’sine denk gelirken, 2005 yılında kolektif bilançoları ülke GSYIH’nın yüzde 50’lik bölümüne denk olmuştu.
2007’de ilk sinyalleri alınan küresel kriz ve batamayacak kadar büyük bankaların ABD piyasalarında küçültülmesi çabası ve yeniden aynı noktaya gelinmemesi uyarıları yapılırken günümüzde yukarıda adı geçen altı devin varlıklarının GSYİH’nın yüzde 60’ına denk gelecek büyüklüğü ulaştığını görmek söylenen ile yapılan nasıl farklı olduğunu ortaya koyuyor.
Krizin simgesi olan Lehman Brothers batarken 640 milyar euroluk varlığı sahipti buna ek olarak artık adı hatırlanmayan Bears and Stearn’ün de hatırı sayılır varlığı olduğunu unutmamak gerekiyor. 1995 sonrasında bankacılık sisteminde kat edilen önemli ivme ile bankalar süpermarketlere dönerken bunun bedeli sektöre ağır oldu.
Şimdi gelinen noktada ise işlerin daha büyük bir sarmal haline geldiği görülürken finans dünyasında ahlaki çöküşün aşamaları gün be gün kendisini gösteriyor. THE LİRA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:32)