E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Parasal genişleme politikalarının etkisiyle iyileşen likidite koşulları geçtiğimiz yıl Türk bankaları için iyimser rüzgarların esmesine neden oldu. 2012 yılı Haziran ayından bu yana faiz oranlarının düşmesiyle fonlama maliyetlerinin rekor düşük seviyelere gelmesi bankalar için temel destekleyici unsur olarak öne çıktı.
Likidite koşulları, fonlama maliyetindeki düşüş ve makul düzeydeki fiyat rekabeti ile 2012 yılı üçüncü çeyreğinde ortalamada yüzde 4,15 seviyesinde olan bankaların net faiz marjı Ekim/Kasım döneminde ortalamada yüzde 4,6 seviyesine yükseldi.
The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre fonlama maliyetlerindeki düşüş, son çeyreğin bankaların karlarında tarihsel bazda en yüksek kar artışının kaydedildiği çeyrek olabileceğinin sinyalini verdi.
Kurumlardan gelen bankacılık sektörüne ilişkin raporlar ile analistlerinde değerlendirmelerinde, dördüncü çeyrek kar rakamlarını 31 Ocak itibariyle açıklamaya başlayacak bankalar için iyimser tahminler öne çıkarken 2013 yılının ikinci çeyreğinden itibaren iyimserlikte görülecek azalmaya dikkat çekildi.
TARİHİN EN YÜKSEK GELİR ARTIŞI
2012 yılının dördüncü çeyreğinde bankaların toplam karlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 ve 3'ncü çeyreğe göre yüzde 25 artacağını öngören HSBC, son çeyreğin bankacılık tarihinde en yüksek gelir artışının kaydedileceği çeyrek olmasını bekliyor. Kurum, bankalar arasında yıllık bazda en yüksek kar büyümesinin Akbank ve Vakıfbank'tan geleceğini belirtiyor.
NET FAİZ MARJLARI DESTEKLEYECEK
Global Menkul Değerler Bankacılık Analisti Sevgi Onur, son çeyrekte bankaların karlarında çeyreksel bazda yüzde 17 artış beklediklerini belirtti.
Onur, TÜFE endeksli kağıtların getirileri, bankaların sermaye piyasası işlem karları ve kredi büyümesinin önceki çeyreğe göre daha güçlü olması gibi faktörlerin bankaların performansını olumlu etkileyecek faktörlerin başında geldiğini ifade etti.
GARANTİ, HALKBANK, VAKIFBANK VE AKBANK GÖZDE
Finaninvest Bankacılık Analisti Müge Dağıstan, bankaların son çeyrek kazançlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 21 artış öngördüklerini, son çeyrekte ortalama özkaynak verimliliğinin 2 baz puan artışla yüzde 17,3'e yükselmesini beklediklerini belirtti.
Bankacılık sektörünün net faiz marjında çeyreksel bazda 80 baz puan artış beklediklerini kaydeden Dağıstan, Tüfeye endeksli kağıt getirilerinin yüzde 19'a yükselmesini beklediklerini söyledi.
Bankaların net faiz gelirleri ile komisyonlarında toplamda çeyreksel bazda yüzde 18 artış beklediklerini bildiren Dağıstan, Garanti Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Akbank'ın çeyresel bazda net faiz marjında en büyük artış kaydetmesi beklenen bankalar olduğunu dile getirdi.
SON ÇEYREKTE KARDA YÜZDE 24 ARTIŞ BEKLİYOR
Renaissance Capital, Türk bankaları değerlendirdiği raporunda, 2012'nin 4'üncü çeyreğinde, inceleme altındaki bankaların karlarında çeyreksel bazda ortalama yüzde 24, yıllık bazda ise yüzde 32 artış öngörüsü dikkat çekti.
Kredi-mevduat spreadleri tarafında ise her ne kadar pek çok bankanın çeyreksel bazda spreadlerinde genişleme beklentisi olduğunu, kredi getirilerinin baskı altında kalacağını tahmin edilirken, 2012'nin 3'üncü çeyreğinin aksine, 4'üncü çeyrekte spreadlerdeki genişleme sadece düşük mevduat maliyetlerinden kaynaklanacağı kaydedildi.
Hazırlanan değerlendirmede "Varlık kalitesi bakımından işler hala kontrol altında görünüyor ancak 4Ç12'nin risk maliyeti (CoR) trendlerinde 2013'te bir iyileşme yaşanacağına dair sinyal vermesini beklemiyoruz." denildi.
2013'ÜN İKİNCİ ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN DİKKAT!
2012 yılında hızlı koşan bankaların, 2013 ikinci çeyreğinden itibaren yorulması bekleniyor. Net faiz marjlarındaki artışın desteklediği bankaların net kar marjının düşük faiz ortamı ve artan rekabet nedeniyle düşeceği yönündeki beklentileri özellikle ikinci yarıda bankalar için görece karamsar bir hava oluşmasına neden oluyor.
Global Menkul Değerler analisti Onur, 2013 yılı için bankalarda yüzde 10 kar büyümesi beklediklerini kaydeden Onur, ikinci yarıda marjlarda daralmanın daha hissedilir olacağını söyledi.
Mevduat maliyetlerinin düşüşün sona yaklaşmasıyla birlikte kredilerin getirilerindeki düşüşün etkilerinin ikinci yarıda daha fazla hissedileceğine değinen Onur, 2013 yılında marjlarda 10 baz puan daralma beklediklerini sözlerine ekledi.
2013'ÜN İKİNCİ ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN YÜKSELİŞ İVME KAYBEDECEK
Bankacılık sektörü endeksinin 2012 yılında yüzde 65 yükseliş kaydettiğini kaydeden Finaninvest Analisti Dağıstan ise, Merkez Bankası'nın destekleyici politika hamleleri ile özellikle 2012 yılının ikinci yarısında düşen faiz oranları sonucunda finansal olmayan şirketlerin yüzde 24 üzerinde performans gösterdiğini söyledi.
Dağıstan, 2012 yılında gerçekleşen güçlü rallinin ardından, bankacılık sektörüne ilişkin değerlemelerinde sektörün hala yüzde 14 yükseliş potansiyeli taşıdığı görüşünde olduklarını ancak ilerleyen dönemlerde hisselerde seçici davranmanın giderek önemli hale geleceğini bildirdi.
Özellikle 2013 yılının başlarında bankaların açıklayacakları karlardaki pozitif sürpriz potansiyelinden fayda sağlamak için yatırımcılara bankacılık
hisselerindeki pozisyonlarını korumaları önerisinde bulunan Dağıstan, öte yandan daralan kredi mevduat spreadinin 2013 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yükselişin ivme kaydetmesine sebep olabileceği uyarısında bulundu.
''MEVDUAT MALİYETLERİNDE DAHA FAZLA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET GÖRMEK GÜÇ''
İş Yatırım'ın 2013 yılı Yatırım Stratejisi Raporu'nda, 2012 yılında marjlardaki açılmanın oldukça belirgin olduğu ve bu durumun 2013 yılı için güçlü bir baz oluşturduğu belirtildi.
Mevduat maliyetlerinde daha fazla aşağı yönlü hareket görmenin güç olduğunu bildiren kurum, kredi faizlerinin bir miktar daha düşüş eğiliminde olduğunu dile getirdi.
2013 yılında bankaların net faiz marjlarında ortalama 10 baz puan daralma öngören kurum, net faiz marjındaki daralmanın daha çok menkul kıymet getirilerindeki düşüşten kaynaklanacağını, öte yandan kredi büyümesinin gelirleri destekleyeceğini bildirdi.
Bankaların net faiz gelirlerinin 2013 yılında yüzde 11 büyüyeceğini öngören kurum, Türk bankalarının 2013 yılında net karlarını yüzde 12 artırmasını beklediklerini dile getirdi.
''BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ DURAĞAN''
Moody's Investors Service dün yayınladığı raporda Türk bankacılık sisteminin görünümünün 'durağan' olmaya devam ettiğini bildirdi.
Moody's yaptığı değerlendirmede bu görünümün ana yönlendiricileri olarak ılımlı ekonomik büyüme ve iyileşen ülke finansal gücünün bankalar için destekleyici faaliyet ortamı yaratacağı görüşünü ve bankaların sorunlu kredilerde beklenen kademeli artışı absorbe etmek için yeterli kaynağa sahip olmalarını işaret etti. Moody's, bu faktörlerin kısmen bankaların net kar marjının düşük faiz ortamı ve artan rekabet nedeniyle düşeceği yönündeki beklentiler ve kredi büyümesi mevduat büyümesini aştıkça banka fonlama profillerinindaha az sağlam hale geleceği beklentileri ile dengelendiğini vurguladı.
BARCLAYS, YÜZDE 12 YUKARI YÖNLÜ POTANSİYEL BEKLİYOR
Türk bankaları için pozitif duruşunu sürdüren Barclays, Türk bankalarında yüzde 12 yukarı yönlü potansiyel öngördüğünü bildirdi.
2012-14 hisse başına kar beklentisini ortalamada yüzde 3,3 ve yüzde 6 olarak yukarı çeken kurum, özsermaye maliyeti beklentisini yüzde 14,1 seviyesinden yüzde 13,25'e indirdi.
Haziran 2012'den bu yana Türk bankalarının hisse başına kar rakamında yüzde 9,5 oranında yükseliş kaydedildiğini bildiren kurum, momentumun finansal sonuçlarda etkisini göstermesini bekliyor. Kurum, aynı zamanda ikinci çeyrekte net faiz marjlarının baskı altında kalmasını beklentisine yer veriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:29)