E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBankalar artık o parayı istemiyor---

Bankalar artık o parayı istemiyor

Bankalar artık o parayı istemiyor
19 Aralık 2014 - 06:55 borsaningundemi.com

İsviçreli bankalar Türklere “Kazancınızı Türkiye’de beyan ediyor musunuz?” diye sormaya başladı. Beyan etmeyenlerin parasını çekip ayrılması isteniyor

2017’de başlayacak olan devletlerarası otomatik bilgi değişimi anlaşması şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) eski başkanı Tevfik Bilgin’in ifadesi ile Türklerin 60 milyar dolarının bulunduğu İsviçreli bankalar “İsviçre’de kazandığınız paranın vergisini Türkiye’de ödüyor musunuz?” diye sormaya başladı. KPMG Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Abdulkadir Kahraman, 50 ülkenin dahil olduğu bilgi paylaşımı anlaşmasının tarihi yaklaşırken İsviçre ve Lüksemburg gibi Avrupa’nın parasının toplandığı ve şimdiye kadar bilgi alınamayan ülkelerdeki bankaların artık bilgi paylaşımı esnasında başının ağrımaması için şimdiden vergisiz para kabul etmemeye başladığını söyledi.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Kahraman, bankaların sadece soru sormadığını, aynı zamanda “Kazancını beyan etmediysen paranı al git’ dediğini aktardı. Buna göre Türkler artık İsviçre ve Lüksemburg’da kazandıkları parayı burada beyan edip vergisini ödemek zorunda kalacak. Aksi halde bu ülkelerde para tutamayacak. Bu gelişme sonucu yurtdışında 60 milyar dolar varlığı olduğu tahmin edilen Türklerin yılda 6 milyar dolar (yüzde 10) kazandıkları hesaplandığında Türkiye’ye en az 2 milyar dolarlık bir vergi geliri sağlanabilecek. Kahraman, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in otomatik bilgi değişimini içeren eylem planını Fransa’da parafe ettikten sonra Türkiye’nin uyumu için hazırlanan yasa tasarısının şu anda Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda olduğunu hatırlattı.

"DAMGA VERGİSİ KALKMIYOR YÜZDE 11'LİK ARTIŞ GELİYOR"

Kahraman, damga vergisinin kaldırılması beklentisiyle ilgili, “Kaldırılması düşünülürken, 2015’te yüzde 10.57’lik bir artış, kurumsallaşmayı kötü etkiliyor. Damga vergisi başka ülkelerde de var ancak Türkiye’deki oranlar yüksek. Bordrodan bile damga vergisi alıyoruz. Bir işlemden kazanacağınızdan daha fazlasını bazen damga vergisine verebiliyorsunuz. Taraflar kimi zaman ‘Damga vergisi ödeyeceğimize sözleşme imzalamayalım’ diyebiliyor” yorumunu yaptı. Seçim yılı 2015’i de değerlendiren Kahraman, yüzde 4 büyüyen ekonomide vergilerin yüzde 10 artırılmasının gerçekçi olmayacağını kaydetti.

"İSVİÇRE KADAR GÜVENLİ OLMAZ"

Kahraman, tablonun global olarak şeffaf bir dünyaya geçileceği; yolsuzlukların ortadan kalkacağı şeklinde yorumlanmasının yanlış olmayacağını belirtti. Ancak yüzde 100 şeffaflık fikrinin başka kapılar açabileceğini de ifade ederek, “Talep belki söz konusu 50 ülkenin dışında, Rusya, Çin ya da Afrika kıtasındaki ülkelere kayabilir. Ancak hiçbir yerde İsviçre bankalarının sunduğu güven olmayacaktır ve kimse risk almak istemeyebilir” değerlendirmesini yaptı.

İSVIÇRE NEGATİF FAİZ UYGULAMASINA GEÇTİ

tırımlarının ülkeye hücum etmesini önlemek için “negatif faiz”e geçti. İngiliz The Guardian Gazetesi’nin haberine göre, İsviçre Merkez Bankası vadesiz mevduat hesaplarına faiz vermek yerine, faiz alacağı anlamına gelen negatif faiz uygulamaya başlayacağını açıkladı. Banka, 22 Ocak tarihinden itibaren 10 milyon frankın üzerindeki vadesiz hesaplara “eksi” yüzde 0.25 faiz uygulama kararı alındığını duyurdu.

‘GÜVENLİ LİMAN’A ENGEL

İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, bu kararla Rusya’daki kriz ve petrol fiyatlarındaki düşüşten kaygılanan yatırımcıların “güvenli liman” olarak İsviçre Frangı’na yönelimi önlemek istediklerini söyledi. Jordan, negatif faizlere geçilmesinin İsviçre Frangı’nın bir yatırım aracı olarak çekiciliğini azalttığını ve gerekirse yeni önlemlerin de alınabileceğini ifade etti ve “Faizleri daha da düşürebiliriz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)