E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japonya MB Para Politikasında Değişime Gitmedi
Bu sabah tamamlanan para politikası toplantısı sonrası Japonya MB, para politikasında değişime gitmeme kararı alırken, 2017 mali yılında ulaşılması beklenen enflasyon hedefi 2018 mali yılına ötelendi. Karar sonrası açıklamalarda bulunan Banka Başkanı Kuroda, enflasyon hedefini tutturma zamanlamasının daha ileri bir tarihe alınmasına rağmen ilave parasal genişleme önlemi almadıklarını bildirdi. Genişlemeci politikanın hükümet hamlelerini desteklemeye yardımcı olacağını belirten Kuroda, Japon ekonomisinin ılımlı şekilde toparlandığını, çekirdek enflasyondaki bir miktar azalışa rağmen manşet enflasyon trendinin iyileşmesini beklediğini belirtti. Başkan ayrıca, eksi faizlerin veya parasal genişlemenin sınırlarına gelinmediğini, politika etkilerinin bir sonraki toplantıda değerlendirmeye alınacağını açıkladı.
Bankalar Faiz İndirimlerine Devam Ediyor
TCMB'nin seri faiz indirimleri ve hükümetin de faizlerin düşmesi konusunda sert sözler ile uyardığı bankacılık sektöründe faiz indirimleri devam ediyor. Dün İş bankası ve Akbank'ın yaptığı faiz indirimlerine bugün, Yapı Kredi ve Vakıfbank da katıldı. Ayrıca Ağustos ayında konut kredisinde ilk indirime giden banka olan TEB'den konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde bir indirim daha geldi. Hükümet geçtiğimiz dönemlerde bankalara faiz indirimi çağrılarında bulunmuştu. Bugün ise Başbakan Binali Yıldırım saat 18:00'de banka yöneticileri ile bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantının ise ana gündem maddesini faizler oluşturuyor. İş Bankası'ndan gelen kredi faizi indirimlerinin ardından açıklamalarda bulunan Genel Müdür Adnan Bali'de Türkiye'nin büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için yüzde 15'lik bir kredi büyümesinin gerekliliğine değinmişti. Son zamanlarda yavaşlayan kredi büyüme hızı yapılan düzenlemeler ile yeniden canlanabilir. Bu canlanma ise ekonomik aktiviteyi hızlandıracaktır.
USDTRY
Kurda dün yaşanan geri çekilme sonrasında toparlanma söz konusu. Yurtiçinde açıklanan İhracat rakaamlarının 11,73 milyar dolar ile bir önceki yıla göre yüzde 4,6 azalması günün olumsuz gelişmesi olarak öne çıkarken, olumlu sayılabilecek veri ise imalat sanayi PMI verisinin 49,8 olarak açıklanmasıydı. Her ne kadar pozitif bölge olan 50'nin altında kalan bir rakam olsa da Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılması olumlu yorumlanabilir. Ayrıca bu akşam Başbakan Binali Yıldırım'ın banka yöneticileri ile yapacağı toplantı önemli olacak. ABD tarafında ise başkanlık seçimine yönelik belirsizlikler doların değer kaybetmesine neden oluyor. Teknik olarak kurda yaşanan geri çekilmelere rağmen 3,09'un altında kalıcılık sağlanamadığını görüyoruz. Bu seviyenin altında kalıcı olunması durumunda 3,0730 destek seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Ancak yükseliş trendi içerisinde hareket eden kurda geri çekilmelerin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Yukarı yönde ise 3,1120 ve 3,1200 seviyeleri direnç olarak takip edilmeli.
EURUSD
Yarınki FOMC toplantısı ve önümüzdeki hafta yapılacak AABD seçimlerinin belirsizliği ile tırmanan kur 1.10 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. Euro Bölgesi veri akışı açısında oldukça sakin bir hafta geçiriyor, bu nedenle hafta boyu kurda ABD gündemi etkisiyle fiyatlamalar görebiliriz. Trump'ın anketlerde arayı kapatması ile dolar endeksinde geri çekilme devam ediyor. Bugün ise ekonomik takvimde ISM imalat PMI verisi açıklanıyor. Eylül ayında imalat PMI verisine baktığımızda iyileşme görüyoruz. Ekim ayı beklentileri de bu 51.7 ile bu iyileşmenin devam edeceği yönünde. Teknik olarak baktığımızda ise kurda 1.10 seviyesinin üstünde toparlanmanın devam etmesi durumunda 1.1050 -1.1090 önemli direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.10 seviyesi aşağı yönlü aşılırsa 1.0950 -1.0900 seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere MB Bankası Başkanı Carney görevini 2019 Haziran ayına kadar devam ettireceğini açıkladı. İngiltere Başbakanı May, dün Carney'nin 2021 senesinin sonuna kadar görevinde kalmasını istediğini söyleyerek ddesteğini gösterirken Carney 2018 sonrası görev süresini uzatarak en azından Brexit müzakerelerinde Banka'nın başında olmayı tercih etti. Bugün İngiltere'den Ekim ayı imalat PMI verisini açıklandı. Eylül ayında 55.5 ile son iki senenin zirvesini görmüştük. Ekim ayında PMI verisi 54.3 ile beklentilerin bir miktar altında kalsa da imalat sektörünün güçlü büyümeyi devam ettirdiğini görüyoruz. ABD tarafında ise açıklanacak olan ISM imalat PMI verisi kurda hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak ise kurda hareket 1.22 seviyesinin üstünde kararsız duruşunu sürdürüyor. Her ne kadar veriler iyi gelse de Banka toplantıları ve yoğun gündem ile beraber kurda aşağı yönlü duyarlılık devam ediyor. 1.22 seviyesinin üstünde 1.2280 -1.2330 önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 1.22 seviyesinin altına sarkması halinde ise 1.2150 - 1.2080 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
ALTIN
ABD başkanlık seçimine yönelik artan belirsizlikler doların değer kaybetmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerdee 99 seviyesine kadar dayanan dolar endeksi, son günlerde yaşanan gelişmeler ile birlikte 98 seviyesinin altına kadar gerilemiş durumda. Dolarda yaşanan bu geri çekilme şu anda altın fiyatlarındaki yükselişe destek olan en önemli unsur durumunda. Ancak yarın gerçekleşecek olan Fed toplantısındaki söylemlere bağlı olarak değerli metalde yön değişebilir. Teknik olarak 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyreden altın fiyatlarında kısa vadeli hedef olarak 1296 dolar denemesi görebiliriz. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 1303 Dolar direnci oldukça kritik olacaktır. Geri çekilme hareketinde ise 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1275 dolar seviyesi ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu destek seviyesinin aşılması halinde ise 1270 dolar seviyesi takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki satıcılı seyir bugün de devam ediyor. Son görüşmeler piyasalarda anlaşmanın yapılacağına yönelik beklentileri iyice zayıflattı. Özellikle birlik içi uzlaşmanın halen sağlanamaddığını görüyoruz. Nijerya ve Libya'nın anlaşmadan muaf tutulma isteği diğer ülkeler tarafından anlaşılır bulunurken, Irak ve İran'ın istediği imtiyaz henüz diğer birlik içerisindeki diğer ülkeler tarafından kabul edilmiş değil. Bu dört ülkenin de istekleri kabul edilmesi halinde birlik içinde üretimi kısacak blok, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olacak. Ayrıca bugün Goldman Sachs yayımladığı raporda, Kasım ayındaki toplantıda anlaşmanın sağlanamaması halinde fiyatların 40 dolara kadar düşebileceğini belirtti. Banka ayrıca, üretim kotalarının uygulanması sürecinde gelişme kaydedilmemesi ve OPEC içi fikir ayrılıklarının 30 Kasım'da anlaşmaya varılma ihtimalini azalttığını bildirdi. Teknik olarak ise Ocak ayından gelen yükseliş trendinin desteğini test eden Brent petrolde tepki alımlarının geldiğini görüyoruz. 49 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 49.30-49.50-50.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 48.70-48.50 aralığı geçilirse 48 dolara kadar gevşeme görebbiliriz.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:26)