E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBankacılık sektör karı BIST’i dipten döndürdü---

Bankacılık sektör karı BIST’i dipten döndürdü

Bankacılık sektör karı BIST’i dipten döndürdü
06 Ekim 2016 - 09:29 borsaningundemi.com

İş Yatırım, sabah raporunda piyasadaki son gelişmeleri ve bankacılık sektöründe yaşana son gelişmeleri BİST'i olumlu etkilediğini değerlendirdi.

Güçlü bankacılık sektör karı BIST’i dipten döndürdü…

Son günlerde TL’de sert satışların etkisi ile BIST’de dolar bazındaki değerlemeler GOÜ’lere göreceli olarak 21 Temmuz’da gördüğü dip seviyelere yaklaşmıştı. Nitekim MSCI Türkiye / MSCI GOÜ rasyosu evvelsi günkü kapanışta 21Temmuz’da gördüğü en düşük seviyenin sadece %3 üzerinde kapanış yapmıştı. Ağustos ayı toplam bankacılık sektörü karında beklentilerin üzerinde açıklanan yıllık artış oranı ve dolar bazında gelirlerini koruyabilen şirketlerde alışların etkisi ile MSCI Türkiye / MSCI GOÜ rasyosu yönünü yukarı döndürdü. Bankacılık sektör karında ilk 8 aylık dönemde görülen %63 oranındaki yıllık artışın yıl sonu net kar tahminlerinde (%25 oranında bir büyümeye işaret ediyor) yukarı yönlü revizyonlara sebep olacağını düşünüyoruz. Bu da sektörün göreceli güçlü performansının devamını destekleyebilir. Öte yandan yılbaşından bu yana kuvvetli bir performans sergileyen GOÜ endeksi son haftalarda kritik seviyeleri aşmakta zorlanıyor. Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri, FED’in faiz kararı ve Brexit süreci GOÜ’lerin performansını etkileyecek belirsizlikler olarak önümüzde duruyor. Dolayısıyla, içerideki ve dışarıdaki belirsizlikler devam ettiği müddetçe uzun soluklu bir toparlanma beklememek lazım.

ABD’de dün açıklanan verilere göre hizmet sektörü Eylül ayında sağlam bir toparlanmaya işaret ederken, fabrika siparişleri de olumlu bir tabloya işaret ediyor. Yarın açıklanacak Eylül tarım dışı istihdam verilerin de beklentileri aşması halinde %62.1 olan FED’in Aralık’ta faiz artış ihtimali yükselebilir. Bu arada Avrupa Merkez Bankası’nın dün varlık alımlarında azaltılmaya gidilmesi yönündeki önceki açıklamasını resmi olarak yalanlansa da etkisi görülmeye devam ediyor.

Bugün BIST’de yatay hafif yukarı yönlü bir açılış beklemekteyiz. Yarınki kritik ABD verisi öncesi içeride ve dışarıda önemli bir haber akışı bulunmuyor. Bu sabah açılış itibarı ile TL sepete karşı 20 baz puan zayıf seyrediyor.

Haberler & Makro Ekonomi
Bankacılık sektörü Ağustos ayı verileri - olumlu
BDDK’nın açıkladığı aylık verilere göre bankacılık sektörü Ağustos ayında 3,8 milyar TL net kar elde etti. Önceki aya göre net kar yatay kalırken geçen yılın aynı ayına göre üç katın üzerinde büyüme gerçekleşti. Sektörün özsermaye karlılığı %16 olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana birikimli net kar ise 26,6 milyar TL’ye ulaşarak yıllık %63 gibi güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Bu yıl bankaların ortalama net kar büyüme beklentisinin %25 düzeyinde olduğunu hatırlatalım. Ağustos ayı itibarıyla 2015 yılında elde edilen net karın aşıldığını belirtelim. Sektörün aylık net kar performansı ilk çeyrek sonundan itibaren görülen ortalama değerlerde gerçekleşmesi varsayımıyla bu yılın net kar büyümesi %50’nin üzerinde gerçekleşebilir.
Sektörün temel marjlardaki iyileşmeyi Ağustos ayında da sürdürmesi olumlu ve Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sayesinde marjlardaki olumlu görünümün korunacağı beklentisi hakim. Sonuçlar bizce bankacılık sektörün hisseleri için olumlu algılanmalı zira güçlü kar revizyonları görmemiz mümkün.
Ağustos ayında öne çıkan gelişmeler:
- Kredilerde durağan görünüm devam ederken mevduatta da önemli bir değişim görülmedi
- Brüt takipteki alacaklar önceki aya göre %3 artarken TGA oranı 9 baz puan artışla %3,28 olarak gerçekleşti
- TÜFEX’lerin gelir ve marja katkısı önceki aya göre daha düşük kaldı
- Mali piyasalardaki toparlanma ile birlikte swap maliyetlerindeki düşüş sayesinde swap giderlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı 32 baz puan iyileşerek %4,75 düzeyinde gerçekleşti
- Kredilerdeki durgunluk ve TÜFEX getirilerindeki düşüş ile net faiz gelirleri önceki aya göre %3 düştü
- Net ücret ve komisyon gelirleri önceki aya göre %15 gibi ciddi bir artış gösterdi. Böylece toplam net ücret ve komisyon gelirleri Ağustos ayı itibarıyla önceki yıla göre %6 artış kaydetti. Bir kereye mahsus gelirler neticesinde bu büyüme yakalanmış olabilir
- Başarısız darbe girişiminin ardından Temmuz ayında ciddi daralan diğer gelirlerin (ağırlıklı olarak tahsilatlara bağlı geçmiş yıl karşılık iptalleri) Ağustos ayında normalleşme olduğunu görüyoruz
- Kredi değer düşüş karşılıkları oranı %76 düzeyinde sabit kalırken karşılık giderlerinde önceki aya göre %81 artış oldu. TGA oluşumu ve muhtemelen bir kereye mahsus ayrılan diğer karşılıklar nedeniyle bu artış görüldü. Sektörün toplam kredi riski Ağustos ayında 127 baz puan olarak gerçekleşirken birikimli olarak 148 baz puan düzeyinde oldu.
- Diğer faaliyet giderleri önceki aya göre %12 artarken birikimli yıllık artış %4 ile sınırlı kaldı. Burada ücret ve komisyon iadelerindeki yavaşlamanın etkisi devam ediyor
- Sektörün etkin vergi oranı %19 düzeyinde yatay gerçekleşti
- Sermaye rasyoları 20 baz puan kadar iyileşti. Çekirdek sermaye rasyosu %13,7 ve SYR %16,0 olarak gerçekleşti.

İş Yatırım

Günün önemli şirket haberleri - 06.10.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 06.10.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • G. Deniz ŞENTÜRK06 Ekim 2016 10:31

    Şimdi, bankaların;ortalama net kâr beklentisi yüzde 25 artış iken ve 15 Temmuz Darbesi'ni de geçirmiş iken; birikimli net kârlarının yıllık yüzde 63 artış göstermesi nasıl açıklanabilir? Sayı saymayı mı bilmiyor tahmin yapanlar? Bu nasıl bir sapmadır? Demek ki, darbe yaşanmasa, kârlılık artışı yüzde 100 falan olacak. Kredi ve mevduat rakamları çok değişmiyorsa, bankalar nerden ( fx??? ) kâr ediyor???