E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de bankacılık krizi uzmanları ikiye bölmüş durumda. Kimileri bunun borsalarda kazanç elde etmek için bir fırsat olduğunu düşünürken kimileri ise krizin büyüyeceği ve borsaların bundan kötü etkileneceği fikrinde.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de son iki haftadır patlak veren bankacılık sektörüne dair panik, yatırımcıların borsalarda yeniden para kazanmaya başlaması için ihtiyaç duydukları şey olabilir.
Yüzde 8 kazanç
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Silicon Valley Bank (SVB) ve Credit Suisse patlamalarından sonra, S&P 500'ün Nisan veya Mayıs'ta dip yapması ve Mart 2024'e kadar çift haneli bir kazanç sunması bekleniyor.
S&P 500 Endeksi’nin gelecek 12 ayda enflasyonu yüzde 8 oranında yenebileceği tahmin ediliyor. Bu olumlu beklenti, ABD hisse senedi piyasasının geçmişteki bankacılık krizlerine tepkisinin analizinden ortaya çıkıyor. Geçmiş krizlerin hemen ardından hisse senetlerinin şaşırtıcı bir şekilde düşmelerinin yanı sıra hemen hemen her zaman hızlı bir şekilde toparlandıkları da gözleniyor. Tarihsel veriler, bankacılık merkezli krizlerin ardından ortalama bir yıl sonra, piyasaların kriz patlak vermeden önceki konumunun oldukça üzerinde seyrettiği görülüyor.
Cornell Üniversitesi'nden Matthew Baron, MIT'den Emil Verner ve Princeton'dan Wei Ziong tarafından derlenen bir veri tabanı analizi, 1870 yılından bu yana ABD'deki bankacılık krizlerine odaklanıyor. Ortalama olarak, borsaların panik sonrası en düşük seviyesi, paniğin başlamasından sonraki iki ay içinde görülüyor. Ayrıca, ortalama sadece beş ayda S&P 500'ün toplam reel getiri endeksi, paniğin başlamasından öncekine göre daha yüksek gerçekleşiyor. Paniğin birinci yıl dönümünde ise endeks ortalama yüzde 8 değer kazanıyor.
Hisse senedi piyasası, mevcut bankacılık krizinin ardından benzer bir senaryo izlerse, S&P 500 Endeksi bu Nisan veya Mayıs ayında dibe vuracak ve ardından güçlü bir şekilde ralli yapacak. Yaz sonuna kadar Mart ayı başındaki seviyesini gölgede bırakacak ve 2024 Mart ayında, son zamanlarda bulunduğu yere göre nominal olarak çift haneli bir kazanç üzerinde oturuyor olacak. Bu nominal kazanç, panik sonrası ortalama yıllık yüzde 8 reel getiri artı enflasyonu yansıtıyor olacak.
Düşüş ve hızla toparlanma
Bu ortalamalar, her kriz sonrası oluşan farklılıkları da örtüyor. Örneğin 1870 yılından bu yana herhangi bir bankacılık krizi sonrası için en uzun iyileşme süresinin, Eylül 2008'de meydana gelen kriz sonrası olduğu görülüyor. S&P 500 Endeksi’nin nihayet en düşük seviyesine ulaşmasının altı ay sürdüğü ve S&P 500'ün bulunduğu yerden daha yükseğe çıkması için ise bir yıldan fazla zaman geçmesi gerektiği görülüyor.
Genel ortalamalara özellikle şaşırmamak gerekiyor. ‘Düşüş ve ardından hızlı toparlanma' modeli, borsanın yalnızca banka krizlerine değil, jeopolitik ve ekonomik krizlere verdiği tipik tepki olarak öne çıkıyor.
Buradan da, muhtemelen yatırım açısından yapabileceğiniz en kötü şeyin böylesi krizlerde paniğe kapılmak olduğu ortaya çıkıyor. Paniğe kapılmanız, olumsuz sonuçlar elde etme ihtimalinizi oldukça yükseltiyor.
SVB ve Credit Suisse krizleriyle tetiklenen krizden önce hisse senetlerinden çıkacak kadar şanslı olmadığınız sürece, yapılacak en iyi hareketin, beklenen iyileşmeyi beklemek olduğu gözüküyor. Tarihsel veriler, çok da uzak olmayan bir süre içinde bunun ödülünü alacağınızı gösteriyor.
Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir
Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum
Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık
SVB’nin kazananları ve kaybedenleri
SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Eğer bir banka daha gümbürdemez ise borsaların önü açık çünkü sonsuzun sonsuzu para basacaklar imiş.
BTC, batacak diyenler, bankalarına bakıyor şimdi ABD de... :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:33)