E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı---

Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı

Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı
31 Mart 2023 - 11:13 borsaningundemi.com

Uzmanlar, ABD’de patlak veren bankacılık krizinin sona erdiğini düşünmek için fazla iyimser bir tavır sergilemek gerektiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, bankacılık krizinin öngörülemeyen sonuçları olacağı noktasında ısrarcı. Bu öngörünün yatırımcıları ilgilendiren kısmı ise sonuçların piyasaları kötü etkileme potansiyelinin yüksek olması.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, TD Securities Stratejisti Priya Misra, banka iflaslarının ‘Pandora’nın kutusu’nu açtığını ve bankaların bilançolarda oluşan büyük deliğin ortadan kalkmadığını öne sürüyor.

Resesyon riski artıyor

Insider’dan jennifer Sor’un haberine göre, Misra, Bloomberg’e verdiği röportajda, banka iflaslarının son birkaç hafta içinde banka hisselerinde büyük bir satış dalgasına yol açtığının altını çizerek Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflasıyla başlayan krizin sonuçlarına odaklanıyor.

Misra, SVB'den kaynaklanan piyasa oynaklığı bir miktar azalmasına rağmen, bankaların portföylerindeki varlıkların önemli ölçüde değer kaybetmesi nedeniyle sermaye stresinin azalmadığını söylüyor. Misra, “Bence ‘Pandora'nın kutusu’ açıldı ve bankaların bilançolarında gerçekleşmemiş büyük kayıplar oturuyor” diyor. Misra, bankaların muhtemelen varlıklarını satması veya sermaye artırması gerekeceğini sözlerine ekleyerek, “Bu, borç verme standartlarını etkileyecek” şeklinde konuşuyor.

Gerçekten de bankacılık krizinin daha sıkı borç verme ve kredi koşulları oluşturacağı ve bunun da doğal olarak ekonomiyi yavaşlatacağı kabul ediliyor. Mevcut ekonomik zeminde sorun yaşanacağı anlamına gelen bu durumu ise uzmanlar, geçen yıl boyunca Fed’in enflasyonu kontrol etmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltirken ekonomide aşırı bir sıkılaşmaya gitmesine bağlıyor.

Federal fon oranı şu anda yüzde 4,75 - 5 bandında seyrediyor ve bu seviye 2007'den bu yana görülen en yüksek seviyeye karşılık geliyor. Ekonomistler, SVB'nin çöküşünün yalnızca bu sıkılaştırmaya katkıda bulunduğunu, yani bankacılık kargaşasının durgunluk riskini artırdığını söylüyor.

Ek olarak, ekonomiyi tamponlayan tüketici tasarruf havuzunun da küçüldüğünü söyleyen Misra, bunun ABD ekonomisini gerileme anlamında daha savunmasız bir konuma getirdiğini ifade ediyor.

Sert iniş kaçınılmaz

Ancak Fed, enflasyon hala yüksek olduğu için oranların yıl boyunca yüksek kalacağının sinyalini vermeyi sürdürüyor. Misra, politika yapıcıların ekonomik verilerde daha sıkı borç verme koşulları görünmeye başlayana kadar faiz oranlarını düşürme ihtimalinin düşük olduğunu sözlerine ekliyor.

Misra, “Piyasa yeterince tepki vermeyen bir Fed'e alışmak zorunda kalacak” uyarısında bulunuyor ve “Bu kesinlikle sert bir inişle sonuçlanaca. Burada asıl mesele, bunun ne zaman olacağı ve Fed’in buna ne zaman cevap vereceği” şeklinde konuşuyor.

Diğer Wall Street analistleri, hisse senetleri üzerinde ağır baskı oluşturabilecek bir durgunluğun bu yıl başlayacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Örneğin, efsanevi yatırımcı Jeremy Grantham hisse senetlerinin yüzde 50 oranında düşmesine neden olabilecek keskin bir durgunluk öngörenlerin başında geliyor.

Fitch: Banka iflasları, denetimleri hızlandıracak

 

Banka krizi korkuları azalıyor ve yerini enflasyona bırakıyor

 

Mohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı

 

Tahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor

 

Evercore: Tüm göstergeler resesyonu işaret ediyor

 

S&P'den 'sert iniş' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)