E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü tepki yükselişi ---

Bankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü tepki yükselişi

Bankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü tepki yükselişi
02 Eylül 2020 - 09:30 borsaningundemi.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’te tepki yükselişleri yaşansa da satış fırsatı olarak kullanılması ve satış baskısının kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

Güne hafif pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde satılıcı seyrini devam ettirse de gün sonunda doğru bankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü tepki yükselişi ile günü %0,61 yükselişle 1.085,19’dan kapattı. Bankacılık endeksi BDDK’nın açıkladığı verilere göre güçlü gelen sektör karlılığının etkisiyle %1,86 yükselişle pozitif ayrıştı. Yurtdışı majör borsalar günü genel olarak sınırlı yükselişlerle kapatırken, ABD borsaları yeni rekor seviyeler test etti. Akdeniz’de, Yunanistan ile yaşanan gerilim devam etse de gerilimi tırmandıracak yeni negatif bir gelişme olmaması nedeniyle BIST günü tepki yükselişiyle kapattı.

EM para birimleri Dolar karşısında günü güçlü değer kazancıyla kapatırken, TL negatif ayrışmasını devam ettirerek günü değer kaybı ile kapattı. Akdeniz’deki gerilimin tırmanarak devam etmesi durumunda BIST’te tepki yükselişleri yaşansa da satış fırsatı olarak kullanılması ve satış baskısının kısa vadede devam etmesi beklenmektedir. Sorunun çözümüne yönelik atılacak pozitif adımlar olması durumunda ise BIST’te ve TL’de kısa vadeli güçlü pozitif fiyatlama oluşması beklenir. Global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam etse de başta ABD borsaları olmak üzere tarihi zirve seviyelere yakın seyreden borsalarda kısa vadede zayıf gelebilecek verilerle kar satışları yaşanabilir.

VIX endeksi 26 seviyelerinde seyrederken, endeksin 28 seviyesi üzerine yönelmesi kısa vadede başta ABD borsaları olmak üzere kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir. Bugün ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek. ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre alcılı seyrederken, Asya borsalarında karışık bir seyir var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endekste tepki alımlarının gün içinde devam etmesi beklense de tepki yükselişlerinin tekrar satış fırsatı olarak kullanılma riskinin yüksek olduğunun düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün, 7,3493-7,3736 bandında işlem gören Dolar paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,17 oranında değer kazanarak 7,3701 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,16 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün %13,62-% 13,74 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 36 baz puan düşüle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan %13,62’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ülke görünüm değişikliği ardından Türk bankalarının görünümünü negatife çekti. Buna göre Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve
Eximbank’ın uzun vadeli YP ve TL İhraççı Temerrüt Notları’nın görünümünü Durağan'dan Negatif'e revize edildi. Derecelendirme kuruluşu ayrıca 18 Türk bankasının ve mali iştiraklerinin, uzun vadeli
TL İhraççı Temerrüt Notlarının görünümünü de Durağan'dan Negatif'e revize etti. Görünüm revizyonu, devletin ihtiyaç durumunda destek sağlama kabiliyetine yönelik artan riskleri yansıtıyor.

Özel sektöre ait Akbank (AKBNK), İş Bankası (ISCTR) ve Yapı Kredi Bankası'nın (YKBNK) uzun vadeli Türk Lirası İhraççı Temerrüt Notları ülke notunun bir kademe altında B + olarak teyit edildi. Yabancı bankaların uzun vadeli Türk Lirası İhraççı Temerrüt Notları ise ilgili Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notları’nın bir kademe üzerinde olan 'BB-' olarak teyit edildi. Bankacılık sektörü toplam karı aylık olarak önemli ölçüde %142,4 artarak Temmuz ayında 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti Aylık olarak yayınlanan BDDK datasına göre, Türk bankacılık sektörü net kar rakamı Temmuz ayında önemli ölçüde toparlanarak, tüm zamanların en yüksek tutarı olan 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. (Aylık bazda %142,4 artış, Yıllık bazda %147,0 artış). Sektörün kümülatif özkaynak getirisi ise aylık bazda 75baz puan artarak Temmuz ayında %12,2 seviyesinde gerçekleşti.

Sermaye yeterliliği oranı ve çekirdek sermaye yeterlilik oranı ise aylık 31 ve 29 baz puan gerileyerek %19,2 ve %14,9 seviyelerinde gerçekleşti. Türk bankacılık sektörünün 7 aylık kümülatif karı ise 39 milyar TL olarak gerçekleşti (Yıllık: +%38,1). Sektörün 7 aylık kümülatif karı yıllık bazda %38,1 artış göstermiştir ancak segmentler arası karlılık performanslarında büyük farklılıklar bulunmaktadır.
Kamu mevduat bankalarında Temmuz ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda %170,4 seviyesinde güçlü bir kar artışı gerçekleşirken, yabancı mevduat bankalarında net kar yıllık bazda %4,5 azalmıştır.

Tepki alımlarının hız kazanması söz konusu olabilir

Hisse piyasalarında iyimserlik sürüyor

Piyasa dar bir bantta hisse bazında hareketler ön plana çıktı

Global borsalarda yön arayışı devam ediyor

Küresel piyasalar veri odaklı seyrini sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)