E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Trusteer, Rapport ve Pinpoint ürünleri ile Zeus, Tatanga, SpyEye türevi bankacılık trojanlarına karşı bankaların kullanıcılarını korumayı hedefliyor.
Trusteer Türkiye Temsilcisi IHS Telekom Genel Müdürü Emre Sayın, şirketin sistemlerinin sadece bankanın web sitesini değil, kullanıcının bilgisayarını da taradığı için çift taraflı koruma sağladığını söyledi. Sayın, şirketin Bank of America, HSBC, ING Bank, BBVA gibi 82 farklı bankaya güvenli internet ve mobil bankacılık altyapısı sağladığı bilgisini de verdi.
“Türkiye’de internet bankacılığı kullanıcı sayısı 17 milyonu geçti. Bu sayının 6.6 milyonu hizmeti aktif olarak kullanıyor” diyen Sayın., “İnternet bankacılığının hacmi arttıkça bu alandaki dolandırıcılıkların artma ihtimali kullanıcı ve bankalar tarafında tedirginliğe yol açıyor. Bu tarafta en çok hesap bilgilerinin kopyalanmasından korkuluyor. Bankalar da bu alanda sürekli yeni teknolojiler kullanıyor” dedi.
İşte bankacılık virüsleri
Şu an itibariyle bilinen 8 farklı bankacılık trojan (truva atı/virüs) tabanı bulunduğunu kaydeden Sayın, bunları şöyle sıraladı: Zeus, SpyEye, Gozi, Bugat,Silon, Carberp, OddJob, Tatanga.
“İnternet bankacılığı trojanları, banka müşterisi bir işlem yaparken arka planda otomatik olarak hesabı boşaltıyor, ancak müşteri kendi tarayıcısında herşeyi normalmiş gibi gördüğü için bu saldırıyı fark edemiyor” diyen Sayın, şöyle devam etti: “Bu trojanlar tarayıcı içinde çalıştığından, bankaların uyguladığı iki faktörlü kimlik denetimi etkisiz kalıyor. Saldırılar organize ve otomatik olduğundan hedef seçilen bankalar 100 milyon dolara varan hesap boşaltma saldırıları ile karşı karşıya kalabiliyorlar.”
Butik virüsler öne çıkıyor
Emre Sayın ayrıca, “Burada karşılaşılan olaylar çok katmanlı bir problem, her katman için butik bir önlem alınması gerekiyor. Bankacılık trojanları dediğimiz, sürekli gelişen ve yenilenen tehdit odakları var. Bunları birer virüs olarak kabul edelim. Şimdilik sekiz cins bankacılık virüs tabanı tanımlanmış durumda. Bunlar yeraltı dünyası tarafından geliştirilip belirli örgütlere satılıyor. Dolayısıyla organize suç şebekeleri bu virüs tabanlarını satın alarak kendi virüs varyantlarını oluşturuyorlar. Dolayısıyla spesifik bankaları hedef alacak butik virüsler oluşturabiliyorlar” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:08)