E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBankacılar bakana karşı!---

Bankacılar bakana karşı!

Bankacılar bakana karşı!
23 Ağustos 2012 - 07:23 borsagundem.com

Bankacılık sektörünün önemli isimleri Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘işlem ücretlerini ayıklama ya da sıfırlama’ yönündeki çalışmalarına karşı çıktı

Avrupa bölgesinde bankaların ‘nasıl ayakta dururum’ mücadelesi verdiği bir dönemde, Türkiye’nin gündemi bankacılık sektöründe tüketicilerden alınan ücret ve komisyonlar. Bu konuda bankalara yönelik şikayet ve eleştiriler arttıkça konu ya mahkemelerin aldığı kararların yarattığı etki ya da hükümet ve sektör otoritelerinin yaptığı açıklamalarla yeni tartışmalara yol açıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın kredi kartı aidat ücretinden dosya masrafına, dekont ücretinden havale ücretine 31 kalemde belirlediği masraf ve komisyonların sıfırlanacağını açıklamasına bankacılık sektörünün önde gelen isimlerinden tepki var.
‘Böyle uygulama olmaz’
Bankaların müşterilerinden aldıkları ücret ve komisyonların verilen hizmetler için yapılan yatırımların karşılığı olduğunu belirten bankacılar, AB’ye uyum olarak açıklanan görüşlere ters davranıldığını ifade ediyor. Sektörün büyük bankalarından birinin Genel Müdürü, “Ücret ve komisyonlar müşteri ile yaptığımız özel bir akittir. Bunu sıfırlamak liberalleşmeye aykırı” dedi.
Türkiye’nin 30 yıldır serbest piyasa ekonomisine geçtiğini belirten bankacılık sektörünün bir diğer üst düzey temsilcisi, “Sistemin işlerliği açısından durup durup birden bire liberal ekonomiye aykırı kararlar alamazsınız. Masraf ve faizler müşteri ile yapılan sözleşmede belirlenir diyeceksiniz, sonra da bankalar bunu yapamaz diyeceksiniz. Bu olmaz” ifadesini kullandı.
Başka bir büyük bankanın üst düzey yöneticisi ise “Bankaların farklı uygulamaları açısından düzenlemeler getirilebilir ancak ücretleri sıfırlamak diye bir şey olamaz” dedi.
‘Tecrübenin karşılığı alınıyor, kalkarsa yabancı farklı bakar’
Sektörün en güçlü bankalarından birinin üst düzey yöneticisi, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın da bankaların aldığı ücret ve komisyonların yapılan yatırımların bedeli olduğunu ifade ettiğini hatırlatarak, “Kamu otoritesi böyle belirlenmiş konularda farklı uygulamalara giderse bu durum yabancılar üzerinde olumsuz görüş yaratır, Türkiye algısını değiştirir” dedi.
Bu yatırımların teknoloji ve insana yapıldığının altını çizen bankacı şöyle devam etti: “Türkiye bir yüksek enflasyon döneminden geçti. Bankalar o dönemde müşterilerinden ücret talep etmediler. Ancak şimdi bütün dünyada olduğu gibi bir düşük enflasyon ortamı var ve bankacılık sektörü hızlı bir değişim ve inovasyon yaşıyor. Verdikleri bu hizmetlerin karşılığını alıyorlar. Bir örnekle anlatayım... Ünlü bir ressam bir lokantada yemek yer. Hesabı ödeyeceği zaman bir kağıt ve kalem ister. Bir şeyler çizer verir, ‘ödedim’ der. Lokanta sahibi ‘5 dakikada birşeyler çizdin’ diye itiraz eder. Ressam, ‘5 dakika değil, 50 yıllık tecrübe ve 5 dakika” der... Bizim meselemiz de buna benziyor. Bankacılık sektörü yaptırığı yatırım ve verdiği kaliteli hizmetin karşılığını müşterilerinden talep ediyor.”
‘Ucuz fiyat isteyen parasını posta yoluyla göndersin’
Bankacılık sektörünün üst düzey bir temsilcisi, bu konuda “Bankaların ortak görüşü alınan ücret ve komisyonların temel prensibinin verilen bir hizmet ve masraf karşılığında olması” hatırlatmasını yaparak, şöyle konuştu: “Bu konuda pek çok eleştiri var. Bunlara açıklık getirmek lazım. Alınan ücret ve komisyonlar sadece personel giderlerinden kaynaklanmıyor. Bankacılık sektörünün yaşadığı değişimin verilmesine olanak sağladığı önemli ürün ve hizmetler var. Bir banka 10 çeşit kredi kartı sunabiliyor, basittinden pek çok özelliğe sahip olanına kadar. Müşteri, ihtiyaçlarına göre bedel ödeyerek kart alıyor. Örneğin paranızı ucuz olsun diye postayla gönderebilirsiniz. Ama kısa sürede gitsin derseniz bunun bedelini ödersiniz. Burada esas olan müşteriyi önceden bilgilendirmek ve ona karşı açık olmaktır. Kuralları bir anda, 180 derece değiştiremezsiniz.”
‘Sıfırlamak mümkün değil, bu liberal ekonomiye aykırı’
Türkiye’de sektörün en büyük oyuncularından olan bir bankanın genel müdürü, hükümetin bankaların müşterilerine verdiği hizmetlere karşılık olarak aldığı ücret ve komisyonları sıfırlamasının mümkün olmayacağını belirterek, “Bu liberalleşmeye aykırı bir uyglama olur. Biz bu ücret ve komisyonları müşterilerimizle yaptığımız özel akitle alıyoruz” dedi.
Alınan her ücret ve komisyonun arkasında bir maliyet ve emek olduğunu kaydeden bu isim şu görüşleri savunuyor: “Bankaların müşterilerinden aldıkları bu ücretlerin arkasında bir emek ve maliyet var. Bu maliyetler neye yapılıyor?, İnsan kaynağına, teknolojiye, kaliteli ve hızlı hizmete. Hiç bir ücret arkasında bir maliyet olmadan alınmıyor. Konut kredisi verirken aldığımız hayat sigortası ise bizim için bir teminattır. Burada esas olan müşteriye karşı net ve şeffaf olmaktır. Müşteri doğru bilgilendirilerek verilen hizmetin karşılığı alınmalıdır.” Milliyet - Kadife Şahin

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR GARİP VATANDAŞ26 Ağustos 2012 19:44

    EN BÜYÜK KRİZLERDE BİLE SÜPER KARLAR AÇIKLAMAYA ALIŞTILAR.BU CÜMLE ASLINDA ÇOK ŞEY ANLATIYOR.

  • abuzittin23 Ağustos 2012 08:48

    ALINAN ÜCRET HİZMET KARŞILIĞI İSE ALINAN FAİZ NEYİN NESİ.BİR MARKETTE BİRŞEY ALDIĞIN ZAMAN FİATI NE İSE ÜZERİNDE YAZIYOR.MARKET SAHİBİDE''SİZE HİZMET ETTİM ONUNDA KARŞILIĞI ŞUDUR DİYE BİR ÜCRET TALEP EDİYOR MU.

  • sedat23 Ağustos 2012 08:15

    Bakanım inşallah geri adım atmazsın.Bankalar zora düşen insanı öyle bahanelerle soyuyorlarki