E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat postmodern darbesi ile 2001 yılındaki bankacılık krizi arasındaki ilişkiyi çözmek için BDDK ve TMSF’ye yazı yazarak bilgi talebinde bulundu. Komisyon, 1997-2001 yılları arasında batan bankaların yönetim kurullarında emekli paşaların neden görev aldığı sorusuna da cevap arayacak.
Türkiye’deki askeri darbeleri inceleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbeleri Araştırma Komisyonu, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yazı yazarak ‘post modern darbe’ olarak tanımlanan 28 Şubat sürecinde batan bankalarla ilgili kapsamlı bilgi talep etti. Komisyon ilgili kurumlara gönderdiği yazıda 1997-2001 yılları arasında Fon’a devredilen bankaların yönetim kurullarında kimlerin görev yaptığını, bu bankaların neden battığını ve toplam ekonomik zararın büyüklüğü hakkında detaylı bilgi talep etti. Sorular komisyonun bazı emekli generallerin banka yönetim kurullarında görev yapmasından hareketle 28 Şubat süreci ile banka iflasları hakkında doğrudan bir ilişki olduğu düşüncesinde olduğunu gösteriyor.
Vatan’ın sorularını cevaplandıran Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi ve 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Ak Partili Yaşar Karayel, “Komisyonumuz 28 Şubat sürecinin ülke ekonomisini nasıl etkilediğini ve ortaya çıkan zararın toplam bilançosunu tespit etmeye çalışıyor. Bu kapsamda bankacılık yolsuzlukları ve ekonomik suçlarla alakalı bilgi almak için ilgili kurum ve kuruluşlara yazı yazarak bilgi talebinde bulunduk” dedi. Karayel, ‘post-modern darbe’ olarak tanımlanan 28 Şubat sürecinde birçok bankacının battığını ve 40 milyar dolara ulaşan batıkların faturasını toplumun tüm kesimlerinin birlikte ödediğini hatırlatarak, “O dönemde batan bankaların toplam faturası ve yönetim kurulunda kimlerin görev yaptığını tespit etmek için BDDK ve TMSF’ye yazı yazdık. Buradan gelecek bilgiler ışığında incelemeleri daha da derinleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun Ak Partili üyeleri 28 Şubat süreci ile 2001 ekonomik krizi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Askeri muhtıranın verildiği 1997’de fona sadece Türk Ticaret Bankası devredilmişti. Bilançosu oldukça iyi durumda olan Türk Ticaret Bankası’nın 40 milyar dolara ulaşan zararı karşılaması mümkün olmadığına göre komisyon üyelerinin 1999-2001 arasında TMSF’ye devredilen 18 bankanın tamamında askeri darbenin etkisi olduğuna inandıkları anlaşılıyor. Karayel, “TMSF yetkililerinin açıklamalarına göre gecikme faizleri hariç Hazine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir kayba uğratılmış. Bu kayıpların askeri darbeyle bir ilişkisi olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz” bilgisini verdi. Süreci daha iyi anlamak adına o dönem bankaların yönetim kurullarında kimlerin görev yaptığını da öğrenmek istediklerini söyleyen Yaşar Karayel, “Bazı bankaların yönetim kurullarında askerler görev yapmıştı. Ancak biz sadece bununla ilgilenmiyoruz, resmin bütününü görmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Paşalar neden bankacı oldu?
Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi Ak Partili İdris Şahin, “Amacımız gerçeğin gün yüzüne çıkmasını sağlamak. Bu noktada asker-sivil ilişkilerinin ekonomik boyutlarının ortaya konulması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
TMSF’ye devredilen bankalardan Sümerbank ile Etibank’ın yönetim kurullarında emekli askerler görev almıştı. 1991-93 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini üstlenen ve Genelkurmay Başkanlığını kıl payı kaçıran emekli orgeneral Muhittin Füsunoğlu batan Sümerbank’ın yönetim kurulundaydı. Fona devredilen Etibank’ın yönetim Kurulunda ise Jandarma eski Genel Komutanı ve eski MİT Müşteşarı Teoman Koman görev yapmıştı. Banka yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan bir diğer kuvvet komutanı da Vural Bayazıt idi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini üstlenen Bayazıt emekli olduktan sonra kısa bir süre Etibank’ın yönetiminde görev aldı. UFUK ŞANLI / VATAN
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2001 krizinde devleti kararlarıyla zarara uğratan bankalar milyar dolar tazminata mahkum edilmeliler.zira bir çoğu usd ve devlet bonosu alım satımlarında kendi karlarını düşündüler. üstelik hepsi de içerden bilgi sahibiydiler. bence özelleştirmeleri bırak: devletten aldığını geri verme zamanı.... geldi de geçiyor. akbank yapıkredi garanti ilk sıradakiler....
napolyon PARA PARA PARA diye bosuna dememis.insanin aklina 1001 turlu sey gelmiyor degil yani simdi okuz oldu ortaklik bozuldu acaba daha neler ortaya cikacak bakalim bize bu filmi izlemek duser.tecrube olsun torunlarimiza anl;atiriz bu filimleri
bütün paşalar ekonomist miş haberimiz yok
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:47)