E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İMKB, 2009 yılındaki olumlu performansını 2010 yılında da devam ettiriyor. Bankacılık sektörü önderliğindeki yükselişini devam ettiren İMKB, referandumdan güçlü evet çıkması ve siyasi risk faktörünün geri plana itilmesiyle geçen hafta 64.897 tarihi zirvesini gördü. Borsa endeksine yüzde 47 oranında etkisi olan bankaların bilanço performanslarının önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.
Bankacılık sektörünün ikinci çeyrekteki 4 milyar 482 milyon TLlik karı, ilk çeyreğe göre yüzde 9 gerilemeye işaret ediyor. Ancak 2009 ikinci çeyreğe göre yüzde 7 ve altı aylık dönemler itibariyle yüzde 18lik artış söz konusu. Bu performansta faizlerdeki düşüş eğilimi, takipteki kredilerden yapılan kuvvetli tahsilatlar ve takipteki alacak provizyonlarının azalma göstermesi önemli rol oynadı.
MB kararları etkili
Şimdiki beklentiler ise üçüncü ve son çeyrekte ilk çeyreğe oranla düşüşün devam etmesi yönünde. Bu beklentide, 5 etken öne çıkıyor: Hazine bonosu getirilerinin düşmesi, marjlarda daralma, geri çevrilen karşılıklarla düşüş, birinci yarıda var olan temettü gelirlerinin ikinci yarıda olmaması ve 2009dan 2010a aktarılan karların kinci yarı bilançolarında gözükmeyecek olması. Öte yandan Merkez Bankasının (MB) çıkış stratejisi doğrultusunda hafta içinde attığı adımlar da önemli. MB, karşılık oranlarını, kredi kartı tavan faiz oranlarını değiştirdi. TL munzam mevduat faizlerini de kaldırdı. Bundan dolayı özellikle TL zorunlu karşılıklara faiz ödenmeyecek olması ve kredi kart faizlerinde üst sınırda indirime gitmesinin bankacılık sektörünün dördüncü çeyrek karlarını azaltıcı etkide bulunması bekleniyor.
Düşüş bekleniyor
Takip ettiği bankalar arasında ikinci yarıda birinci yarıya göre yüzde 22 kar düşüşü öngören Yatırım Finansman sektör analisti Aslı Kuşçu, bunun en önemli nedeninin marjlardaki daralma, geri çevrilen karşılıklardaki düşüş ve birinci yarıda var olan temettü gelirlerinin ikinci yarıda olmaması olduğunu söylüyor.
Aslı Kuşçu nun ikinci yarıda kar artışı beklediği bankalar ise Vakıfbank, Şekerbank, Bank Asya ve Albaraka Türk. Kuşçu, Halkbank ve Şekerbankı değerleme olarak tavsiye ediyor. Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, son iki çeyrekte bankacılık sektörünün iyi kar oranı açıklamasında yardımcı olan TÜFE-endeksli menkul değerlerin, TÜFE de yaşanan gerilemenin etkisiyle marjları azaltıcı ve karlılığı düşürücü bir etkiye sahip olacağını ifade ediyor. Mehmet Baki Atılal, Mevcut düşük faiz ortamı yılın ikinci yarısında değişken faizli kıymet itfaları olan bankaların riskini artıracağından bankaların marjlardaki gerilemenin önüne geçmek için kredilere daha fazla ağırlık vermeleri gerekecek diyor. En ciddi performansı YKB nin göstermesini bekleyen Atılal, İş Bankası, Halkbank ve Garanti Bankasında ise alım öneriyor.
Şeker yatırım sektör analisti Volkan Mühürcüoğluda, piyasayla paralel olarak üçüncü çeyrekte özellikle TÜFE endeksli hisselerde ve son dönemde düşen bono getirilerinin etkisiyle marjlarda bir miktar daha daralma öngörüyor.Bu bağlamda üçüncü çeyrekte hem yıllık bazda hem de çeyrek bazında karlılığın düşeceğine işaret eden Volkan Mühürcüoğlu, Dördüncü çeyrekte ise hem kredi hacmindeki artış hem de mevduat tarafında rekabetin bir miktar azalması, bilanço ayarlamalarının hız kesmesi ile marjlarda bir miktar iyileşme görülebilir diyor. Bu dönem içerisinde üçüncü çeyrek bilançolarıyla ilgili olumlu bir beklentisi olmayan Mühürcüoğlu, Garanti ve YKBde ise sürprizler görülebileceğini söylüyor.
Yabancılar banka mı satıyor?
Bankalardaki beklenti bu yöndeyken özellikle Ağustos ayında İMKBnin çoğunluğunu oluşturan yabancı yatırımcıların banka hisselerinden sanayi hisselerine doğru kayış yaptığı görüldü. İMKBnin yüzde 67,70ini elinde bulunduran yabancı yatırımcıların bu eğilimi, piyasada yabancı yatırımcılar banka hisselerinden çıkıyor mu? sorusunu beraberinde getirdi. Ancak Eylül ayı itibariyle yabancı yatırımcıların tekrar banka hisselerine yöneldiği analistlerce belirtiliyor. Örneğin haftalık olarak yabancı yatırımcı takas oranı değişimlerinde hacimsel anlamda 8-17 Eylül arasında net alış bazında İş Bankası C, Garanti Bankası, YKB, Turkcell, Erdemir ilk sıralarda yer aldı. Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Özgür Yurtdaşseven, yabancıların bankalardan vazgeçmediğini kaydediyor. Yurtdaşseven, bir haftada İş Bankasında yabancı payının yüzde 2,46 artarak 71,63e çıktığını, kaydediyor.
Direnç bankalarla kırıldı
Yabancıların ağustos ayında bankalardan çıktığını hatırlatan Aslı Kuşçuda son dönemde ise endeksin banka hisseleri önderliğinde çıktığına dikkat çekiyor. Ancak Kuşçu bundan sonraki dönemde, endeksin geldiği seviye düşünüldüğünde düşük kar beklentilerinin fiyatlanabileceğini anlatıyor. Son yükseliş hareketinde sanayi şirketlerinin ağırlığının görüldüğünü ifade eden Mehmet Baki Atılal da büyümenin sanayi sektörü ağırlıklı olmasının doğal sonucunun bunu gerektirdiğini söylüyor. Atılal, Başta otomotiv, cam, kimya ve hava ulaştırma sektörlerine bankacılıktan sonra ki yoğunlaşmayı normal karşılıyoruz. Fakat endeksin direnç noktalarının kırılması yine bankacılık sektörü sayesinde oldu diyor.
Son çeyrekte kısmi artış beklentisi var (Hakan Aygün / Ak Yatırım Araştırma Müdür)
Üçüncü çeyrekte banka karlarında sertçe bir gerileme, son çeyrekte ise kısmi bir artış bekliyoruz. Çünkü TÜFEye endeksli hazine bonolarının getirileri, bu döneme isabet eden eksi enflasyon nedeniyle ciddi olarak düşecek. Yine aktiflerdeki büyümenin yavaşlaması ve marjların daralmaya devam etmesi diğer etkenler. Bir önceki çeyreğe göre pek çok bankada kr azalması olacak. Vakıfbank ve Bank Asyada ise artış gözlenebilir. Bankacılık sektöründe kısa vadede karlılık açısından geçmişe göre beklentisizlik hakim, bu hisse değişimlerine yol açıyor olabilir. Halkbank, Garanti ve TSKBye ise Endeks Üstü Getiri notu veriyoruz.
EKONOMİST
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:17)