E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin piyasaları sarmasının ardından altın vadelileri yaklaşık %1 yükselirken, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirileri %4,3’le sert düştü. Birçok yatırımcı S&P 500 endeksinde 4,300 puanlık destek seviyesini gözlüyor. Geçtiğimiz perşembe günü bu seviye kırılmış olsa da boğa piyasası taraftarı işlem günü sona ermeden, endeksi bu seviyenin üzerine taşıdı. Bu hafta CBOE volatilite endeksi %6,87 yükseldi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve yükselen petrol fiyatlarına rağmen, bilanço sezonu devam ediyor. Pazartesi günü borsa kapanışının ardından, birçok şirket bilanço açıklaması gerçekleştirdi. Pandemi döneminin kazananlarında büyüme beklentilerinin düşürülmesi dikkat çekti.
Ruble sorunları
Hisselerde pazartesi görülen düşüş, geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günleri yoğun telafilerin gerçekleşmesinden de kaynaklandı. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha yoğun bir şekilde harekete geçmesi de etkili oldu. Hafta sonu Putin, Rusya’nın nükleer güçlerini harekete geçirirken, Ukrayna batılı müttefiklerinden daha fazla askeri destek aldı. Ancak Rusya ve Ukrayna yetkilileri, Rusya-Belarus sınırında masaya oturdu ve Kiev’e ilerleyen konvoya rağmen barış müzakerelerine başladı.
Buna ek olarak Rusya giderek daha fazla ülkenin aldığı yaptırım kararlarıyla da karşı karşıya. Rusya bankaları ve şirketlerinin, uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması kararı, Rus şirketlerinin ülke dışındaki şirketlerle iş yapmasını engelledi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Rusya’nın para birimi ruble, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını iki katın üzerinde yükselterek %20’ye çıkarmasına rağmen, dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti.
Rusya’nın eylül ayında Ukrayna’ya yönelik tehditlerine başladığı dönemden bu yana ruble dolar karşısında %25’in üzerinde değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası tüketiciler ve mortgage kredilerini güvence altına almak için 7 milyar dolarlık banka rezervini kullanmaya hazırlanıyor. Rusya Finans Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şirketlerden döviz rezervlerinin %80’inin satılmasının istenebileceği söylendi.
Bankacılık sektöründe kriz
Avrupa bankalarının hisseleri de, yatırımcıların bu bankaların Rusya ile olan ilişkilerinin seviyesini sorgulamaya başlamasıyla düşüşte. Barclays, HSBC, Credit Suisse, UBS ve Banco Santander hisselerinde sırasıyla %4,35, %4,77, %1,90, %3,7 ve %5,08 düşüşler görüldü. Bu bankaların büyük bir bölümü doğu Avrupa’da önemli ölçekli faaliyetler gösteriyor ve birçoğu Rusya ile olan ilişkilerinden zarar görebilir.
Forbes’un haberine göre Rusya ile ilişkili faaliyetler, ilerleyen dönemlerde ABD bankalarının hisselerini de vurabilecek olsa da şimdi ABD bankalarının riskleri daha düşük. Buna rağmen ABD bankalarının hisseleri de, yatırımcıların tahvil alımlarıyla getirileri yükseltmesinin sonucunda düşüşe geçti. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, tahvil fiyatları yükselirken %7,4 düştü. PHLX Bank Index ise gün içerisinde %1,31 düşüş gösterdi.
Düşüşün lideri ise %4,5 gerileyen Citigroup oldu. Havacılık ve savunma hisseleri ise kazananlar arasında yer aldı. S&P 500 havacılık ve savunma sektörü endeksi, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya 6,4 milyar dolarlık yardım açıklamasıya %4,55’lik ralli gördü. Enerji sektörü hisselerinde %2,55’lik yükseliş görüldü.
Mobius: Bitcoin’i Ruslar yükseltiyor
Borsa küresel baskıya rağmen güne pozitif başladı
Borsalarda satış dalgası yayılıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Banka hisselerinin krize girmesi için bir sebep gerekmez onlar kendi kendine girerler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:08)