E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBanka hisselerinde neden bu kadar sert bir yükseliş oldu?---

Banka hisselerinde neden bu kadar sert bir yükseliş oldu?

Banka hisselerinde neden bu kadar sert bir yükseliş oldu?
22 Haziran 2020 - 09:20 borsaningundemi.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende son dönemdeki hızlı yükselişe rağmen Borsa İstanbul için olumlu görüşün korunduğu belirtiliyor.

Türkiye varlıkları dünya ile arasında oluşan makası kapatmaya çalışıyor. MSCI Türkiye Cuma günü %1,7 değer artışı ile Avrupa, Orta Doğu, Asya'nın açık ara en çok kazandıran endeksi oldu. Sene başından beri bakıldığında halen gelişmekte olan ülkelerin %8 gerisinde bulunuyoruz.

Borsa İstanbul'un son günlerde Dünyayı yenmesi hiç şüphesiz güzel bir gelişme. Ancak daha ilginci bu çıkışın banka hisselerinin öncülüğünde olması. Kamu bankalarının agresif fiyatlaması ve "Aktif
Rasyosu" uygulaması ile baskı altında kalan banka hisseleri sene başından beri borsa geneline göre %20 geride kalmıştı.

Cuma günü bizi şaşırtan iki ana değişim yaşandı. Sanayi endeksinin yatay seyrettiği (-%0,0) bir ortamda bankalar %3'ün üzerinde değer kazandı. Pazar payının artmasına rağmen baskı altında olan kamu bankaları %10'a yakın yükselerek açık ara günün yıldızı oldu.

Banka hisselerinde neden bu kadar sert bir yükseliş oldu? Bu soruya net bir cevabımız yok. Ama bankalarla ilgili iki önemli gelişme olduğunu söyleyelim: (i) Halkbank davasına bakan savcı görevden alındı, (ii) munzam karşılık düzenlemesi ile kredi büyümesinin önündeki önemli bir engel kaldırıldı.
Halkbank davası ile başlayalım. Dava konusundaki görüşümüz değişmedi. Politik bir dava ile karşı karşıyayız. İran ambargosunun delinmesi gerekçesiyle Türkiye'ye karşı yapılan bir saldırı, Başkan
Trump - Erdoğan dostluğu nedeniyle Demokratların Cumhuriyetçileri sıkıştırması operasyonuna dönüştü. Savcının görevden alınması Halkbank (Türkiye) için yaptırım riskinin azaldığını gösteren bir gelişme olarak görülebilir.

Zorunlu karşılık tebliğindeki değişiklik ile devam edelim. Eski düzenleme kredilerini reel olarak %5-%15 arasında büyüten bankaların zorunlu karşılık oranındaki indirimden yararlanmasına olanak sağlıyordu. Dolayısıyla bir yandan aktif oranı ile kredilerini büyütmeye zorlanan bankalar diğer yandan zorunlu karşılıklarla frenleniyordu.

Yeni düzenleme ile %15 reel kredi büyümesinin altında kalınması şartı sene sonuna kadar askıya alındı. Faiz oranlarının tarihi düşük seviyelere yaklaştığı bir ortamda bankaların limitsiz kredi vermesinin yolu açıldı.

İyi haber! Kredi büyümesinin önündeki engelin kalkması borçluluğu artırmak pahasına da olsa durgunluktan çabuk çıkılacağını gösteriyor.

Piyasalar ekonominin durgunluktan çıkmasını genelde borsada yükselişle kutlar. Kötü haber! Borcun artması orta vadede Türkiye için ilave riskler getirecek. Piyasalar önce kısa vadeyi satın alır, sonra orta vadeyi satar.

Lafı çok uzatmadan toparlayalım. Son dönemdeki hızlı yükselişe rağmen Borsa İstanbul için olumlu görüşümüzü koruyoruz. Düşük faiz ortamında hisse senedine yönelme eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.

2018 Mart ayından beri piyasanı gerisinde kalan banka hisselerinin makus talihinin değiştiğini söylemek için henüz erken. Ancak cazip değerlemeleri ve her ortamda ayakta kalma becerileriyle fakir ama gururlu Türk bankalarının daha yüksek değerlemeleri hakkettiği bir gerçek.

Haberler & Makro Ekonomi

Zorunlu karşılık teşviklerinden fayadalanmak için MB üst bant kuralını gevşetti

Merkez Bankası reel kredi büyümesi %15'in üzerindeki bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanamamaları yönündeki kararını gevşeterek bu bankaların 2020 yılı sonuna kadar söz konusu teşviklerden yararlanabileceklerini karara bağladı. Hatırlanacağı üzere, Merkez Bankası bu teşvikleri bankaların tercih edilen sektörlerde makro dengeleri bozmayacak şekilde büyümelerini teşvik amacıyla yürürlüğe koymuştu. Bu karar reel kredi büyümesi yüksek seyreden kamu bankaları açısından olumlu bir karar olarak gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)