E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka birleşmeleri hisse sahiplerini nasıl etkiliyor?---

Banka birleşmeleri hisse sahiplerini nasıl etkiliyor?

Banka birleşmeleri hisse sahiplerini nasıl etkiliyor?
07 Ekim 2021 - 15:13 borsaningundemi.com

Büyük bankaların yükselen değerlemeleri, satın alım yapan bir bankanın hisselerine sahip olan yatırımcıların geçmişe kıyasla daha büyük fayda göreceği anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları birleşme ve satın alımlara odaklanıyor. Ancak yatırımcıların panik yapmaması gerekiyor. Hisselerine sahip olduğunu bir bankanın satın alınması genellikle olumlu sonuçlar yaratıyor. Ancak satın alımı yapan bankanın hisselerine sahip olan yatırımcılar eşit derecede olumlu sonuç göremiyor. Yatırımcıların potansiyel endişelerinden bir tanesi, birleşmenin kısmi olarak makam ödeneği ile yapılmış olması.

Çünkü Autonomous Research Analisti Brian Foran’a göre büyük bankaların yöneticileri daha yüksek ücretler alıyor. Aynı zamanda maliyet-birikim projeksiyonlarının gerçekleşip gerçekleşmediğini bağımsız olarak ölçmek de zor olabilir. Zira bankalar için faiz oranları ya da piyasaların yönü gibi koşullar devamlı değişim halinde.

McKinsey&Co tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmada, 2010 ve 2021 yılları arasında gerçekleşen 58 orta sermayeli banka birleşmesinde birleşen kurumların yalnızca 17’si anlaşmayı takip eden iki yılda benzer kurumlardan yüksek performans gösterdi.

Bu yıl bankalarda birleşme ve satın alımlar yükseliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, anlaşmalar 2008 yılından bu yana  değer bakımından en yüksek seviyeye ulaşma yolunda ilerliyor. Yakın zamanda gerçekleşen anlaşmalarda tipik bir hisse modeli izlendi. Geçtiğimiz yılın ekim ayından, bu yılın eylül ayının sonuna kadar 1 milyar doların üzerindeki anlaşmalarda, satın alımı gerçekleştiren bankaların hisseleri genellikle düşüş gösterdi. Autonomous verilerine göre, ortalama alıcı bankanın hissesi SPDR S&P Regional Banking ETF’den %6 daha düşük performans gösterdi.

Ancak tüm hikaye burada bitmiyor. Son dönemde alım yapan büyük şirketlerin hisseleri, birleşmenin tamamlanmasının ardından da yüksek performans gösterdi. Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre SVB Financial Boston Private’ı, PNC Financial Services BBVA’nın ABD bankacılık birimini ve Huntington Bancshares TCF’yi satın aldı.

Satın alımı gerçekleştiren bankalar ise anlaşmaların tamamlanmasının ardından bölgesel bankacılık ETF’sinden ortalama %8 daha yüksek performans gösterdi. Bu nedenle bu alanda fırsatlar olabilir. Göz önünde bulundurulması gereken kilit unsurlardan bir tanesi büyük bankaların artık küçük bankalardan daha düşük değerlemelerle işlem görmemesi. Bu da daha küçük bankaları satın almanın görece olarak daha ucuz ve getiri sağlayabilecek bir hamle olduğu anlamına geliyor.

S&P 500’de yer alan büyük bankaların fiyat-getiri oranı şimdilerde S&P Composite 1500 ve S&P Small Cap 600 gibi daha kapsamlı ve küçük sermayeli bankaların da bulunduğu endekslere kıyasla daha yüksek. Yatırımcıların büyük bankaları tercih ettiği görülüyor. Bunun ise birçok nedeni var. Büyük bankalar genellikle birleşme ve satın alımlar, danışmanlık ya da varlık yönetimi gibi gelir getiren faaliyetler konusunda daha avantajlı.

Küçük bankalar ise gelirlerinin büyük bölümünü kredilerden elde ediyorlar ve bu nedenle de faiz oranlarına karşı daha hassaslar. Küçük bankalarda aynı zamanda faiz oranlarında yükseliş görüldüğünde fonlama maliyetleri büyük bankalara kıyasla daha hızlı yükseliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana mevduatların büyük bölümü de daha büyük bankalara kaydı. Düşük faiz oranları ve durgun kredi büyümesi en büyük bankalar üzerinde bile baskı oluşturuyor. Ancak uzun vadeli yatırımcılar, büyük bankalara yaptıkları yatırımların faydasını görebilir.

Kamu bankalarının döviz açığı artıyor

 

Wall Street devleri kripto paralara akın ediyor

 

Yabancılar geçen hafta hisse sattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)