E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Sert düşüş senaryosu ekonomiye değil enflasyona uyuyor---

Bank of America: Sert düşüş senaryosu ekonomiye değil enflasyona uyuyor

Bank of America: Sert düşüş senaryosu ekonomiye değil enflasyona uyuyor
03 Temmuz 2023 - 15:01 borsagundem.com

ABD ekonomisi yüksek enflasyonla verdiği savaşı kazanmak üzere. Öngörüler enflasyonun kısa vadede sert düşüş yaşayacağı yönünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev yatırım bankası Bank of America (BofA), ABD ekonomisinin sert bir düşüşten kaçınacağını, enflasyonun ise sanılanın eksine çok sert bir düşüş yaşayacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Bank of America, ABD'nin resesyona girmeden enflasyonun sert şekilde düştüğünü görebileceğini tahmin ediyor.

Ekonomik bir gerileme mi?

Business Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Bank of America, enflasyonun büyük bir düşüşe doğru gidebileceğini öngörüyor. Banka, ABD ekonomisinin bir resesyonla uğraşmak zorunda kalmadan fiyatların önemli ölçüde düşebileceğini belirtiyor.

Stratejistler, en son 1990, 2001 ve 2008'de olmak üzere çok sayıda ekonomik gerilemeyi başarılı bir şekilde öngören tahvil piyasasının kötü şöhretli resesyon göstergesi olan tersine çevrilmiş 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getiri eğrisine işaret ediyor. Kısa vadeli tahvil getirilerinin uzun vadeli tahvillerin üzerine çıkması, tarihsel olarak yatırımcılara ekonomik bir gerilemenin geleceğine dair anlamlı sinyaller veriyor.

2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki farkın geçen hafta itibariyle tam bir yüzdeye yükselmesi, 40 yıldan uzun bir süredir görülen en dik tersine çevrilmeye şahit olunduğunu gösteriyor.

Ters getiri eğrisi resesyona değil enflasyona işaret ediyor

Ancak banka, bu sefer göstergenin ekonomiden ziyade enflasyon için sert bir düşüşü daha çok yansıttığını söylüyor. BofA, ABD ekonomisinin hâlâ sert bir düşüşten kaçındığını düşünüyor.

Stratejistler paylaştıkları notta, “Tarihsel aşırılıklara yakın tersine çevrilmiş getiri eğrisi, modellerden daha yüksek durgunluk olasılıkları toplarken, eğri şeklinin büyümedeki bozulmadan çok, düşen enflasyon beklentilerinin bir işlevi olduğunu düşünüyoruz. Kaputun altına bir bakış, ileriye dönük gerçek oranların artan durgunluk riskini fiyatlamadığını, bunun yerine hakim konsensüse rağmen daha yumuşak bir iniş beklentisini yansıtabileceğini gösteriyor” diyor.

Fed, faizlerde kesintiye gidebilir

Banka, bunun nedeninin, piyasanın enflasyon oranına göre ayarlanmış tahvil getirilerine ilişkin beklentilerini temsil eden vadeli reel getirilerin kısa vadede yalnızca ‘ılımlı bir düşüş’ görmesi olduğunu belirtiyor. Bu, yatırımcıların, özellikle ekonominin yüksek bir resesyon riskiyle karşı karşıya kalması durumunda yapmaları pek olası olmayan bir hareketi, yani Fed'in faiz oranlarını yavaşça geri çekmesini beklediğini gösteriyor.

Stratejistler, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine atıfta bulunarak, “Tarihsel olarak aşırı seviyelerdeki ters getiri eğrisi şu anda yüksek durgunluk riskini yansıtmıyor, bunun yerine büyük ölçüde enflasyonun hedefe yaklaşmasının yanı sıra faiz oranlarındaki kesinti beklentileriyle ilgili bir tersine çevrilmeye işaret ediyor” diyor.

Resesyon olasılığı yüzde 71

Fed, ekonomiyi durgunluğa sürüklemekle tehdit eden bir hareket olan enflasyonu ehlileştirmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltirken, yatırımcılar geçen yıl potansiyel bir resesyon öngörüyordu.

Faiz oranları şu anda 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor ve Fed yetkilileri bu yıl içinde faiz oranlarını daha fazla artıracağını öne sürüyor. Piyasalar, Fed'in Temmuz politika toplantısında oranları 25 baz puan daha artırma olasılığını yüzde 87 olarak fiyatlıyor. Bu, Fed’in fon oranı hedefini yüzde 5,25 - 5,5 bandına yükselteceği anlamına geliyor. New York Fed ise ekonominin gelecek yıla kadar resesyona girme olasılığını yüzde 71 olarak fiyatlıyor.

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

 

Piyasaların odağı enflasyonda

 

Yüzde 2’lik enflasyon hedefi gerçekçi mi?

 

Yatırımcılar enflasyonda hızlı düşüşe bahse giriyor

 

Morgan Stanley’in temmuz ayı Fed beklentisi

 

Tahvil yatırımcıları Fed’i nasıl okuyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL03 Temmuz 2023 16:22

    Bizim borsaya bir şey olmaz başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var onlar başımızda iken borsamız 12 000 rahat olacaktır belkide 20 000 de olabilir.Bizleri kandırıp durma Bank Of ABD.