E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek---

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek
23 Temmuz 2024 - 10:51 borsagundem.com

Yatırımcılar, küçük ölçekli hisse senetlerinin yüksek performansının devam edip etmeyeceğine odaklanmış durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BofA, bu 2 temel ölçümün küçük sermayeli hisse senetlerinin piyasayı yenmeye devam edip etmeyeceğinin sinyalini vereceğini söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, küçük ölçekli hisse senetleri, yıllar süren düşük performansın ardından son zamanlarda güneşli bir dönemin tadını çıkarıyor. Ancak soru, bu yükselişin sürüp sürmeyeceği. Bank of America'nın yeni araştırması ise, rallinin devam edeceğine dair sinyal olarak hizmet edebilecek iki spesifik kriteri öne çıkarıyor.

İki kriter

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Bank of America, küçük ölçekli hisse senetlerindeki yükselişin devam etmesi için 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisinin yüzde 4'ün altında kalması ve ISM satın alma yöneticileri endeksinin 50'nin üzerine çıkması gerektiğini öne sürüyor.

Her iki sinyalin de yandığı geçmiş örnekler, eşit ağırlıklı S&P 500’ün, dev teknoloji şirketlerinin çekimine daha duyarlı olan piyasa değeri ağırlıklı versiyona göre daha iyi performans göstermesine neden oluyor. Endeksin eşit ağırlıklı versiyonu, küçük sermayeli hisse senetlerinin gücünün iyi bir yansıması olarak kabul ediliyor.

Bankanın analistleri, “Tarihsel olarak, 10 yıllık getiri 12 aylık zirvesinden 1 puan daha fazla düştüğünde, yani bugün yüzde 3,99 seviyesine gerilediğinde ve ISM PMI dip seviyelerinden 4 puanın üzerine çıktığında yani bugün 50,5 seviyesine yükseldiğinde, endeksin eşit ağırlıklı versiyonu, piyasa değeri ağırlıklı versiyonunda yüzde 90’dan daha yüksek oranda daha iyi performans gösterdi” diye yazıyor ve eşit ağırlıklı endeksin yüzde 6,3 oranında artış gösterdiğini ekliyor.

Enflasyon ve faizler

Küçük ölçekli hisse senetleri, Haziran ayındaki beklenmedik derecede soğuk enflasyon verilerinin ardından hız kazandı ve bu da piyasanın yaklaşan faiz indirimine ilişkin beklentisini güçlendirdi. Yatırımcılar artık Fed'in Eylül ayında para politikasını gevşetmeye başlayacağı yönündeki ihtimalin yüzde 93,6 olduğunu belirtiyor.

Bunu akılda tutan yatırımcılar, daha düşük borçlanma maliyetlerinden faydalanması beklenen sektörleri benimseme konusunda daha istekli hale gelmiş durumda. Portföylere dahil edilen hisse senetleri genellikle kaldıraca daha fazla maruz kalıyor ve bu da gelecek aylarda artış gösterme ihtimallerini artırıyor.

Küçük sermaye odaklı Russell 2000 Endeksi, çift haneli kazançlar elde etmeden önce Temmuz ayında yüzde 12'den fazla yükseliş göstererek şimdiden bitkisel hayattan çıkmış gözüküyor. BofA'ya göre endeksin son zamanlardaki yüksek seviyeleri, Mart 2020 dışındaki en büyük yükseliş hamlesine işaret ediyor.

Geniş çaplı rotasyonun kanıtı

Bu yılın büyük bölümünde yüksek oranlar ve büyük ölçekli teknoloji hisselerine yönelik çılgınlık, Russell'ın ivmesini sınırlı tuttu. Ancak yatırımcıların gözden düşen endekse yeniden yönelmesiyle birlikte, artık bazıları bunu geniş bir piyasa rotasyonunun kanıtı olarak görüyor.

Fundstrat'tan Tom Lee, geçen hafta Russell 2000’da yüzde 40’lık yükseliş öngörüsünde bulunarak “Ağustos ayının gerçekten de rotasyonun daha belirgin hale geleceği bir ay olacağını düşünüyorum ve bunun küçük sermayeli hisse senetlerindeki yükselişi güçlendirmesinin yanı sıra S&P için de biraz aşağı yönlü bir gidişat anlamına geleceğini öngörüyorum” dedi.

Kriterler henüz karşılanmış değil

Diğer analistler ise bu durumda o kadar da emin değil. Beklentilere rağmen Barclays, küçük sermayeli şirketlerin genellikle ilk faiz indiriminden sonra S&P 500'den daha iyi performans göstermediğini bulguluyor. Analistler aslında Russell'ın düşüş eğiliminde olduğunu da ekliyor.

Şu anda BofA'nın daha uzun bir ralliyi destekleyecek kriterlerinden hiçbiri karşılanmış değil. Her ne kadar 10 yıllık oran Mayıs ayındaki zirveden bu yana kademeli olarak düşse de hala yüzde 4'ün üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu arada imalat PMI’ının da Haziran'da 48,5 seviyesine düştüğü görülüyor.

BofA analistler, “İmalat ekonomisi, üst üste iki ay boyunca 50+ PMI olmadan 21 aydır tarihin en uzun ikinci gerilemesini yaşıyor. Bunun büyük bir kısmının, ikinci yarıda yumuşamasını beklediğimiz stok eritme döngüsünden kaynaklandığına inanıyoruz” diye yazıyor.

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başındaFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başında

 

Küçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazırKüçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazır

 

Borsada rotasyon kısa sürecekBorsada rotasyon kısa sürecek

 

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?

 

Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?

 

Teknoloji hisselerindeki düşüş kusursuz bir alım fırsatı mı?Teknoloji hisselerindeki düşüş kusursuz bir alım fırsatı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ23 Temmuz 2024 11:05

    Bunlara gerek yok ki ....Gelin ülkemize % 60 net faizi alın kurlarda artmıyor paranızı dolar bazında kat kat yapıp ülkenize gidin.