E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivBank of America: Detroit Üçlüsü Çin pazarını acilen terk etmeli---

Bank of America: Detroit Üçlüsü Çin pazarını acilen terk etmeli

Bank of America: Detroit Üçlüsü Çin pazarını acilen terk etmeli
20 Haziran 2024 - 16:20 borsagundem.com

Bank of America, Çin otomotiv piyasasındaki rekabetin ABD’li dev otomotiv şirketlerini yutacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Detroit merkezli dev otomotiv firmaları General Motors, Ford ve Stellantis’in Çin otomotiv piyasasında hayatta kalması mümkün görünmüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Bank of America, ‘Detroit Üçlüsü’ne Çin'de para kazanamayacaklarını ve aşırı rekabetçi otomobil piyasasını 'mümkün olan en kısa sürede' terk etmeleri gerektiğini söylüyor.

Çin piyasasını acilen terk etmeleri gerekiyor

Fortune’dan Christiaan Hetzner’in haberine göre, Bank of America analistleri, Detroitli otomobil üreticileri General Motors, Ford ve Stellantis'in rekabetçi Çin piyasasını acilen terk etmeleri ve ABD'ye odaklanmaları gerektiğine inanıyor.

BofA otomobil analisti John Murphy, The Detroit News ve CNBC'ye yaptığı açıklamada, “Çin'den saf kâr ve stratejik bakış açısıyla çıkmanın ve para kazandığınız yere, yani Kuzey Amerika’ya odaklanmanın mantıklı olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Asırlık Buick markası aracılığıyla Çin'de uzun süredir devam eden bir geçmişe sahip olan GM, 2010'lu yıllarda ülkede başarılı bir satış süreci geçirmiş ve 4 milyon araç satarak zirve noktasında yıllık 2 milyar dolardan fazla kazanç elde etmişti. Ancak BYD ve Geely gibi yerel rakiplerin artan gücü, hacimlerin ve kârların kuruduğu anlamına geliyor. GM'nin Çin'deki satışları 2023'te 2,1 milyon araca düştü ve geçen çeyrekte şirket 106 milyon dolarlık zarar bildirdi; bu, 15 yılda yalnızca üçüncü kez gerçekleşti.

Ford ve Fransa'nın Peugeot Citroen'iyle birleşen ve artık Stellantis olarak bilinen eski Chrysler grubunda ise durum daha da az iştah açıcı. İkili, geçen yıl 30 milyon rekor araç satışıyla dünyanın en büyüğü olan yerel otomobil pazarında şu ana kadar sürdürülebilir ve önemli bir pay elde etmeyi başaramadı.

Özünüze odaklanın

Sonuç olarak Murphy, Çin'deki finansman kayıplarının ileriye dönük olarak üç otomobil üreticisini kurutacağını savunuyor ve kaynaklarını Elon Musk'un Tesla'sı ile rekabet edebilecek bir elektrikli araç serisi geliştirmeye yönlendirmek için piyasadan ‘mümkün olan en kısa sürede’ ayrılmaları gerektiğini ekliyor.

Bankanın yıllık Car Wars (Araba Savaşları) raporunu sunduğu Otomotiv Basın Birliği tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Murphy, “Özünüze odaklanın. Çin artık GM, Ford veya Stellantis için temel strateji olmamalı” diyor.

Üçünün de Çin'den tamamen ayrılmaya karar vermesi durumunda, Musk'un Tesla'sı, Kuzey Amerika ve Avrupa'yı da içeren üç büyük küresel otomobil pazarında rekabetçi kalan tek Amerikan otomobil markası olarak kalacak.

Niyetleri yok

Ancak GM'nin Musk'a ya da Çin'deki rakiplerine bu tatmini sağlamaya hiç niyeti yok gibi görünüyor. Şirketin sözcülerinden biri, Nisan ayında CEO Mary Barra'nın piyasaya olan bağlılığını sürdürdüğü yönündeki yorumlarına değindi ve şirketin maliyetleri düşürürken, aynı zamanda Çin'de plug-in hibritler ve Chevy Tahoe ve GMC Yukon gibi lüks ithal ürünler de dahil olmak üzere ürün yelpazesine yenilerini eklediğini ifade etti.

Çin'de 2022'deki 572 milyon dolar da dahil olmak üzere yıllarca süren zararın ardından Ford, son üç çeyrekte artık kârlı olduğunu ve ayrılmayı da planlamadığını açıkladı. Ford'un bir sözcüsü, “Dünyanın en büyük otomobil ve elektrikli araç pazarına katılmak, bize küresel anlamda liderlik etmek ve kazanmak için uygulayacağımız bilgiyi sağlıyor” diyor.

Detroit, Tesla'yı dahi yakalayamıyor

Çinli otomobil üreticileri, daha düşük maliyetli iş gücüyle çalışan son teknolojiye sahip fabrikalar inşa edip şık araçlar yaratmaları için Avrupalı ​​otomobil tasarımcılarını işe alarak, daha zayıf Batılı markalara düzenli olarak baskı uyguluyor. Artık pek çok marka, ortak girişim transferleri veya Volvo gibi batılı markaların doğrudan satın alınması yoluyla yurt dışında geliştirilen teknolojiye de erişebiliyor.

Çinli tüketicilerin de teknolojiden beklentileri yüksek; WeChat gibi kusursuz uygulamalara çok fazla zaman ve para harcıyorlar ve bu nedenle aynı şeyi araçlarından da bekliyorlar.

Gerçekten de, uzun süredir Çin'de tartışmasız pazar lideri olan Volkswagen markası tarafından satılan elektrikli araçların beklentilerin altında kalmasının nedenlerinden biri de, paranın karşılığının düşük olduğu algısı. Bu, rakipleriyle karşılaştırıldığında büyük ölçüde basit bilgi-eğlence sisteminden ve standartların altındaki yazılımlardan kaynaklanıyor.

Öte yandan, kablosuz olarak uzaktan güncelleme yapabilen elektrikli araç konseptine öncülük eden Tesla bile, donanım anlamında rekabet edebilir konumda olsa da, Çinli tüketiciler tarafından sıradan kabul ediliyor. Ek olarak, GM'nin Buick'i hariç, Ford ve Chrysler gibi Detroit markalarının hiçbir modelinin, birinci sınıf bir donanımı ve teknolojisi de bulunmuyor.

Deflasyonist gerileme ve acımasız fiyat baskısı

Ancak Çin'de emlak piyasasının patlamasıyla tetiklenen son deflasyonist gerileme, birçok batılı otomobil üreticisinin takip edemeyeceği veya takip etmeyeceği acımasız bir fiyat savaşına yol açmış durumda. Hatta bu durum, yurt içinde üretilen markaları, servetlerini yurt dışında, daha sağlıklı ihracat pazarlarında aramaya bile itiyor.

Detroit'in otomobil üreticilerinin bir seçim yapması gerekiyor; hâlâ küresel hırsları mı sürdürmek istiyorlar yoksa Musk'un şirketinin elektrikli araç üretim maliyetlerinde sahip olduğu önemli liderliği kesmek mi istiyorlar?

Murphy, “Sonuçta Tesla ile fiyat ve maliyet bazında rekabetçi olabilmek kritik bir görev olacak ancak şu anda hacmi artırmak ve para kaybetmek pek mantıklı değil” diyor.

Ford’dan elektrikli araç tedarikçilerine mesaj: Maliyetleri düşürün

 

Stellantis'in ilk çeyrekte geliri yüzde 12 düştü

 

Stellantis, ABD'de teknoloji personelinin yüzde 2'sini işten çıkaracak

 

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir

 

General Motors'dan 10 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

General Motors ABD ve Kanada'da 40 bin şarj istasyonu kuracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)