E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBank of America: ABD ekonomisi için stagflasyon tehdidi yok---

Bank of America: ABD ekonomisi için stagflasyon tehdidi yok

Bank of America: ABD ekonomisi için stagflasyon tehdidi yok
17 Mayıs 2024 - 13:56 borsagundem.com

Bank of America, ABD ekonomisi için stagflasyonun makul bir olasılık olmadığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine dair veriler enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, uzmanların karamsar öngörülerde bulunmasına neden olsa da, Bank of America, ekonomik büyümeden bir yavaşlama ihtimali olsa da bunun stagflasyona yol açmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of America’ya göre, ABD ekonomisi, büyüme anlamında bir yavaşlama yaşasa bile stagflasyon tehdidiyle karşı karşıya değil.

Endişeler yersiz

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Bank of America, yaklaşan stagflasyon etkisinden endişe duymuyor ve tehlikeli ekonomik senaryoya ilişkin son zamanlardaki endişelerin yanlış okunan veri noktalarına dayandığını söylüyor.

İlk çeyrekte GSYİH'nın beklentileri karşılamamasının ardından Nisan ayında enflasyon rakamlarının da tahminleri aşması nedeniyle korku giderek arttı. Bu durum, stagflasyon senaryosuna uygun olarak ekonomik soğuma dönemlerinde fiyatların artmaya devam ettiği istenmeyen bir gelişmeye karşılık geldi ve sonuçta resesyondan daha kötü olabilecek bir durum hakkında alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

2022 yılıyla kıyaslama

Ancak Bank of America, verileri daha derinlemesine inceleyerek bu korkuların yersiz olduğunu açıklıyor. Karşılaştırma için temel olarak 2022'deki stagflasyon dönemi kullanılıyor; bu dönem, enflasyonun, Kovid sonrası arz şoku nedeniyle talebin çok üzerinde arttığı bir döneme karşılık geliyor.

Banka, paylaştığı notta, “Bu, elmayla armutu karşılaştırmaya benziyor. GSYİH’daki kayıp, ticaret ve stoklardan kaynaklandı. PCE enflasyonuyla bağlantılı tüketici harcamaları son beş ayın dördünde güçlü seyrediyor” diye yazıyor.

Başka bir deyişle, enflasyonun katalizörleri bu kez farklı ve daha az kaygı verici çünkü talep tarafından yönlendiriliyor. Elbette enflasyon artıyor ama bunu tüketicilerin güçlü olması nedeniyle yapıyor ki bu normalde stagflasyon döneminde görülen bir durum değil.

Trendi körükleyen faktörler

Notta, trendi körükleyen birkaç olası faktörün olduğu vurgulanıyor. Bunlar arasında genişleyen iş gücünden kaynaklanan toplam gelirin artması ve mallar azalmaya devam ederken hizmetlere harcama yapma isteğindeki artış yer alıyor.

BofA mevcut eğilimin yakın zamanda azalmasını beklemiyor ve ‘dirençli harcama büyümesi büyük resminin değişmeden kalması gerektiğini' söylüyor.

Ayrıca banka, talep odaklı enflasyonun Fed'in gelecekteki faiz artırımlarının yolunu değerlendirirken işini kolaylaştırdığının altını çiziyor. BofA, arz şokları Fed için ‘suları bulandırmaya’ eğilimli olsa da, merkez bankasının aslında talep kesintilerini memnuniyetle karşıladığını çünkü para politikası kararları yoluyla bunlarla etkili bir şekilde mücadele etmenin daha kolay olduğunu söylüyor.

Bank of America: Sakin haftalar hisse senetlerinin lehine

 

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 

Stagflasyon borsaları nasıl etkiler?

 

Dünya Altın Konseyi: Stagflasyon riskleri artıyor

 

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü

 

JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK18 Mayıs 2024 09:31

    2008 krizinde de aynen böyle dediler bu bankadan 400 milyar dolar israil ertesi gün havale yapıldı ve büyük kriz patlak vermiş idi.