E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBank Audi kurula çıkacak!---

Bank Audi kurula çıkacak!

Bank Audi kurula çıkacak!
26 Kasım 2011 - 09:32 borsagundem.com

Bank Audi, 9 ay sonra ikinci izin için Kurul'un karşısına çıkacak

BDDK, yıllar sonra ilk defa sıfırdan banka kurma izni verirken, BDDK Başkanı Bilgin, Bank Audi'nin 9 ay sonra bu sefer faaliyet izni için kurulun karşısına geleceğini söyledi. Bilgin, daha önce reddettikleri hiçbir sıfırdan banka kurma talebi olmadığına da dikkat çekti ve 'Çünkü hiç ciddi başvuru almadık' dedi.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Lübnanlı Bank Audi öncesinde neden hiçbir bankaya sıfırdan banka lisansı verilmediğine yönelik açıklama yaptı. Bilgin, 'Türk sistemine yapılacak girişte çok dikkatliyiz. Lisans verme halkın mevduat toplama yetkisini vermek demektir. Kanunda 20 milyon dolar olmasına rağmen bunun 15 katı olan 300 milyon dolar talebimiz var ' dedi.
LİSANS İÇİN İKİNCİ İZİN GEREKLİ
Banka kuruluşunda iki aşamalı izin verdiklerini aktaran Bilgin, 'Birinci aşamada kuruluş izni verdik. Şimdi 9 aylık süreleri var. Bu sürede bina, personel ve muhasebe sistemi kurulacak ve faaliyet izni almak için ikinci defa kurula gelecekler. Reytingi, büyüklüğü, faaliyet gösterdiği ülkeler ve ortaklık yapısı incelendi' diye konuştu. Bilgin, bugüne kadar ret kararı vermediklerini de kaydederken, 'Çünkü hiç ciddi başvuru olmadı. Başvuru oldu ama istenen belgeler süresinde getirilmedi' dedi.
İFLAS ETMİŞ ÜLKE KAĞIDI YOK
BİLGİN, kriz sürecindeki adımları 'Önleyici finansal hekimlik' olarak nitelendirdi. Bilgin, 11 Kasım itibariyle kredilerdeki artış oranının yüzde 19.3 olduğunu belirterek, oranın bireysel krediler için yüzde 26.6, şirket kredileri için yüzde 15.7 olduğunu aktardı. Bilgin, 'Bu artış, ekonomik aktivitenin yakıtı ama hane halkının borçluluk seviyesi itibarıyla yakından izlenmeli. Krizdeki ülkelerin devlet kağıtlarını karşılıklı olarak tutmalarından doğan riskler ülkemizdeki bankacılık açısından yok' dedi.
KRİZE KARŞI TAMPON YAPSINLAR
BDDK Başkanı Bilgin, bankaların orta vadede konut ve KOBİ kredilerine yöneleceğini de kaydederken, büyük montanlı kredilerdeki risk nedeniyle KOBİ kredilerinin daha karlı olduğunu söyledi. Bilgin, küresel krizin derinleştiği bu ortamda Türkiye'deki bankaları sağlıklı tutabilmenin önemli olduğunu kaydederken, Türk bankacılık sektörünün krize karşı tampon görevi görmesi için öz kaynak yeterliliği ve aktif kalitesini artırması gerektiğini söyledi.
KRİZİ FIRSAT BİLİP YURTDIŞINDA BANKA ALIN
BİLGİN, Türk bankalarının yurtdışındaki banka alması konusunda da çağrıda bulunarak, Türk bankalarının uluslar arası platformda daha fazla söz sahibi olması için imkan bulunduğuna dikkat çekti. Bilgin, başta Makedonya, Rusya ve Bulgaristan olmak üzere, çevre ülkelere işaret etti. Bilgin, bankaların yurtdışına açılması konusunda onları desteklediklerini belirterek, 'Yerel oyunculuktan küresel aktör olmaya giden yolda onları yüreklendiriyoruz' dedi. Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • analist27 Kasım 2011 00:04

    gelişmiş ülkelerde sürmekte olan finansal krizin bitmesiyle yükselen ekonomiler arasında yer alan türkiyede mevcut olan bankaların önümüzdeki dönemde değerleri birkaçkat daha artacaktır. yeniden banka sahibi olmanın nekadar zor olduğu da bunun göstergesidir...

  • yatırımcı26 Kasım 2011 19:32

    eczacıbaşının yatırım bankası başvurusu ciddi değilmi?, yoksa istenen belgeleri süresinde vermediler mi? bu sorular cevaplanması gerekir.Tevfik Bilgin in bu açıklamasından sonra eczacıbaşı yöneticileri açıklama yapmalı. Yatırımcı mağdur olmamalı. Oluyorsa vebal vardır.