E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBank Asya'da hayali para sorgusu---

Bank Asya'da hayali para sorgusu

Bank Asya'da hayali para sorgusu
22 Eylül 2014 - 07:44 borsaningundemi.com

4 günde kasasına 1 milyar TL giren Bank Asya, BDDK tarafından mercek altına alındı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Bank Asya'ya 4 günde yatırılan 1 milyar TL'nin izini sürüyor. Paranın karşılığının banka kasasında yer alıp almadığına yönelik 'derin soruşturma' başlatıldı. Sabah'ın haberine göre, hesaba giren paraların kasaya yattığına dair belgeler incelenecek. Bu transferlerin, bankanın resmi kayıtlarında görünmesini gizlemek amacıyla 'fiktif kasadan' yani gerçekte var olmayan bir kasadan yapılıp yapılmadığına bakılıyor. Gelen paranın banka kayıtlarına girmeden hayali krediler şeklinde dağıtılıp dağıtılmadığı da incelenecek. Nihai raporlar, Mali Suçları Araştırma Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından da mercek altına alınacak. Böylece BDDK raporları çifte denetime tabi tutulacak. Fiktif işlemlerin tespiti halinde, işlemi yapanlar ve banka yöneticileri hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. 

MEVDUAT GİRİŞİ ŞÜPHE YARATTI 

4 günde gerçekleşen 1 milyar TL'lik giriş bankacılık çevrelerinde de soru işaretlerine neden oldu. 33'ü mevduat olmak üzere 50 bankanın faaliyet gösterdiği sektörün, 2013 sonunda 945 milyar lira olan mevduat hacmi, bu yıl 6 ayda sadece 29 milyar lira artarak 975 milyara ulaştı. Bankacılık sektörünün tamamı 12 bin 136 şube ile mevduatı 29 milyar lira artırabilirken, 280 şubeli Bank Asya'ya 1 milyarlık giriş 'doğal' karşılanmadı. Altı ayda mevduat artışı şube başına 2 milyon 389 bin lira olurken, bu rakam Bank Asya'da sadece dört günde 3.6 milyon TL. Banka bazında incelendiğinde 1 milyar liralık girişin normal yollardan olmayacağı daha net ortaya çıkıyor. Haziran sonu 994 şubesi bulunan Akbank'ta 6 aylık mevduat artışı 2.6 milyar, 992 şubeli Garanti Bankası'nda 4 milyar, 1.341 şubeli İş Bankası'nda 4.2 milyar TL oldu. 1.674 şubeli Ziraat Bankası'nın da 6 aylık mevduat artışı da 3.3 milyar lira. 

UZAN BÖYLE HORTUMLAMIŞTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından el konulan Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'nın murakıp incelemelerinde akla hayale gelmeyecek hortumlama yöntemleri ortaya çıkmıştı. Bankada çok sayıda 'fiktif hesap' tespit edilmişti. Bankanın kayıtlı ve kayıtdışı olmak üzere iki şekilde çalıştığı belirlenmişti. BDDK'ya sunulan bilanço ile gerçekteki arasında milyarlarca liralık fark bulunduğu sonradan ortaya çıkmıştı. Bazı bonoların birden fazla kişiye satıldığı belirlenmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • serkan24 Eylül 2014 20:48

    helal olsun valla adamlara. bende biliyorum neyi var neyi yok satıp bankayı kurtardılar. eğer batsaydı diğer bankalara sıçrardı bu yangın bunun acını tüm türkiye olarak yaşardık. bu bankaya para yatıranlara borçluyuz şuanki halimizi desek yeridir

  • ahmet22 Eylül 2014 09:13

    ne olacak toplanan himmet paraları bankaya yatırılmıştır.

  • İLKAY22 Eylül 2014 08:36

    NE BANKAYMIŞ BE BATIRAMADILAR GİTTİ

  • memed22 Eylül 2014 08:22

    adamlar bankalarına sahip çıkıyor. Deli gibi bankaya para yatırıyor.