E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBalyoz'da 25 beraat---

Balyoz'da 25 beraat

Balyoz'da 25 beraat
25 Haziran 2014 - 01:46 borsaningundemi.com

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz Planı davasında 25 sanık beraat etti

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz Planı davasında, Yargıtay'ın 25 sanıkla ilgili verdiği "beraat" yönündeki bozma hükmüne uyularak 25 sanığın beraati kararlaştırıldı. Yargıtay'ın, "ceza verilmesine yer olmadığı" gerekçesiyle haklarındaki hükümleri bozduğu 62 kişinin dosyasının ise sanıkların özlük haklarını etkilemesi ve beraat kararına göre daha aleyhe olması nedeniyle ayrılarak farklı bir dosyadan yürütülmesine hükmedildi. 

Dosyaya bakan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahsis edilen Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'ndaki duruşmada, beyanları sorulan sanık avukatları, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "beraat kararı verilmelidir" yönündeki bozma kararına uyulmasını, diğer sanıklar hakkındaki bozma kararları yönüyle de müvekkilleriyle ilgili dosyada yeniden yargılama kararı verilmesini talep etti.

"BU DAVA ÇÖZÜMSÜZLÜK ÜZERİNE KURGULANMIŞTIR"  

Duruşmada konuşan avukat Ahmet Koç, davanın özel yetkili savcılık ve mahkemesinde siyasi olarak başladığını ileri sürerek, "Genel görevli bu mahkemede ise hukuki olarak sonuçlanmasını bekliyoruz. Çözüm değil, çözümsüzlük üzerinde kurgulanmıştır bu dava. Darbeyi Özkök ve Yalman engellemiş denmesine rağmen hiçbir şekilde ifadeleri alınmamıştır. Bilirkişi raporları dikkate alınmamıştır. Yargıtay'ın beraate ilişkin görüşüne aynen katılmakla birlikte müvekkilim Abdullah Dalay ile ilgili bugün derhal beraat kararı verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

Avukat Hakan Tunçkol da Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Yargıtay'ın gerekçesinin bir geçerliliğinin kalmadığını savunarak, "Kararın temyizi işin uzamasına yol açacağından ana dosyayla birlikte yeniden yargılama talep ediyorum" dedi. 

Yargıtay ilamına karşı görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Can Şükrü Gençkan, ilama uyulmasına karar verilmesini talep etti. Esasa ilişkin görüşünü de açıklayan Gençkan, yargılama sürecinde hayatını kaybettiği anlaşılan sanık Halil Yıldız hakkındaki kamu davasının düşmesine karar verilmesini istedi.

Haklarında beraat kararı verilmesi yönünde görüş bildirilen ve mütalaaya karşı fikirleri sorulan 25 sanık ve avukatları, mütalaaya katıldıklarını belirterek beraatlerini talep etti. 

KARAR

Talepleri ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, 25 sanıkla ilgili "beraat verilmesi gerektiği" yönündeki ilamına uyarak, sanıklar Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus, İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş'ın beraatine hükmetti.

ÖZLÜK HAKLARINA VURGU

Yargıtay'ın, "ceza verilmesine yer olmadığı" yönünde hüküm kurduğu 62 sanıkla ilgili de kararını açıklayan heyet, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararını hatırlatarak, "ceza verilmesine yer olmadığı"na ilişkin kararın hukuki sonuçlarının, beraat kararına göre daha aleyhe olduğu ve bunun sanıkların özlük haklarını da etkilediğine dikkati çekti.

Mahkeme heyeti, Bora Serdar, Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ahmet Tuncer, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Ali Rıza Sözen, Aytekin Candemir, Bahtiyar Ersay, Barbaros Kasar, Behcet Alper Güney, Burhan Göğce, Can Bolat, Cemal Candan, Cüneyt Sarıkaya, Doğan Fatih Küçük, Dursun Tolga Kaplama, Erdoğan Koçoğlu, Erhan Kuraner, Fatih Altun, Fatih Musa Çınar, Fuat Pakdil, Gökhan Gökay, Hakan Akkoç, Hamdi Poyraz, Harun Özdemir, Hakan Barsi Aslan, Hasan Hakan Dereli, Hasan Nurgören, İkrami Özturan, İlkay Nerat, Kemal Dinçer, Mehmet Alper Şengezer, Mehmet Kemal Gönüldaş, Muharrem Selçuk Ünal, Murat Ataç, Mustafa Erdal Hamzaoğulları, Mustafa Yuvanç, Namık Koç, Nedim Ulusan, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Refik Hakan Tufan, Sami Yüksel, Sırrı Yılmaz, Soydan Görgülü, Süha Civan, Timuçin Eraslan, Veli Murat Tulga, Yaşar Dilber, Yunus Nadi Erkut, Yüksel Gamsız, Zafer Karataş, Ahmet Şentürk, Ahmet Topdağı, Gökhan Murat Üstündağ, Kasım Erdem, Levent Ergün, Mümtaz Can, Nurettin Işık, Recail Elmaz, Suat Dönmez ve Turgay Bülent Göktürk hakkındaki dava dosyasının, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere ayrılarak ayrı esasa kaydedilmesine karar verdi. 

MÜDAHİLLERİN KATILMA KARARI KALDIRILDI

Duruşmaya gelmeyen sanıklar Doğan Uysal, Tevfik Özkılıç ve Tülay Delibaş ile duruşmada hazır bulunmayan sanık avukatlarının dinlenilmesine yer olmadığına hükmeden heyet, Yargıtay ilamı doğrultusunda, yüklenen suçun niteliği ve dosya kapsamına göre suçtan doğrudan zarar görmeyen Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Alaeddin Kaya ve Mesut Göğebakan ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği hakkında daha önce verilen davaya katılma kararının kaldırılmasına hükmetti.

Sanıklardan Halil Yıldız'ın, 21 Ekim 2013'te öldüğünün anlaşıldığı gerekçesiyle hakkındaki davanın düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanıklara CMK'ya göre tutuklulukta geçirdikleri süre nedeniyle tazminat davası açma hakları olduğu yönünde hatırlatma yaptı. 

Heyet, 3'er bin liranın Hazine'den alınarak, kendisini avukatlara temsil ettiren sanıklara ayrı ayrı verilmesini kararlaştırarak, diğer yargılama giderlerinin Hazine üzerinde bırakılmasına karar verdi.

Ayrılan dosya üzerinden duruşmaya devam edeceğini kaydeden ve duruşmaya bir süre ara veren Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, sanık ve sanık yakınlarınca alkışlandı.

ÖZKÖK VE YALMAN DİNLENECEK

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından görülen Balyoz Planı davasında verilen karar gereği dosyası ayrılan 62 kişinin yargılandığı ilk duruşmada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, dosyası ayrılan 62 kişiyle ilgili yapılan ilk duruşmada konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dava konusu 5 no'lu harddiski bilirkişiye göndermeyi düşündüklerini belirterek, sanık avukatlarından, fazla zaman bulunmadığı gerekçesiyle bununla ilgili taleplerini ortak bir dilekçeyle mahkemeye sunmalarını istedi.

Duruşmada hazır olan tüm sanıklara, duruşmaya gelme zorunluluklarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri soruldu. Tüm sanıklar ve avukatları bu talepte bulundu. 

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, sanıkların duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılması taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, ayrılan dosyadaki sanıklar hakkında hüküm olarak "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdiğini, sanık avukatlarının birleştirilmesini istedikleri dosyada ise mahkumiyet hükümleri bulunduğunu kaydeden Gençkan, bu hususta usul ekonomisi gözetilmeyerek dosyaların ayrı ve ari yürütülmesinin maddi gerçeğe ulaşmada kolaylık sağlayacağını ifade etti.

Savcı Gençkan, bu nedenlerle, yargılama usulleri de gözetilerek birleştirme taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

ARA KARAR

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir kısım sanıkların avukatlarınca, yargılamanın yenilenmesine karar verilen dava dosyası ile bu dosyanın birleştirilmesinin talep edildiğini hatırlatarak, her iki dosyanın yargılama usullerinin farklı olması nedeniyle bu taleplerin reddine hükmetti.

Heyet, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararı doğrultusunda, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'a, tanık olarak dinlenilmeleri için duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasını kararlaştırarak, tüm sanıkların duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasına karar verdi. 

İhlal kararı doğrultusunda, dosyada yargılamaya konu olan dijital verilerle ilgili talep ve beyanlarını bildirmeleri için sanıklar ve avukatlarına süre veren heyet, duruşmayı 10 Kasım'a erteledi. 

Öte yandan, duruşmaya verilen arada Gülsuyu'na giden bazı Balyoz Planı davası sanıkları, cezaevinde su şişesi kapağı biriktirerek aldıkları tekerlekli sandalyeyi burada oturan bedensel engelli Emine Karakaya'ya hediye etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)