Uzun süredir dikkat çekilen imalatın büyümede düşen payı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözleriyle bir kez daha gündeme geldi. Habertürk'ün haberine göre, Ahmet Davutoğlu, dün basına yansıyan açıklamalarında imalat sanayiindeki gerilemeye dikkat çekerek üretmeden finansa dayalı büyümenin ekonomide balon yaratacağını vurguladı. “Birçok ekonomik krizde ortaya çıkan tabloyu bir anda önümüzde buluruz” uyarısında bulunan Davutoğlu’nun sözleri iş dünyasında da karşılık buldu.
Büyümenin üretime dayalı olması için kasımda açıklanması beklenen reform paketini olumlu bulduklarını belirten patronlar, işgücü piyasalarında ve vergi politikalarında reform yapılmasının aciliyetine işaret etti. Patronlar ayrıca, daha düşük faizin yaratılacağı bir ortamın sağlanmasının önemine de dikkat çekti. Açıklanacak pakette sanayinin yüksek teknolojiye geçmesini sağlayacak desteklerin yer almasının önemine vurgu yapan patronlar, sanayici olarak geleceklerini planlayabilmeleri için bir politika görmelerinin zorunluluğunu dile getirdi. Ancak aralarında yaklaşan seçime dikkat çeken de var. İşte Davutoğlu’nun açıklamalarının yansımaları:
Güler SABANCI / SABANCI HOLDİNG:
"YENİ SANAYİ POLİTİKASINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ" Brisa’nın düzenlediği Sürdürülebilir Değişim Konferansı’nda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “İşgücü ve vergi politikalarını atılım yapmamazı sağlayacak şekilde düzenleyen yeni bir sanayi politikasını içeren çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu. Davutoğlu’nun Türkiye ekonomisiyle ilgili konulara uzun vadeli bakış açısına sahip olduklarını söylemesi, hükümet programında önümüzdeki 2015-2018 dönemine yönelik sanayi stratejisi çalışmasının öngörülmesinin kendilerini memnun ettiğini anlatan Sabancı, “Geleceğin teknolojilerini göz önüne alan, sürdürülebilirliği ve rekabetçiliği ön planda tutan, dinamik gençliğimizin eğitim ihtiyacına yön veren, sermaye ve finansman altyapımızı daha uzun vadeli düşünmeye yönlendiren bir program bekliyoruz” dedi.
Dirayetle uygulanan mali disiplin ile % 3-4 bandında büyümenin iyi bir performans kabul edilebileceğini ifade eden Sabancı, “Ancak gelecekte bu yeterli değil, hedefimiz; makro istikrarı bozmadan % 5-6 büyümeyi başarmamız lazım” ifadesini kullandı. Sabancı, Türkiye’nin değişen dünya koşulları karşısında teknoloji devrimi yapması gerektiğini kaydetti.
İbrahim ÇAĞLAR / İTO BAŞKANI:
"FAİZİN AŞAĞIDA TUTULMASI GEREK" “Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşması için yüzde 3-4’lük büyüme yetmez. Yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç var. Sanayi ve üretim odaklı yaklaşım çok önemli. Tabii bu üretimi de Ar-Ge merkezli bir yaklaşımla ele almamız gerekiyor. Teknolojiyi takip eden değil, onu üreten güç olmamız buna bağlı. Başka bir nokta normal tasarruf oranlarının yükseltilmesi konusu. Çünkü üretimi artırmak için kullanılabilecek en sağlıklı kaynak budur. Faizin aşağıda tutularak, mali kaynakların üretime doğru akması da olmazsa olmaz.”
Osman BOYNER / BOYNER SANAYİİ:
"BU ACI VEREN AŞIYI ER YA DA GEÇ OLMALIYIZ" “Sanayinin payı GSMH’nin yüzde 15’ine kadar düştü. Sanayi de büyüyor ama genel toplam içindeki payı düşüyor. Avrupa’da birçok hükümet bu rakamların üzerinde duruyor, önlem alıyor. Biz de aynı hızlı gidiyoruz, sanayici olarak buna karşı önlem alınmasını alkışlıyoruz. Benim beklentim asıl reform paketinin seçim sonrasında olacağı yönünde. Çünkü bunlar aşı gibi, acı veren paketler. İleride hasta olmamak için aşı oluyorsunuz, ama o sırada birilerinin canı yanıyor. Bizim de bu aşıyı olmamız lazım.”
Erkan GÜRAL / NG KÜTAHYA SERAMİK:
"POLİTİKA BELİRLENSİN GELECEĞİ PLANLAYALIM" “Sanayi ve sanayicinin moral desteğe ihtiyacı var. Sanayiyi geliştirmek temel görev. İş dünyası bu alanda görevini yerine getiriyor. Ama iş dünyasının geleceği planlaması için doğru politikalar belirlenmesi gerek. Bizim bu politikaları görmemiz gerek. Geleceğe yönelik fikir sahibi olmamız lazım. İşsizlik de bunun neticesi... Bunlar iş dünyasının aktif katılımıyla çözülebilecek konular. Eski kârlar yok ama hiçbir sektörde yok. İş dünyasının yeni kurallarına herkes hazır olmalı. Bu tüketiciye yarıyor. Eski kârları beklemeyelim. Güncel durum buysa herkes buna uymalı.”
Vahap KÜÇÜK / LCWAIKIKI:
"FAİZİN DÜŞMESİ, KURUN STABİL OLMASI GEREK" “Üretmeden kaliteli büyüme yakalamak çok mümkün değil, dolayısıyla büyüme tam istediğimiz gibi olmuyor. Özellikle cari açık ve üretim sanayiindeki gerilemeden dolayı hükümetin atacağı adımlar söz konusu. Biz yerinde buluyoruz bu adımları. Öncelikle üretim yapılacak alanların belirlenmesi gerekiyor, rekabet edebilecek sektörler hangileriyse onların teşvik edilmesi lazım. Ayrıca en önemli konulardan biri faizlerin düşmesi, dövizlerin stabil olması gerekiyor. Her alanda istikrarın öngörülür olması gerekiyor.”
Sani KONUKOĞLU / SANKO GRUP:
"İTHALATA GEM VURUP YÜKSEK TEKNOLOJİYE DESTEK VERMELİYİZ" “Yıllardır büyümenin üretim kaynaklı olması gerektiğini savunuyoruz. Bunun başka yolu olmadığını söyülyoruz. Sayın Davutoğlu’nun açıklamaları bizi teşvik ediyor. Umarım çıkarılacak paket yeni yapılan yatırımlar kadar mevcutlara da destek olur. Önemli olan yerli üretimi ikame eden ithal mallara gem vurulması. Sonrasında teknoloji yüksek yatırımlara daha fazla teşvik verilmesi gerekli. İşlerin daha hızlı gitmesinin sağlanması da gerek. Bir sanayici yatırım yaparken istenen çok fazla evrak var. Diğer işlerden bu kadar istenmiyor. Bürokrasi AB standartlarına getirilmeli.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.