E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüsün nedeniyle uygulanan kısıtlamalar birçok gündelik yatırımcının sıfır komisyonlu uygulamalar üzerinden borsaya girmesine zemin sağladı. Borsalara yeni giren bu gündelik yatırımcılar spekülatif artışlara sebep olarak ABD borsalarında balon oluşması endişesini yaratıyor.
Marketwatch yazarları William Quinn ve John D. Turner balon piyasasının daha iyi anlaşılabilmesi için tarihteki önemli balon piyasası örneklerini gösteriyorlar. Bu örneklerden en ünlüsü ise 1929 tarihli balon piyasası.
1929 balonu ve piyasa akın eden gündelik yatırımcılar
Normal şartlarda yılın en sessiz dönemi olan yaz ayları 1929 tarihinde borsacıların piyasalardaki hareketlilik nedeniyle tatillerini iptal ederek borsalara döndüğü bir tarih oldu. Birçok acemi yatırımcı işlerinden ayrılarak günlük yatırımcı olmaya karar verdi ve bu yatırımcıların büyük çoğunluğu azami yatırım yapabilmek için büyük borç yükünün altına girdiler.
Azami sınır beklentileri piyasaları aşırı derecede oynak hale getirdi. Yatırım için borç almayan yatırımcılar bile zorunlu satışlar konusunda endişelenmeye başladılar. Borsalar bıçak sırtı durumdayken tarihin en büyük çöküşlerinden birini tetikleyense otomobil şirketleri hisselerindeki bir avuç büyük alım-satım işlemi oldu.
Ev konforunda borsada alım-satım ve dot-com balonu
Borsalardaki balon piyasası örneklerinin oldukça ünlü olan bir diğer örneği ise dot-com balonuydu. İnternetin ortaya çıkışıyla birlikte heyecanlanan insanlarla birlikte internetin ticareti çok daha kolay hale getirmesi bu balonun zeminini hazırladı. 1999 yılında 9,7 milyon aktif online ticaret hesabı bulunuyordu. Bu oran 1997 yılının 3 katı büyüklüğündeydi. Seans sonrası ticaret halk arasında yaygınlaştı. Bu borsacıların sadece gün içi ticaret yapmak zorunda olmadığı anlamına geliyordu. Yatırımcılar ilk defa ev konforunda istediği hissenin alım satımını yapabilir hale geldi.
Bunun sonucunda internet hisseleri Şubat 1998’den itibaren iki yılda %1000 oranında yükseldi. 2000 yılında ise bu kazanımların hepsi kaybedildi.
Balon piyasasında ilerlemenin iki altın kuralı
Örneklerde olduğu gibi gündelik yatırımdaki artış balonlara sebep veriyorsa yatırımcıların bu konuda ne yapması gerektiği de ciddi bir önem teşkil ediyor. Marketwatch yazarları 300 yıllık balon piyasası örneklerini değerlendirerek iki farklı stratejinin öne çıktığını belirtiyor.
Bu stratejilerden ilki piyasaya erken girerek pik noktasına ulaşmadan piyasadan çekilmek. Quinn ve Turner bunun bazı yatırımcılar tarafından uygulanabildiğini fakat genellikle piyasalara ilişkin imtiyazlı bilgilere sahip ya da piyasalarla iyi bağlantıları olan kimselerin bunun yapabildiğini belirtiyorlar.
Birçok yatırımcı doğru zamanda piyasadan çekilme yeteneklerini abartıyor ve sonuç olarak para kaybediyorlar.
İkinci strateji ise bekleyerek kaçınılmaz olan balon patladığında kelepir hisse kovalamak. Balonların bir diğer özelliği ise kriz oluştuktan sonra olması gerekenden çok daha fazla geriye çekilmeleridir. Tarihsel açıdan bu durum genellikle yatırımcılar için en uygun zamanı oluşturur.
2001 yılında Amazon hisseleri 106 dolarlık yükselişin ardından 6 dolardan işlem görüyordu. Şu anda ise şirketin hisseleri 3000 dolara kadar ulaştı.
Doktor Kıyamet uyardı: Tesla hisseleri sıfır dolar olacak
Borsalardaki balonu görmenin kolay yolu
Borsalarda kobra efekti korkusu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:16)