E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şirketler halen pandeminin yükünü taşıyor. Bazı gelişme sinyalleri var ve şirketlerde büyüme görülüyor. Ancak fiyatlarda yukarı yönlü baskı halen oldukça güçlü. ABD’de ISM imalat anketinin sonuçları hafif bir düşüş göstermiş olsa da yine de yüksek seviyelerde. Bu durum ise büyüme oranında görülen pik noktasının geride kaldığını gösterirken, genişlemenin güçlü bir şekilde devam ettiğine işaret ediyor.
Ancak tedarikçilere ödenen ücretler 1979’dan bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Yatırımcıların son dönemde oldukça temkinli davranmasına neden olan enflasyon endişeleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ifade ettiği gibi “geçici” olursa, tedarik hızlanabilir. Ancak bu durumun piyasalardaki enflasyon beklentileri üzerinde büyük bir etkisinin olması beklenmiyor.
Bloomberg’in haberine göre tahvil piyasalarında haziran ayında yükseliş görüldü. Özellikle de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin açıklamalarının “şahin” olarak nitelendirilmesi etkili oldu. Tahviller son iki haftada yükseliş görüldü ve ISM verilerinin gelmesiyle bir miktar daha yükseldi. Ancak yine de enflasyon yükselişinin geçici olacağının sinyallerini veren seviyelerde görülüyor.
Balon sinyalleri
Piyasalarda bir balonun içinde olup olmadığımız yönündeki tartışmalarda bu hafta yeni bir gelişme yaşandı. Richard Bernstein Advisors’ın yöneticisi Rich Bernstein beş geleneksel testini açıkladı ve piyasaların mevcut koşullar altında beş testten de geçtiğini söyledi. Bernstein 2007-2008 yıllarındaki borsa düşüşünde önde gelen ve istikrarlı ayı piyasası taraftarlarından biriydi.
Bu dönemde Bernstein, o dönem halen bağımsız olan yatırım bankası Merrill Lynch’de stratejist olarak çalışıyordu. Bu dönemin ardından Bernstein krizi takiben gelen uzun ve tatminkar olmayan toparlanma sürecinde boğa piyasası taraftarı oldu. Bernstein en son balon piyasası sinyalleri gördüğünde haklı çıkmıştı. Bernstein’ın argümanlarının iki ayağı var.
Bunlardan birincisi piyasaların balon içinde olduğunu gösteren sinyaller. İkincisi ise çok daha karmaşık bir konu ve bu konuda neler yapabileceğimizi anlatıyor. Bernstein’ın beş testi ise şu şekilde:
1. Piyasalarda likidite artışının görülmesi
2. Kaldıraç kullanımının artması: Piyasalarda giderek daha fazla bireysel yatırımcı hisse alımı yapmak için kaldıraç kullanımına yöneliyor.
3. Piyasaların demokratikleşmesi: Daha önce yatırım deneyimi bulunmayan birçok kişi, piyasalara yön verecek düzeyde yatırıma yöneliyor. Bu durumun 1990’ların sonundaki borsa çöküşüyle benzerlikleri ise dikkat çekiyor.
4. Yeni yatırım trendlerinin yükselişi: Piyasalarda birçok spekülatif halka arzda rekor yükselişler görülüyor. Aynı zamanda özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlarda da benzersiz bir yükseliş görüldü.
5. Artan işlem hacmi: ABD’de toplam işlem hacmi, ortalama seviyelerin %25 üzerinde seyrediyor.
Bernstein’ın beş kriterini kabul ettiğimiz takdirde, piyasaların bir balon içinde olduğunu da kabullenmemiz gerekiyor. Peki yatırımcılar bu konuda ne yapabilir? İşler tam da bu noktada ilginçleşiyor. Bir borsa balonunun zamanlamasını tahmin etmek oldukça zor ve yüksek maliyetli olabilir. 2000’li yılların dot-com balonunda kenarda beklemeyi tercih eden yatırımcıların birçoğu, bugün pişman.
Aynı zamanda borsagundem.com'un derlemesine göre bu dönemde hisse yatırımlarını satmak yerine elinde tutmayı tercih eden ve teknoloji hisselerine yönelen yatırımcılar oldukça güçlü getiriler elde etti. Ancak bu durum, müşterilerinin büyük çoğunluğu hisselerden çıkış yaparken fon yöneticilerinin işine yaramadı.
Bazı ünlü fon yöneticileri ise balonun patlamasından da önce işlerini kaybetti. Durum ise bugün tahvillerin ve nakdin hisseler karşısında çekiciliğini yitirmiş olmasıyla çok daha vahim. Ancak Bernstein, bu balonunun tüm piyasası eşit miktarda yükseltip yükseltmediğini de sorguluyor. Bununla birlikte piyasaların her alanında balon görülmediğine dikkat çekiyor.
Bu durum ise piyasalarda hayatta kalmak için bir fırsat oluşturuyor. Bernstein, “geçtiğimiz üç yılda 11 S&P 500 sektöründen yalnızca üçü piyasaların üzerinde performans gösterdi. Bunlar ise teknoloji iletişim hizmetleri ve ihtiyari tüketici ürünleri oldu” dedi. Açıklamasının devamında “piyasaların geri kalanı geriden geldi ve enerji sektörü %15’in üzerinde düşüş gösterdi. Russell 2000 küçük sermayeli hisseler endeksinin performansı da düşük seyretti. Bu nedenle piyasaların geri kalanı balon içinde değildi” ifadelerini kullandı.
Bu durumda yatırımcıların izleyebileceği oldukça basit bir yaklaşım var: Momentum hisselerinden kaçınarak, balon alanına henüz girmemiş olan sektörlere yatırım yapmak. Bernstein yakın zamanda ABD’de yatırımcıların yönelmediği sektörlere ve ABD dışında da geride kalan sektörlere yatırım yapmasını tavsiye ediyor. Pandemi sonrası toparlanma gerçekleşirken, bu hisseler her koşulda iyi performans gösterecek.
Kripto para yatırımlarında 10 temel kural
Enflasyonda yükseliş beklentisi sürüyor
Deutsche Bank'tan dolar ve enflasyon güncellemesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:18)