E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kurban Bayramı öncesi yola çıkacak vatandaşları uyararak, “Bölünmüş yolların bütün kesimlerinde hız sınırının saatte 110 km olduğu gibi yanlış bir algıya kimse kapılmasın.
Yolların keskin viraj, yüksek eğim, meskun mahal veya kavşak gibi kesimlerinde hız tahdit levhaları ile belirlenmiş hız sınırlarının aşılmaması gerekiyor. Dolayısıyla her yerde hız sınırı 110 km değildir. Yüksek hız felakettir” dedi.
Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramında yaklaşık 11 milyon kişinin seyahat edeceğinin tahmin edildiğini, yaklaşık 8 bin civarında otobüsün yollarda olacağını, bunlara özel otomobiller eklendiğinde yollardaki yoğunluğun çok aratacağını ifade etti.
Bu yoğunluk göz önüne alınarak, yollarda ki işaretleme ve ışıklandırma eksikliklerinin giderildiğini, sürücülerin güvenli seyahat edebilmeleri için yollarda gerekli olan tüm önlemler alındığını bildiren Bakan Yıldırım, bunlarla birlikte Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde devam eden yapım, bakım ve onarım çalışmalarının durdurulduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, karayolları ekiplerinin bayram tatili boyunca değişen hava ve yol şartlarına göre, gerekli tedbirlerin hızlı bir şekilde alınabilmesi için görevlerinin başında olacağını söyledi.
Bayram için tüm önlemler alındı
Bayramda trafik kazalarını en aza indirmek, özellikle ölümlü kazaların hiç yaşanmaması ve tüm vatandaşların Kurban Bayramını huzur ve mutluluk içinde geçirebilmeleri için gerekli olan tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Ne yazık ki bizim alacağımız önlemler yeterli değildir. Eğer, sürücüler yollarda trafik kurallarına uymazlarsa, trafik işaret ve işaretçilerini dikkate almazlarsa, aşırı hız yaparlarsa maalesef trafik kazaları yaşanabilir. Bazıları sanıyor ki aracımızı 110 km hıza sabitleyelim bütün bölünmüş yollarda o hızla gidelim. Bölünmüş yolların bütün kesimlerinde hız sınırının saatte 110 km olduğu gibi yanlış bir algıya kimse kapılmasın. Yolların keskin viraj, yüksek eğim, meskun mahal veya kavşak gibi kesimlerinde hız tahdit levhaları ile belirlenmiş hız sınırlarının aşılmaması gerekiyor. Dolayısıyla her yerde hız sınırı 110 km değildir. Yüksek hız felakettir. Herkese sesleniyorum; yolların şeritleri ve yol kalitesi arttı diye kimse yüksek hız yapmasın.
Hızlı gitmek ile yavaş gitmek arasında bir ömür fark vardır. Yüksek hız; yarım saat erken varabilmek için, hiç varamama seçeneğini gündeme getirmiş olur. Ayrıca uykusuz, yorgun, alkollü olarak kimse yola çıkmasın. Yollarda aceleci ve telaşlı davranışlarda bulunulmasın. Uzun mesafeli seyahate çıkacak olanlar araçlarının gerekli bakımlarını yaptırsınlar ve yeteri miktarda yakıtlarını alsınlar. Bazı bölgelerimizde kar ve buzlanma olabilir, zincir, takoz ve çekme halatı gibi araç ve gereçleri mutlaka araçlarında bulundursunlar. Ama her şeyden önemlisi herkesin trafik kurallarına uymasıdır. Yolların kralı olmaz, kuralı olur diyoruz. Bunu kimse unutmasın.”
“Yol medeniyettir, yol hayattır”
Yol çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, Ak Parti hükümeti olarak göreve geldikleri dönemde Türkiye'deki yolların çok kötü durumda olduğunu, başlanmış ve yıllarca bitirilememiş projeler bulunduğunu, bunların başında da Karadeniz Sahil Yolu ile Bolu Tünelinin geldiğini kaydetti.
Bakan Yıldırım, “Oysa biz biliyoruz ki; yol medeniyettir, yol ticarettir, yol turizmdir, yol insanları birbirine kavuşturan köprüdür, en önemlisi yol hayattır. Bu bilinçle hareket ederek çalışmalara başladık. 2003 yılı öncesi mevcut 6.101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızla sadece 6 ilimiz birbirine bağlıyken, 2003 yılından itibaren 15 bin 126 kilometre bölünmüş yol yapılarak, toplamda bölünmüş yol ağımızı 21 bin 227 kilometreye çıkartarak, 74 ilimizin birbiriyle bağlantısını sağladık. Bu yılın sonuna kadar bölünmüş yol ağımızı 21 bin 681, 2015 yılında 26 bin 500, 2019 yılında 31 bin ve Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılında ise 36 bin 500 kilometreye ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Bölünmüş yol projelerini hayata geçirmekteki en önemli amaçlarından birinin, trafik güvenliğini artırarak trafik kazalarını, özellikle de kazalardaki ölüm oranını azaltmak olduğunu belirten Yıldırım, bu amaca yönelik yaptıkları çalışmalar sonucunda, yaralanmalı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayısında önemli miktarda düşüş olduğunu söyledi. Yol kusurundan kaynaklı trafik kazalarının neredeyse sıfıra yaklaştığını ifade eden Bakan Yıldırım, istatistiklere göre, bölünmüş yollarda genel kaza oranında yüzde 60 oranında azalma sağladıklarını, yapılan kazaların yüzde 89,6'sının ise sürücü hatalarından kaynaklandığını söyledi.
Duble yolların kullanıcılara yıllık 9 Milyar 272 milyon lira tasarruf sağladığını belirten Yıldırım, “2002 yılında 8 milyon 600 bin olan motorlu taşıt sayısı bugün 15 milyon 750 bine ulaştı ve bir günde yaklaşık 40 milyon insanımızın motorlu taşıtla yolculuk yapıyor. Duble yolları 21 bin 122 kilometreye çıkarmasaydık, Türkiye bu yükün altında kalırdı” diye konuştu.
Otoyollar ve bölünmüş yolları yaparken, yolların geçtiği çevreyi güzelleştirmeyi de unutmadıklarını anlatan Yıldırım, “Yeşil Yollar” projesi kapsamında 8 yılda Bakanlığın ve diğer kuruluşlarla yapılan protokollerle dikilen fidan sayısı 14 Milyon 955 bini geçtiğini ifade etti. Yıldırım, gelecek nesillerimize ulaşılır ve erişilir bir Türkiye'nin yanı sıra yaşanabilir temiz bir dünya, yaşanabilir bir çevre de sunmayı amaçladıklarını bildirdi.
Kaza kara noktalarının iyileştirme çalışmalarının da kaza oranlarının azalmasında çok önemli fayda sağladığını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Belirli bir nedenden dolayı, belirli bir kaza türünün yoğunlaştığı ve belirli bir kritik değeri aştığı kesime kaza kara noktalarıdır. Biz bu sorunları düzeltmek üzere bölünmüş yollar, alt-üst geçitler, sığınma cebi, tırmanma şeridi gibi bir çok çalışma yaparak kaza kara noktalarını azaltmaya çalıştık. Bunun neticesinde ne elde ettik? 2003-2010 yıllarında 57 adet hemzemin geçitte ray devreli otomatik bariyer tesisi ve 641 adet kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek yer olmak üzere toplam 698 nokta iyileştirildi. Bu iyileştirmeler sonucunda ölçümlenmesi bitirilen 756 noktada kaza sayısında yüzde 64,30, ölü sayısında yüzde 88,97 ve yaralı sayısında yüzde 73,41 oranında azalmalar sağlandı.”
Türkiye'nin tek probleminin yollar olmadığını anlatan Bakan Yıldırım, göreve geldikleri andan itibaren başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm bakanların ülkenin temel sorunlarını çözmek için seferber olduğunu dile getirdi. 2002 yılından öncesine ve sonrasına bakıldığında bu farkı kolaylıkla görebilmenin mümkün olduğunu ifade eden Yıldırım, bakanlık olarak görev alanlarına giren öncelikli konuları ele alarak hizmet yarışına katıldıklarını kaydetti.
Binali Yıldırım, Kurban Bayramının İslam dünyası ve tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesi dileğinde de bulunarak, “Bu mutlu günde yollar kan gölüne dönmesin, sevdiklerinize acı haber ulaşmasın istiyoruz. Yollarda kazalar olmasın herkesin bayramı bayram olsun istiyoruz. Bayram tatiline çıkan her bir vatandaşımızın sağ salim, kazasız belasız ailelerine ulaşmalarını istiyoruz. Herkes trafik kurallarına uysun ki nice bayramlara hep birlikte erişelim. Bu duygularla, herkesin Mübarek Kurban Bayramını kutluyorum” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:13)