E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakBakana tepki:İnşaat darbe alır---

Bakana tepki:İnşaat darbe alır

Bakana tepki:İnşaat darbe alır
03 Eylül 2012 - 13:09 borsagundem.com

Maliye Bakanlığı evini satana vergi takibi başlattı, Emlak Müşaviri Taşçı patladı

Emlak Müşaviri Salim Taşcı, verginin kutsal olduğunu vurgulayarak, “Aklı başında, vatanını, devletini sevenin bu kavrama karşı çıkması düşünülemez. Ancak, birilerinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, bazı işletmelerin devletin istediği, ödemekle mükellef olduğu vergiyi değil, canının istediği vergiyi verdiğini hatırlatmalarında büyük yarar vardır” dedi.
Emlak Müşaviri Salim Taşcı, yaptığı yazılı açıklamada, verginin kutsal olduğunu vurgulayarak, “Aklı başında, vatanını, devletini sevenin bu kavrama karşı çıkması düşünülemez. Ancak, birilerinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, bazı işletmelerin devletin istediği, ödemekle mükellef olduğu vergiyi değil, canının istediği vergiyi verdiğini hatırlatmalarında büyük yarar vardır” dedi. Gayrimenkul alan veya satanda, tapu harçlandırmalarında, kişi beyanının yıllar önce kaldırıldığını belirten Taşcı, “Eskiden bir şahıs almış olduğu daireyi 500 bin TL’ye alır, tapu aşamasında ‘50 bine aldım’ der, tapu harçlandırması da bu beyana göre işleme tabi tutulurdu. Şimdi ise, tapu işlemine başlamadan önce, bağlı bulunulan, ilgili belediyeden ‘Rayiç bedel’ alınmakta, alınan bedel üzerinden de tapu harçlanması yapılmaktadır. Eğer, alım satımlardaki, rayiç bedelleri gazete ilanlarındaki, bedel üzerinden tespit edecekseniz, o zaman belediyelerden alınan rayiç bedellerinin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Daha kestirme bir deyimle, belediyelerin rayiç bildirmeleri geçersizdir” ifadelerini kullandı.
BİNDİĞİN DALI KESME
Gayrimenkuldeki, vergi gelirlerinin bordro mahkumları gibi olduğunu, kaçmasına imkan olmadığını vurgulayan Taşcı, “Belediye rayici neyse odur. Değerin altında bildirim mümkün değildir. Zaten belediye rayiç bildiriminin altında beyan geçerli değildir, tapuda böyle bir işlem yapmaz. Kişi gayrimenkulünü banka kredisi ile almışsa, zaten aldığı kredi miktarının altında bildirme imkanı yoktur” dedi.
Her dört yılda bir değerlemeye tabi tutulan gayrimenkullerin, ehil ellerce gerçek bedellerin tespitiyle mümkün olduğunu kaydeden Taşcı şöyle devam etti:
“O zaman tapu harçlandırmalarında belediye rayiç bedelleri değil, dört yılda bir değerleme yapılan bedeller, her yıl için yüzde 5 arttırım yapılarak esas alınır. Bu durumda vatandaşlarda, maliyede hiçbir sıkıntı yaşamaz aksi halde kaos kaçınılmazdır. Son 5-6 yıldır ivme kazanan inşaat sektörü darbe alır. Satıcı firma vergi bedelini alıcı kişilere yükleme yoluna gider. 200 bin TL’lik daireyi 210 bin TL’ye satar, olan vatandaşa olur. Vergide hafiyecilik değil, kanunlar geçerlidir. Kanunun uygulayıcısı da devlettir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gngr03 Eylül 2012 15:34

    Ben birçok kamulaştırma işinin içinde bulundum. Blediye rayiç bedelleri o kadar komik rakamlar ki, vatandaş mahkemeye gidince 4-5 katı fiyat çıkıyor.herkes kendi cebine çalışmaya bakıyor. sn emlak müşaviride kendi cebine bakıyor. belediye rayiç bedellerinden harçlandırma istemesi işine geliyor. kokusu çıkmış hangi işe el atılsa illa itirazlar gelecek. harçlar gerçek bedeller üzerinden alınsın ama harç miktarlarıda düşürülsün. böylesi daha hakkaniyetli

  • sancak03 Eylül 2012 13:33

    mehmet şimşek in cebi dolu,altı kuru ne haltt yıyecegini şaşırdı.devletin bütçe acıgını millettenmi cıkaracan.mehmet şimşek bütçe acıgı yaratsın ben ödeyeyim ohhh ne alaaa.