E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de yazılım ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan 'Açık Kaynak Platformu' için ilk toplantı yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülke genelinde faaliyet gösteren şirketlerin CEO’larıyla Dolmabahçe’de bir araya geldi.
Toplantıda platformun yol haritasını anlatan Bakan Varank, “Özel sektör paydaşlarımızla kuracağımız Türkiye Açık Kaynak Platformu ile yazılımcı sayı ve niteliğimizi yükseltmeyi, kullandığımız yazılımlarda güvenliği sağlamayı, lisans maliyetlerini azaltıp dışa bağımlılığı düşürmeyi, yazılım alanında güçlü bir küresel oyuncu olmayı ve yıkıcı teknolojilere etkin çözümler getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde düzenlenen toplantıyla Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun kurulmasına yönelik ilk adım atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, şirketlerin üst düzey yöneticileri, aralarında Türkiye Teknoloji Vakfı’nın da bulunduğu STK temsilcileri ile TÜBİTAK’ın ilgili enstitülerinden yetkililer katıldı.
Toplantıda konuşan Varank, şunları kaydetti:
Ana unsur insan kaynağı
Yazılım ekosisteminin geliştirilmesi ülkemiz için stratejik öneme sahip. Bu süreçte ana unsur insan kaynağı. Yazılımcı sayımızı artırmayı ve yazılımcılarımızın yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Açık kaynak yazılımların dünyada yıldan yıla yaygınlaşması, bu alanı bir fırsat olarak öne çıkarıyor. Binlerce insanın ortaklaşa geliştirme yapabildiği bu yazılımlar, hızlı değişimlere adaptasyonu yüksek ve güvenli çözümler sunuyor. Dünyada pek çok şirket de, kapalı şekilde geliştirdiği yazılımların lisanslarını satmak yerine, açık kaynak yazılımlara katkı vererek, müşterilerine bu yazılımlara ilişkin hizmetler ve danışmanlıklar sunuyor.
Yıkıcı teknolojilere çözüm
Özel sektör paydaşlarımızla kuracağımız Türkiye Açık Kaynak Platformu ile yazılımcı sayı ve niteliğimizi yükseltmeyi, kullandığımız yazılımlarda güvenliği sağlamayı, lisans maliyetlerini azaltıp dışa bağımlılığı düşürmeyi, yazılım alanında güçlü bir küresel oyuncu olmayı ve yıkıcı teknolojilere etkin çözümler getirmeyi amaçlıyoruz.
Trendleri yakından izliyoruz
İşin teknik boyutu açısından, açık kaynak kod standartlarının geliştirilmesi de bu platformun sorumluluğu altında olacak. Zaman içinde standartlarının belirlenmesiyle birlikte, geliştirilen işlerde farkındalığı artırmak ve yaygınlaşmayı sağlamak üzere açık veri kütüphaneleri kuracağız. Standartların oluşması, kamunun yazılım stratejisi ve ilgili regülasyonların hayata geçmesi açısından yönlendirici olacak. Kamunun bu alandaki dönüşümü ve gerekli esnekliği sağlaması için somut adımlar atacağız. Dünyada açık veri ile ilgili oluşan trendleri yakından izliyoruz. Veri paylaşımının yazılım geliştirme süreçlerinde büyük avantajlar sağladığını da dikkate alarak, açık veri konusunda kaydedeceğimiz gelişmeleri de paydaşlarımızla değerlendireceğiz.
Gençleri heyecanlandırmak istiyoruz
Açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesinde, hem geliştiricilerin bireysel performansı hem de ekosistemin bütünü oldukça önemli. Bu kapsamda mevcut kabiliyetlerimizin keşfi, yetiştirilmesi ve onlara uygun ekosistemlerin oluşturulması ilk önceliğimiz olacak. Gençlerimizi heyecanlandırmak ve onları bu alana yoğunlaşmaları için motive etmek istiyoruz. Çünkü bu işin temelinde ve başarısında her şeyden önce insan kaynağı var.
Rehberlik mekanizması
Platformun yaşayan bir ekosistem haline gelmesi sürdürülebilirlik açısından çok mühim. Yani süreci sadece devlet destekleriyle ayakta kalır bir yapı olarak tasarlamayacağız. Özel sektör paydaşlarımızın küresel tecrübelerinden de en iyi şekilde faydalanıp, geliştirilen yazılımların ticarileşmesine azami önem vereceğiz. Açık kaynak yazılımları kullanacak kurum ve şirketlere rehberlik yapan mekanizmalar oluşturacağız. Açık kaynak yazılımların ülke genelinde yaygınlaşması, yerli ve milli projelerimizde dışa bağımlılığı ve güvenlik risklerini de azaltacak. Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun yönetim ve işleyiş modelini önümüzdeki günlerde paydaşlarımızla fikir teatisi içinde netleştirecek ve Mart ayında da resmi tanıtım programımızı gerçekleştireceğiz.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SAYIN BAKANIM DÜN PAZARA GİTTİM TURP KİLOSU 1,TL MARKETTE İSE 3 ,TL DOMATES PAZARDA 3 ,TL MARKETTE 6 TL ŞU FİYAT ADALETSİZLİGİ FAKİR FUKARAYI SÖMÜRÜYOR SİZDE ÇARŞI PAZAR KONTROL ETSENİZ İYİ OLMAZMI.
Hayatınız yalan...
Bazı konularda kamu kurumu var çünkü özele bırakılamaz. Yazılşım işi özel gibi görünmek ile beraber ölçek ekonomisi ve riskin çok olduğu bir yer. Kamu bu işde öncü olur ise toplumsal fayda yüksek olur. Yani firmalar buraya 1 milyon liralık katkı yapsalar belki 10 milyonluk geri dönüş elde ederler. Ancak çok çok dikkatli kurgulanmalı. Yani kütüphaneye 1000 liralık program kodu verene oradan 5000 liralık kod firma içi kullanım için satılabilir. Böylece paylaştıkça çoğalan bir ekosistem oluşur. Apple, Microsoft vs bile bu yapı ile baş edemez.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:13)