E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanlığında düzenlenen Göç Bilgilendirme Toplantısı'nda dünyanın her yerinde göçle ilgili olağanüstü bir hal olduğunu söyledi.
Meksika-ABD sınırında yaşananlara değinen Soylu, Suriye kaynaklı kitlesel göçün ise tek bir olayla başladığını ve kısa sürede büyüdüğünü anımsattı.
Türkiye'nin bütün bunlara yönelik 2011 yılı başından itibaren göç politikasını belirlediğini kaydeden Soylu, hem sınır dışında hem sınır içinde kamplar oluşturulduğunu, gelen her kişinin kimlik bilgilerinin alındığını, sağlık tedbirlerinin devreye sokulduğunu ve herkesin insani ihtiyaçlarını karşılamak için adımlar atıldığını anlattı.
Bakan Soylu, 2002 yılından itibaren Afganistan'dan da bir göç dalgasının oluştuğunu ve bunun İran'a, oradan da Türkiye'ye ve Avrupa'ya yöneldiğini söyledi.
Türkiye'de birilerinin sürekli olarak "Ülke istila ediliyor." diye değerlendirmeler yaptığını belirten Soylu, "2011'den itibaren Türkiye'deki Suriyeli vatandaş sayısını çünkü en çok oradan yaptık, söylüyoruz. Bir de Almanya'yı söyleyelim. Almanya, istila mı oldu? Almanya'nın toplam aldığı vatandaş sayısı, Alman İstatistik Kurumunun ortaya koyduğu veriyle 2010'dan itibaren 1 milyon 354 bin 200 kişiyi birçok uyruktan vatandaş almış. Yaklaşık 650 bin Suriyelinin de Almanya'da potansiyel vatandaş olma hakkı var. Bütün bu değerlendirmeleri yaparken biraz sakin, biraz soğukkanlı olmak gerek." diye konuştu.
"506 bin kişi gönüllü olarak Suriye'ye döndü"
Türkiye'nin bir ulusal eylem planı, göç strateji belgesi, düzensiz göç strateji belgesi olduğunu söyleyen Soylu, kaçak göçün kaynağında durdurulması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Bunun yanında etkili sınır güvenlik tedbirlerinin alındığını vurgulayan Soylu, sağlıklı ve seri işleyen bir mekanizmanın mutlaka kurulması gerektiğini, bunu da sağladıklarını anlattı.
Türkiye'nin rakamlar itibarıyla dünyada eşi ve benzeri görülmeyen göçle mücadele ortaya koyduğuna dikkati çeken Soylu, "Biz sınırlarda 2 milyon 626 bin 170 kişinin Türkiye'ye girmesini engellemişiz, 1 milyon 246 bin göçmeni de son 6 yılda yurt içinde yakalamışız. Bunun, Türkiye'ye kaçak yollarla girmiş veya bir vizeyle beraber girmiş, ondan sonra kaçağa düşmüş 334 bin 696 kişiyi geri göndermişiz. Sadece o kadar mı? Değil. 27 bin kişiyi de terke davet etmişiz yani 361 bin 740 kişiyi biz son 6 yılda göndermişiz." bilgisini paylaştı.
Son 6 yılda Avrupa'ya geçen 667 bin kişinin olduğunu bildiren Soylu, 506 bin kişinin de gönüllü olarak Suriye'ye döndüğünü anlattı.
Sınır duvarlarının da bazı kesimler tarafından eleştirildiğini ifade eden Soylu, "Eğer biz sınır duvarlarını doğuda yapmasaydık, eğer güneyde yapmasaydık, göçü kaynağında durdurmamış olsaydık, sınırlarımızda biriken toplam 8 milyon insan daha Türkiye'ye gelecekti. Biz aldığımız tedbirlerle sadece 8 milyonu sınırlarımızın biraz ötesinde tuttuk. Bu da büyük bir politikadır." diye konuştu.
Geçici koruma kapsamında Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2017'den bu yana yatay seyir izlediğini dile getiren Soylu, 3 milyon 764 bin kayıtlı Suriyeli bulunduğunu, bunun 122 bininin ise pasif yani Türkiye'de bulunmadığını kaydetti.
Özellikle son dönemde Şam'dan ciddi Suriyelinin Türkiye'ye geldiğinin tespit edildiğini bildiren Soylu, Şam'ın geçici koruma statüsü verilmiş bir alan olmadığını söyledi.
Soylu, "Bundan sonra aynen göçün ilk yıllarında olduğu gibi Şam ağırlıklı geldikleri için bunları kamplarımıza (5 ayrı ildeki kamp) alacağız. Belli bir süre burada barındıracağız, nereden geldiğini tespit ettikten sonra da geri göndermiş olacağız. Bundan sonra Suriye'den yeni gelenleri tespit edebilmek için kamp sistemini yeniden devreye koyuyoruz. Bu da önemli bir adım. Özellikle Şam'dan gelenleri tespit edebilmek için kamp sistemini yeniden devreye koyuyoruz ve bunu devam ettireceğiz." şeklinde konuştu.
"1200 mahalle hem geçici koruma statüsüne hem ikamet iznine kapatılmış oldu"
Yeni alınan başka bir karara ilişkin de Bakan Soylu, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz ülkemizde yabancıların belirli bölgelerde yoğunlaşmasının önlenmesi amacıyla yabancı sayısının toplam kişi sayısına oranının yüzde 25'ini geçtiği 54 ildeki toplam 781 mahalleyi tüm yabancılara kapatmıştık. Hem geçici korumaya hem ikamete kapatmıştık. 'Daha fazla burada bir yabancı yoğunlaşması olmasın' diye. 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla yüzde 25 olan oranın yüzde 20 olarak uygulanması kararını verdik. Böylelikle 781 mahalle 1200 mahalleye çıkmış oldu ve 1200 mahalle hem geçici koruma statüsüne hem ikamet iznine kapatılmış oldu. Böylece buralarda artık bir ikamet izni verilmemiş olacak yani yüzde 20'ye düşürmüş olduk, o mahalledeki yabancı sayısı oranını."
Soylu, bir soru üzerine Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı'nda da Suriyeliler için bayram izni uygulaması olmayacağını bildirdi.
Bakan Soylu açıkladı: Kaç Suriyeli vatandaşlığa geçti?
Erdoğan'dan 'Suriyeli sığınmacı' açıklaması
AB ile yapılan Suriyeli mülteci anlaşmasında veriler açıklandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Eğer samimiyseniz,kaçak getiren arabalara el koyun,hazineye gelir kaydedin.Kendisine de gereken cezayı verin.Bak bir daha cesaret edebiliyorlar mı?
Kanal İstanbul ne oldu . Güzergahında yer satın alanlar ne yapıyor. vazgeçilmedi herhalde
Ne yapacak arazi alanlar şimdi kara kara düşünüyor nasıl elden çıkartsak diye,neyse biraz beklerlerse değerlenir kanal olmasa bile uzuuuuuuun vadeli yatırım oldu 20-30 sene kadar.
Bu iktidar gider Kanal İstanbul işi biter.
Soru güzel.
AHMET ÖZBIR' in evine üç beş çapulcu Suriyeli göndereceksin ensar ve mühacir kardeşliğini görecen. En yakınına bakmayan insanlar kardeşlik türküsū söylüyor. Ey! menfaat sen nelere kadirsin. Bunlara vatan sevgisini sürsen zerresi üstlerine bulaşmaz.
Allah razı olsun "TerörSavar" benim imanlı Bakanım, sizi daima T.C.'nin tepesinde görmek istiyoruz. Sn. Bakanımız ve sizler vatanın "Sigortasısınız" Sizi asla bırakmayız, kaosun temsilcilerine hiçbir zaman geçit vermeyiz.
Afferin Murat. Pudra şekeri çekerek bunları söylemek kolay.
işi taksicilere bıraktılar ,yazık memleketi mahvettiler ,yabancı azgın gibi kardeşim kendi ülkemizden nefret ettirdiler bizi
Kaçak giriş serbest çıkış yasak. Yok böyle başka memleket. Ülkenin kıt kaynakları kaçakları bu ülkede tutmak için kullanılmamalı. Bırakın nere giderseler gitsinler, ülemiz ipini koparanın deposu olmamalı.. Yunan hepsini denize döküyor da ne oluyor? Herkes destekliyor onları, kimse kınayıp ambargo koymadı, cezalandırmadı, barbar yunan diyen olmadı. Kaçak sorguya alınmalı, kimin/kimlerin himayesinde veya ihmali yüzünden ülkeye girdi ise tüm masraflar onlara rücu edilip ödetilmeli ayrıca adli soruşturma açılmalı ki bu şehid kanlarıyla sulanmış cennet ülkemiz aklına esenin çiğneyeceği tepineceği, sokağa sandalye atıp anıracağı çöplüğe dönüşmesin.
Dokuz milyon Suriyeli,1,5 milyon Afgan,diğerlaerini saymıyorum buna gıda yeter mi?İş nerede?
geri. vites
Bolu belediyesinin projelerine geldiler.. ırkçıdır, bölücüdür, ümmet düşmanıdır vb. vb. ne oldu ? :D R vites...
Satılık Ahmet özbir var 2023 te bakalım kime Satıcan kendini
SOYU güzel, kendi güzel, yiğit insan, merhamet timsali, MAZLUM DOSTU, ZALİM DÜŞMANI muhterem Bakanım Sn. Süleyman Soylu, hizmetlerin hiçbir zaman unutulmayacak. MUHACİRLERİ zalim-kahpe Esed'in şerrinden korudunuz, TERÖRİSTLERİN KÖKÜNÜ KURUTTUNUZ. Rabbim REİS'imden, zat-ıâlinizden, şanlı ordumuzdan razı olsun. Durmak yok PIRIL PIRIL VATAN İÇİN "TEMİZLİĞE" devam inşallah.
Sen ne biçim adamsın. Peygamberimizi böyle övmezsin.
Ülkemiz mülteci, sığınmacı vb. resmen işgal altında. Çoğu yerin demografik yapısı değişti. Ve bunu kendi elimizle yaptık. Bunun adı sessiz işgal
İçine ettiniz memleketin.neyin onlemiymis bu!
HANGİ İL HANGİ MAHALLELER ?
Muhalefet tepki gostermese hiçbir şey yapmayacaklar
ödleri kopuyor suriyeliler gidip de geri gelmeyecek diye. bırakın gidebilen gitsin geri almayın ama yok giderlerse kalırlar...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:01)