E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından açıklanan bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyürken mevsimsel düzeltilmiş gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 olduğuna dikkati çeken Şimşek, 9 ayda büyümenin yıllık yüzde 4,7 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Şimşek, üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelirin 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükseldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük. Yatırımcı güveni arttı, ülkemizin risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı. Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8,8 puandan 8,5 puana gerilerken net dış talebin negatif katkısı 4,9 puandan negatif 2,6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken yatırım ve ihracat artış gösterdi."
Dengelenmeye yönelik uygulanan politikalar sonucu eylül ayında cari açıkta mayısa göre yıllık 8,6 milyar dolar iyileşme sağlandığı bilgisini veren Şimşek, ekim ve kasım aylarına ilişkin dış ticaret verilerinin de cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini gösterdiğini vurguladı.
"İşsizlikte düşüş devam etti"
Şimşek, büyümede dengelenme, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın kalıcı düşürülmesi için yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları, ihracatçıların finansmana erişimini ve hizmet ihracatını güçlü şekilde desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, 300 milyar lira hacminde Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı hayata geçirdik. Eximbank'ın sermayesini artırdık ve günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar liraya yükselttik. Son olarak, hizmet ihracatından elde edilen gelirlere sağlanan kazanç istisnasını artıran düzenleme yüce Meclisimizde görüşülüyor. İş gücü piyasalarında olumlu görünüm devam ediyor. Üçüncü çeyrekte de istihdam artışı ve işsizlik oranındaki düşüş devam etmiştir. Eylül ayında mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 9,1 ile 2013 yılı Aralık ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi. Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza, enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makrofinansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendireceğiz."
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK’in
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) November 30, 2023
2023 Yılı III. Çeyrek GSYH Büyümesine İlişkin Değerlendirmesi I 30 Kasım 2023 pic.twitter.com/paAlaVE08t
Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tahmin ettiğim gibi manipüle etmek için bütün maaşlı angususlar dolmuş buraya. Doğru diyorsunuz kişşi başına düşen saman balyası sayısı artmadı kii.
Sizlerin Büyüme Anlayışı İle Bizimki Bağdaşmıyor Sayın Bakan Aynı Enflasyon Verileriniz Gibi Gerçekçi Olun Neyin Büyümesinden Bahsediyorsunuz.?.
Büyüme denilince işsizlik azalık , halkın cebine para girer , hazine rahatlar vs var mı bunlar. Şuna vergi koyalım , buna yeniden koyalım ,..
BORSADAN YÜZDE 40 VERGİ ALCAKMIŞ Bİ BU KALMIŞTI OZAMAN DOLAR NEREYE YÜKSELİR GÖRÜRSÜNÜZZZZZZZZZZ
Siyasetin bütün suçunu halkın sırtına yüklediniz. Zamlar ve vergilerle ENAG verilerini ble gölgede bıraktınız kalan varlıklarımızı yok pahasına sattırma derdindesiniz. Sistemin tüm sıkıntılarını ve saray rejimin tüm hatalarını halkın sırtına yıktınız. Siz ekonomistmisiniz halk düşmanımı
pahalılığıda değerlendirse bir zahmet durmayan zamları bir değerlendirse
1-ülkemizin ihracatı düşüyorr ama byuyoruz.... 2 - hane halkı harcamsı artıyor ama et alamıyor, sofrasında bulgur pılav yıyor vitamınsız kardın doyuruyor... 3 - ev barınma sorunu var halkımızın, ev alacak birikımı yok, kredi çekecek maaş geliri yok faizler yuksek... :D 4- pmı lar %50 altında yanı ekonomi güveni iyi deil ve stok yok kobilerde, üretici montajcılarda... 5 - buyuk denılıyor zorunlu olacak ev , konut, barınma ağırlıklı vede turzm yabancı girdilerden oluşan geçici 1 yıl sonrası bgelirsiz kredi ile dönen oteller, moteller buyumesi, 1 yıl sonra ambargo olsa ulkemıze attım kredilerini ödeyemeyecek yapılar konaklamalar... :D Allah bu ulkenın yardımcızı olsun.. ne işçi, ne işsiz, ne kobi, ne işveren, herkeslerin mutsu zoldugu 1 yıl sonra ne olacağını bilmediği ekonomi düzeni... halbuku ithal x giridleri tl hammadde ile unıversite ile üretip, hepsini dunyaya satsak daim buyume , evlerde et yemeği, pmı %60 lar olur sıcak para deil, usd reel girdiler yaparız.
Sayın bakan efendi... Ülke büyüse sokakda çalışmayan insankalmaz... ülke reel manada ithalgirdileri teknolojısi ile yerlileştirip tamamen tl hammaddeye kadar yerlileştirse işsizlik diplere çöker..gemiler trenler tırlar ile gelen ithal ürünler inşaat malzemesi yada montaj fabsikasına gittiği için işsahası olmuyor. küçük kobiler firmalar vb ondan buyumuyor... ev nufusu kalaba, evde çalışan az tl değersi zolunca evlerde tencere et pişirmiyor.. insanlara herşey lüks geliyor... kendi çizidğintabloya kendın ınanıyormusun ? bu ülke tarımda üretene ziraat bank... kobilere esnafa halkbak kurdu... şuan abuk subuk işlerde bu bankaların ızmı malesef :D ... inşaat ile, turizm hizmeti ile büyüme ülkeye ve enerjısıne zarardır. tamamen saçmalık ve utanılacak tabloya sevınmenız hedeflerınızın çok kucuk olmasınabağladım.. dünya buyurken biz ev yap inşaat yap kuculuyoruz bınlarıda ithal hammedde ve dolar euro ile satın alıyoruz... hayal kırıklıgı
rakamların doğru olmadığını kendi de biliyor. çaktırmadan uyduruyor, şöyle oldu böyle oldu diye. komik
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:47)