E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜİK tarafından bugün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye ekonomisi, 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüdü.
Bakan Şimşek, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 olduğunu belirterek, "Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daralan küresel ticarete rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştığımız yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, küresel aktivitedeki zayıflamayla reel ihracatta düşüş devam ederken, güçlü iç talebe bağlı olarak ithalatın artışını sürdürdüğünü, böylece net dış talebin büyümeyi sınırlandırdığını bildirdi.
Öte yandan ekonominin üretken kapasitesinin artırılması açısından önem arz eden yatırım harcamalarının yüzde 5,1 arttığına dikkati çeken Şimşek, büyümenin, güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasını hedeflediklerini aktardı.
Refah artışı toplumun tüm kesimlerine adil paylaşılacak
Şimşek, iç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Kaynakların tüketimden çok yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını önceliklendiriyoruz. Bu tedbirler neticesinde ekonomimizin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmayı hedefliyoruz. Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar sayesinde güvenin temin edilmesi ile öngörülebilirlik artırılacaktır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gereken yatırım ve istihdam artışında kritik önem taşımaktadır. Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladık. Bu etkilerin kalıcı olması ve istikrarın sağlanması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir."
"2023'te reel büyümenin yüzde 4'ün üzerinde olması bekleniyor"
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, zayıf küresel büyüme, daralan küresel ticaret, sıkı finansal koşullar ve deprem gibi tüm zorluklara rağmen güçlü büyümenin devam ettiğini vurgulayarak, "Son 12 ayda yarım milyonun üzerinde istihdam sağladık. Bununla birlikte net ihracat büyümeyi 6,3 puan aşağı çekti. Bu durum, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı için para politikasında normalleşmenin ve mali disiplinin zaruri olduğunu ortaya koyuyor. Zorlu koşullara rağmen 2023 yılında reel büyümenin yüzde 4’ün üzerinde olması bekleniyor. Yani küresel büyüme oranının yaklaşık 1,4 katı düzeyinde." değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, kısa vadede önceliklerinin makro-finansal istikrar ve daha dengeli büyüme olduğunu kaydetti.
Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
kesinlikle başarısız.ilk gün tuiklemeci olduğunu belli etti.tipik bir orta ölçek ekonomi yöneticisi.zamları yap halk perişan olsun faizleri artır hem döviz hem faiz artsın sebeb ne sebep talebi kısıtlamak.nemiş efason düşecekmiş .halkı fakirleştir aç bırak bi şe alamasın işini kaybetsin üretim düşsün .taleb olmadığından .enteresan .talep olmayıca ürtim düşer büyüme olmaz bi,rde büyüyoz diyolar.nasıl bi ewkonomi mantığı .bilmiyorlar.ilacı bende açıklamam madem akapa hödüpa rejimi seçildi .halk nasıl istiyosa öle yönetilsin .bu emekli değilmi seçim sonrası halay çekip nassı koduk diyen .doğru nassı koduk .cahapa mavoldu .hahuhuhauhauhauh halk refah içinde hahauhuahuhauhaua
Kkm yi bitir sonra dolar topla oradan yapılacak tasarrufla ve artan kurun enflasyonist etkisini kırmak maliyetleri dizginlemek için mutlaka benzin mazot vergilerini düşür paralı yol köprü ücretlerin yarıya indir ki zam için kimse bahane üretmesin. Maliyet enflasyonunu özel ele al. Demir çimento mazot süt et un eğitim sağlık bunların girdi ve çıktı fiyat artışını mutlaka ve mutlaka engelle radikal ol.
Gıda vb mecburi kalemler hariç iç tüketimi kıs, çip, yerli mobil telefon gibi alanları destekle, ithalatı yerlileştir paratı projelere aktar ikinci el konut ve araç kredilerine değil. Konut ve araç tüccarlığını bitir. Fabrikaları ihracata mecbur et. Bu yıl sadece emekliye gelecek yıl kimseye zam yapma. Kamuda adam ve araç eksilt. Enflasyon konusunda toplumu ikna edemedin. Ç0nkü devlet tadarruf yapmıyor. Kkm yi 3 aylık 45 faize bir gecede toptan otomatik geçir ve bitir bankalar finanse etsin. Ertesi gün piyasadan dolar toplamaya başla sakın satma. Acele et, titanik batarken çifte telli müziği çalıyor. Hazinedeki her tl ve dolar maaş harcamaları güvenlik eğitim sağlık hariç üretim için kullanılmalı.
11 ilde binlerce bina, yol, okul, hastane yıkılınca küçülmeyen ekonomi, harfiyatini kaldirinca büyüdü demek
ne büyümesi emekliler kan ağlıyor hergün size beddua ediyoruzzzzzzz
Bu bakandan hiç bir şey olmaz. Habire masallar. Yakında reis bunu görevden alır. Becerikli bir bakan değil. Vitrin için getirildi.
Yalan söylemek günah, gunahi alkışlamak daha büyük günah
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:19)