E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İş Dünyası Buluşması'nda yaptığı konuşmada, 640 bini aşan üye ve 140 yıllık geçmişe sahip Oda'nın, Türkiye'nin son 20 yılda gerçekleştirdiği tüm atılımlarda, küresel ekonomi ve dünya siyasetindeki etkinliklerinin hissedilir oranda artırılmasında önemli katkısının olduğunu söyledi.
Birlikte aynı kararlılıkla yol almaya, yeni başarılar elde etmeye devam edeceklerini dile getiren Nebati, küresel ölçekte yaşanan pek çok sorunun Türkiye'ye farklı şekillerde yansıdığını anlattı.
Nebati, tüm bu sorunların kendileri için aynı zamanda türlü fırsat ve imkanlar barındırdığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şunu çok net bilmenizi isterim: Biz problemleri kesinlikle yok saymıyoruz; onları asla halının altına süpürme gibi bir niyetimiz de yok. Tam tersine kalıcı ve kapsayıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Oluşan yeni koşullardaki fırsatları değerlendirmek için stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin en ufak bir endişesi dahi olmasın. Gerekirse, ecdadımız gibi gemileri karadan yürütür yine de yolumuzdan, hedeflerimizden kesinlikle sapmayız."
"ABD'deki toplantılarda en önemli gündem maddesi enflasyondu"
Bakan Nebati, ABD'de katıldığı G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile uluslararası kuruluşların Bahar Toplantıları'ndan bahsederek, toplantılarda en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu, bu problemin daha fazla konuşulacağını söyledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizelerin, toplantıların ikinci gündemini oluşturduğunu kaydeden Nebati, merkez bankalarının para politikasında sıkılaşmaya gitmesinin, gelişen ekonomilerde borçlanma maliyetlerini artırdığını, söz konusu gelişmenin üçüncü gündem maddesini teşkil ettiğini anlattı.
"İhracatta rekorlar açıklamaya devam edeceğiz"
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, savaş, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya ihracatını olumsuz etkilese de bu ülkelerin toplam ihracattan sadece yüzde 3,9 pay aldığını, genele etkisinin sınırlı kalacağını bildirdi.
Türkiye olarak ihracatta son yirmi yılda sağladıkları pazar ve ürün çeşitliliği sayesinde yeni modeller geliştirmekte güçlük çekmediklerini dile getiren Nebati, "Nitekim savaşa rağmen martta tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu rekorları her ay açıklamaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının martta yüzde 98,2'ye yükseldiğini aktaran Nebati, "Bu rakam bize enerji hariç ihracat-ithalatın dengelendiğini söylüyor. Geçen yıl ithal ettiğimiz enerjinin maliyeti bizdeki dengeyi bozuyor. Bunun olumsuz etkisini, ihracatımızı daha fazla artırarak, turizmdeki olumlu gelişmelerle, doğrudan ve dolaylı yatırımlarla en aza indirgeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Nebati, turizmde yüksek düzeyde ziyaretçi girişi olduğunu ve bunun artarak devam edeceğini kaydederek, son iki ayda çok güzel veriler olduğunu vurguladı.
"Yatırımcılar Türkiye'nin potansiyeline olan güçlü inançlarını bizlerle paylaştı"
Bakan Nebati, her yıl düzenli olarak yapılan ve dünyanın dört bir tarafından maliye bakanlarının katılımıyla düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarına katıldıklarını anımsatarak, rutin olarak yılda 2 kez gerçekleştirilen bu toplantılarda birçok oturuma katıldıklarını; çeşitli ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanlarıyla, yatırımcılarla ve uluslararası kuruluşların yöneticileriyle verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Sorunlara karşı küresel iş birliği ve koordinasyonun önemini bir kez daha vurguladıklarını aktaran Nebati, ikili ve heyetler arası görüşmelerle ilgili bilgiler paylaştı.
Nebati, özellikle uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisi karşısında Amerikan Ticaret Odası (AmCham), Uluslararası Mutabakat için İş Konseyi (BCIU) ve JP Morgan'ın düzenlediği üç farklı yatırımcı toplantısında reel sektör ve portföy yatırımcılarıyla bir araya geldiklerini kaydederek, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve ülkedeki yatırım fırsatlarına ilişkin kapsamlı bilgiler verdiklerini bildirdi.
Bu toplantılarda Türkiye'nin sahip olduğu avantajları anlattıklarına değinen Nebati, "Toplantılarda yatırımcılar, bölgesel dengesizliklerin ve pandemiyle oluşan coğrafi fırsatların da katkısıyla Türkiye'nin yatırım potansiyeline olan güçlü inançlarını bizlerle paylaştılar. Birçok şirket, bu fırsatları değerlendirerek bizlere Türkiye'deki yatırımlarını artırmak istediklerini açıkça ifade ettiler." şeklinde konuştu.
"Geri bildirimler, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin artacağına işaret ediyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, toplantılarda Türkiye'nin başarılı eurobond tahvil ve sukuk ihraçlarından övgüyle bahsedildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Şubatta Londra'da yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz temasların ardından Washington toplantılarında aldığımız geri bildirimler, Türkiye'ye oldukça pozitif baktıklarına ve ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor. Yatırımcılar, 'Türkiye'nin başarı hikayesinin' giderek daha fazla dikkat çekeceğine inanmış durumda. Bırakın kronik kötümserler felaket tellallığı yapadursunlar. Tekraren söylüyorum biz gerekirse gemileri karadan yürütür, yine de hedeflerimize, hayallerimize ulaşmasını biliriz. Dünya, 'Türkiye'nin önü açık' diyorken bizim müzmin karamsarlar 'battık, bittik edebiyatından' bir türlü vazgeçemiyorlar. İnşallah bu kronik karamsarlık ve özgüven sorunu olan kardeşlerimizin bu hastalıklarına da yine biz şifa olacağız."
"Uygun kredilerle sizlerin önünü açıyoruz"
Bakan Nebati, 20 Aralık'ta başlattıkları kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında bugün itibarıyla 782 milyar TL biriktiğini kaydederek, TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın uygulanması kararı aldıklarını, mevduatların ortalama vadesini uzattıklarını; enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunda istikrar sağladıklarını söyledi.
Altın tasarruflarını ekonomiye kazandırmak için başlattıkları uygulamalardan, Kredi Garanti Fonu kanalıyla sundukları desteklerden bahseden Nebati, "İhracat ve turizm yatırımlarını finanse etmek üzere 150 milyar TL'lik uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanını ilan ettik. Türk Lirası'na güvenin. TL üzerinden tarihi ucuz kredi ve uzun vadelerle sizlerin önünü açıyoruz." diye konuştu.
Nebati, yenilenebilir enerjiye verdikleri destekler, kurumlar vergisinde yapılan indirim, kamuya iş yapan yüklenicilerin vergi borçları ile kamudan alacaklarının mahsup edilmesi, KDV iade süreçlerinin kolaylaştırılması, KDV'nin sadeleştirilmesi, asgari ücrette verginin kaldırılması, gıdada KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi gibi, hayata geçirdikleri uygulamalardan bahsetti.
İş dünyasının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kendilerine olan desteğinden memnuniyet duyduklarını aktaran Nebati, fahiş fiyata, fiyat manipülasyonuna ve stokçuluğa asla izin vermeyeceklerini vurguladı.
Vergi alanında yaptıkları reformlardan bahseden Nebati, tüm süreçlerde reel sektörü dinleyerek hareket ettiklerini, onların taleplerini yerine getirmeye devam edeceklerini anlattı.
Nebati, "Enflasyon üzerinde kararlı adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Savaşımız enflasyonla ilgili olacak. Önemli adımlarımızın enflasyon belası nedeniyle görülmemesini istemiyoruz. Atmış olduğumuz bu adımlarla enflasyon beklentilerini günbegün iyileştireceğiz ve oluşan enflasyon ataletini de yine bizler kıracağız." şeklinde konuştu.
"Reel sektörün fikirleri bizim için çok kıymetli"
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, politikaların şekillenme aşamasından son haline gelmesine kadar reel sektör ile istişare halinde olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, "Sahada ter döken sizlerin fikirleri, eleştiri ve önerileri bizler için her daim çok kıymetli ve onları asla kulak arkası etmiyoruz. Aranızdan gelen bir iş insanı olarak, sizleri can kulağıyla dinliyor, ortak aklı üretip optimum sonuçları almak için sürekli koordinasyon içinde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum." açıklamasında bulundu.
"Yarına yön veren lider ülke olma" yolunda karamsarlığa, çaresizliğe kapılmalarının asla söz konusu olamayacağını dile getiren Nebati, son 20 yılda her alanda elde ettikleri başarıların, gelecekte birlikte imza atacakları başarıların teminatı olacağını sözlerine ekledi.
Bakan Nebati'nin katılımcıların taleplerini dinlediği ve sorularını yanıtladığı toplantının ikinci kısmı basına kapalı gerçekleştirildi.
Nebati, dünyanın önde gelen portföy yatırımcılarıyla görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ECB Başkanı Lagarde ile görüştü
Nebati, G20 Maliye Bakanları Toplantısı'na katıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence bizdeki en büyük sorun sizsiniz
yüzde 5 enflasyonla yüzde 100 enflasyonu aynı kefeye koyan bu zihniyet. daha önce yüzde 25 enflasyonu begenmeyip iktidarı eleştiriyordu. cay simit hesabı yapıp millete gaz vermişti şimdi cay simit hesabı bile yapamayacak hale geldik.
Arkadaş inşallah tez zamanda kurtuluruz sizden.
Bir marul 15 lira olmuş.eskiden tavuklara verirdik.hala utanmadan dünya diyor.yabancilar ülke ülke geziyor biz mazot fiyatları yüzünden kasabaya gidemiyoruz.
33 yıllık emekli devlet memuruna 4600 maaş veriyosanız hiç bşuna konuşmayınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
boş konuşmaaa 33 yıllık memur 4600 alıyorsa hemen gidinnnnnnnnnnn
Çok iyi olacağız. Çok büyük işler yapacağız. İnanın bana. güvenin bana. Canlarım benim. Aşklarım benim. Birlikte başarıcaz. Işıltılı parlayan gözlerimizle ileriyi görebileceğiz.... Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben beşiği tıngır mıngır sallar iken, Bir enflasyon varmış. Faiz den çok korkuyormuş bu. Faizler indikçe inim inim ağlıyormuş. Faizler inmiş, gözlerinden ışık saçan düşen faiz, enflasyon canavarını düşürmüş, yerde sürüklemiş... Gökten elma değil, çok zamlandı ama 3 adet teşvik düşmüş... Biri ihracatcı kodamanlara ucuz kredi, Biri yap işletçilere garantili ödeme nakit devlet sistemi... Biri emekli, işçi, çalışan, işsiz, öğrenciye , esnafa bol zamlı mazot benzin elektrik doğalgaz katamerli zam artışları....
Eflasyonun yüzde onu dünya genelinden, geri kalanı ev yapımı yemeklerden... Anlayan anlamıştır....... Mutfaktaki aşçı savurgan da ondan..... Muttfaktaki fareler çok beslendi. Türk milletine yiyecek kalmadı.... Yüzde yetmiş artışı dünyada eflasyon var da ondan diyen beceriksizlere son vermek vatandaşa düşen vazife.... Ey TÜRK MİLLETİ MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET ASİL KANINDA MEVCUTTUR.....
Eeeee fetöye pkk ya harcadığımız para haddi aştıKimse bunu konuşmaz hançer sırtımızda geziyoruz Türk Milleti olarak
Dünyada enflasyonu Türkiye'den yüksek 4 ülke var. Dünyanın yıllık enflasyon ortalaması tek haneli.
Tüm dünyada 8-10 bizde %110 nasıl aynı Allah aşkına keşke seçim hemen olsa da herşey Tarkan İn dediği gibi geçse
Dünyada enflasyon henüz sorun değilken bizde yüzde 50 idi. Dünyada yeni enflasyon sorun oldu bizde yüzde 50 daha çaktılar
Birileri tökezleyip düş diye dualar ediyor Ama biz görüyoruz ve diyoruz ki kim iktidar uğruna teröre göz yumuyorsa halkın ekmeğiyle oynuyorsa gözüne dizine dursun
Dünyayı bırak kendi ülkene bak. Hergün herşeyin fiyatı başka hangi ülkede uçuyor.
Bu bayram ikramiyelerinin ayrı günlerde ödenmesinin nedeni nedir? Erken alanlar erken geç alanlar geç? Bayramda erken alanlara erken geç alanlara geç mi geliyor,saçmalıkta çağ atladık.
Tamam abi.
Eee reçeteyi verseydin.. enflasyon sonuç.. Faizleri sıfır yapın enflasyon bitsin diye.. Biz faizleri düşürüdl, enflasyonu bitirdik. Gitmişken söyleseydin ekonomık modelimizin temelini :D Her yerde başka konuşuyoruz, siyasetçimiyiz, muhalefetmi, tüccar mı , ekonomist mi. Bu konuşmaları zırvalıkları duydukça atılan her adımın bomboş olduğunu görüyorum. İyi olsuni pozitif olsun diye zorluyum kendimi. Tamamen saçmalık ve zırvalık programımız. Kendisi bile her yerde başka başka konuşuyor. dünyada enflasyon sorunu var, ne yapıyor dunyda ? faiz arttırıyor. Biz ne yapıyoruz ? faiz indirip, arttıranı görevden alıyoruz.. nasıl model iş bu ? Bu zırvalık bitmeden ışık mışık yok.
Yavv hee hee
Tabi tabi dünya bizi kıskanıyor 😂😂😂😂
Gözlerdeki ışıltıya bah
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:06)