E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati MÜSİAD EXPO 2022 açılış toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Nebati'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle;
"İnanıyorum ki Türkiye yüzyılı ideallerimize, bu ideallerimizin gerçekleştirilmesinde gayretle çalışarak tek tek ulaşacağız. Küresel ekonomi bugün zorlu bir dönemeçten geçiyor. Rusya, Ukrayna gerilimi, küresel enflasyon baskısı ve artan resesyon riskleri nedeniyle uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiklerini gözlemliyoruz.
Salgın sonrası artan taleple birlikte tedarik zincirlerinde bozulma ve birçok emtiada arzın kısıtlanması fiyatları yukarı yönde etkiliyor. Birçok ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları, hatta 70 yılın en yüksek enflasyon oranları kaydediliyor. Merkez Bankaları sıkı para politikaları uygulamaya ortaya koymuş olmaları resesyon endişelerini artırıyor.
Biz Türkiye olarak tüm bu küresel sıkıntılara rağmen tehditleri fırsatlara çevirerek başarı ile ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye ekonomi modeli (TEM) bu kapsamda attığımız adımlarla güçlü, dengeli ve istikrarlı büyüme trendimiz tüm küresel çalkantılar rağmen 2022’nin ilk yarısında yüzde 7.5’luk büyüme sağladı. 8 çeyrektir pozitif büyüme kaydeden ekonomimiz makine ve teçhizat yatırımları da 11 çeyrekten bu yana kesintisiz bir şekilde artıyor.
"TOPLAM İSTİHDAMIMIZI CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİ OLAN 31 MİLYON KİŞİYE YÜKSELTTİK"
Toplam istihdam rakamlarımızı salgın öncesi seviyelerin çok üzerine çıkarmayı başardık. 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla toplam istihdamımızı cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyon kişiye yükselttik.
"44 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ"
2022 yılı Eylül ayı itibarıyla toplam ihracatımız 252.6 milyar dolarla tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştır. 2022 yılında 50 milyon ziyaretçiyi ülkemizde ağırlayarak 44 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl bu yılın hedeflerini koyduğumuzda 35 milyar dolardı. Salgının etkilerinin bitmediği, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Türkiye’deki potansiyeli görün.
35 milyar dolarlık hedef 44 milyar dolarla revize diliyor. İhracatta sergilediğimiz yüksek performans ve turizmdeki canlılığa rağmen, başta enerji olmak üzere küresel emtia fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olarak cari işlemler dengesinde bozulma kaydedilmiştir. Yüksek seyreden enerji ithalatımız nedeniyle 2022 Ağustos itibarıyla yıllık cari açığımız 40.9 milyar dolar olmuştur.
"CARİ AÇIĞI İYİLEŞTİRMEK HEDEFLERİMİZDEN BİRİDİR"
Türkiye 2020 yılında 28 milyar dolar net enerji ithalatçısı. Geçen yıl 51 milyar dolar net enerji ithalatçısı, bu yıl 100 milyar doların üzerine giden bir enerji ithalatı var. Dış ticaret açığımız büyüyor. Dolayısıyla da cari açık dengemiz büyüdü. Normalleştiğini düşündüğümüzde cari işlemler açığı sadece ve sadece geçen yılki fiyatlarla olmuş olsa dahi sıfırlanıyor.
Biz Türkiye ekonomi modeliyle ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşıyoruz. Dünya normalleştiğinde bunun etkilerinin çok daha hızlı ve hissedilir şekilde olacağını hep birlikte göreceğiz. Türkiye ekonomi modeli kapsamında uyguladığımız politikalarla cari açığı iyileştirmek hedeflerimizden biridir.
ENFLASYON HAKKINDA
Karadeniz doğal gazının devreye alınması elimizi daha da güçlendirecektir. Elbette sorun alanlarımız var. Olumsuz küresel gelişmelere ek olarak döviz kurunda yaşanan gelişmeler, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesi ülkemizde enflasyonun yüksek seviyelere çıkmasında etkili olmuştur. Enflasyonla mücadelemizi tek haneli rakamlara düşürünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Bunda kesin kararlıyız. Yoğun koordinasyonu sürdürüyor. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlar başta olmak üzere aldığımız kapsayıcı tedbirler sayesinde küresel fiyatlarla yaşanacak normalleşme ve beklentilerdeki iyileşmenin de olumlu katkısıyla ülkemizdeki enflasyon belasından kalıcı olarak kurtulacağız.
Ücret artışlarını enflasyon üzerinde gerçekleştiriyoruz. Kapsamlı destek paketlerini vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Mevsimsel düzeltilmiş reel kesim güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1.8 puan artarak. 1.08 seviyesine gelmiştir. Tüketici güven endeksi önceki aya göre 3.9 puan artarak 76.2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Gene ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre 2.8 puan artarak 97.1 seviyesinde gerçekleşmiştir. KKM katkısıyla liradaki oynaklık azalmıştır.
Kapsamlı teşvik programını hem sıfırdan yatırım, hem genişleme yatırımı projelerinin önünü açıyoruz. Kararlılıkla uygulamaya devam ettiğimiz Türkiye ekonomi modelimizin ülkemize olan ilginin daha da artmasını, katıldığım tüm yurt dışı toplantılarında çok net olarak gözlemliyorum. İlk bahar toplantılarında IMF, OECD temsilcileriyle yaptığım toplantıda sorguluyorlardı. Bali’deki G20 toplantılarında neler oluyor diye bakıyorlardı. Çok şükür son bahar toplantılarında Dünya Bankası, IMF, OECD ülkeleri ve bakanlarla yaptığımız toplantıda Türkiye ekonomi modeli dünyanın ilke alanına girmiş durumda.
"ESNAF VE ZANAATKARLARIMIZIN HİZMETİNE SUNUYORUZ"
En son Riyad’da gerçekleşen ve 7 bine yakın katılımcının bulunduğu ortamda Türkiye ekonomisine olan ilginin ve Türkiye ile tüm dünyadaki tedarikçilerini iş dünyasının ortaya koymuş olduğu bağlantı Türkiye’nin hangi noktaya geldiği açısından umut verici göstergelerden birisidir.
Reel piyasanın önceliklerinin Türkiye’nin önceliği olduğu noktasında hemfikir olduğumuzu beyan etmek istiyorum. İktidarımız sürecinde olduğu gibi salgın koşullarının çıkardığı zorlu şartlarla esnaf ve zanaatkarlarımız yalnız bırakmadık. Bir kredi destek paketiyle esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Toplam 100 milyar lira tutarındaki kredi imkanını 60 ay vade ve yüzde 7.5 gibi düşük bir maliyetle esnaf ve zanaatkarlarımızın hizmetine sunuyoruz.
"TROY’U TERCİH ETMELERİNİ İSTİRHAM EDİYORUM"
Milletimizin hem TOGG'un hem diğer yerli kart şeması olan TROY’u kullanmaya ve yüksek bir teveccüh göstereceğine inanıyorum. Artık dünya çeşitleniyor, bölgeselliğin ağır bastığı dönemdeyiz. Türkiye her alanda gücüne güç katıyor. Tüketicilerden banka kredi kartını tercih ederken, Türkiye’nin yerli kartı TROY’u tercih etmelerini istirham ediyorum.
TOGG'un temel atma törenine giden birisi olarak söylüyorum. Devrim diye söze girdiğimizde herkes farklı bir anlam yükler. Devrem dendiğinde devrim otomobilinin nasıl engellendiğini çok tartıştık. Hayallerimizi erteleyenler hep aynı insanlar oldu. Bunlar hep aynı şeyi yaparlar. Bir kere karamsardırlar.
"BUNDAN SONRA GÜZELLİKLERİ PAYLAŞACAĞIMIZ DÖNEM GELİYOR"
Ülkenin yararına ne proje varsa lütfen arşivlere baksınlar tamamına karşılar. Şimdi gene aynı şeyi yapıyorlar. Temel atıldığında fabrika nerede dediler. Fabrika ortaya çıktı üretim bandı nerede dediler. Üretim bandını görmeye başladılar seri üretim nerede dediler. Önce sen yerli ol yerli olmayı öğren aracın içerisindeki yerliliği görürsün. Yerli otomobilimiz de olacak, uçağımız da füzemizde, çünkü burası yerli. Bundan sonra güzellikleri paylaşacağımız dönem geliyor.
Milli gururumuz TOGG bizler için sonuç değil, yeni bir başlangıcın, zincir sayısının her geçen gün arttığı bir işaret fişeğidir. Cumhuriyetimizin, yeni yüzyılın başlama vuruşudur. Türkiye yüzyılını inşa edecek irade yine aynı iradedir."
Açıklamalarının bir bölümü sosyal medya hesabından da yayımlanan Nebati, yatırım ve ihracat olanaklarını geliştirmek amacıyla son dönemde selektif kredi politikasıyla Hazine Destekli KGF paketlerini uygulamaya aldıklarını belirterek, "Genç girişimcilere kullandırılan Hazine Destekli Kredilerdeki sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükselttik ve bu kredilerde aranan yaş sınırını da 30’dan 35’e çıkardık" dedi.
Nebati, KGF'de finansmana ulaşmada sıkıntı yaşamayan firmaları dışarıda bırakacaklarını da söyledi.
Enflasyonla mücadelemizi tek haneli rakamlara düşürene kadar sürdürmeye devam edeceğiz; bunda kesin kararlıyız. pic.twitter.com/KTzkeHDIU8
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) November 2, 2022
Nebati: Aralık ayından itibaren enflasyonun belini kırmış olacağız
Nebati: Yarına yön veren 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceğiz
Nebati: Türkiye güvenli bir enerji koridoru
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu adam hangi ülkede yaşıyor, kafası nasıl bu kadar güzel, bu adam ne kullanoyorsa bende isterim
Sizin yarttığınız bile bela bu bu iş nasıl olacak. Meseleyi yaratanın çözüm ürettiğinin hiç bir örneği yok.
dış minnaklar gondikleyecek sizi yine
Eğer enflasyonu yenerseniz kemal ve meral i sandığa gömersiniz.
Sen kafayı iyi bozmuşsun. Ülken için iyi güzel neyse onu iste. Ama senin menfaatin onu istemez.
Bu enflasyon düşerde hasta beyinli memlekeket düşmanlarının enflasyonu düşmez Onlar herdaim toplumu kirletmeye devlet düşmanlarını çoğaltmaya devam ediyorlar
Ha Ferda ha Ahmet Özbir. Al birini vur ötekine. Siyam ikizleri.
aynen memleket düşmanı bakanlar enflasyonu yükseltti. onlar gitmeden düşmez
inansakmı inanmasakmı bakam gözlerine parlıyormu avrupada bir mahkeme kandırılanı suçlu bulmuş avukatlar isyan etmiş gerekçeli karar açıklanmış avukatlar mahkemeyi haklı bulmuş gerekçeli karar: Aynı kişi hemen hemen aynı gerekçelerle ve özlerle birileriye birden fazla kandırıyorsa kanan suçludur.
sayin Bakan toplama/orumcek beyinlere ne soyleseniz care etmez cunku,Turk,un/Turkiye,nin guclenmesine/ozgurlesmesine bir turlu kabubullenemiyorlar/hazmedemiyorlar,amma ,ogrenecekler kabul edecekler veya s olup gidecekler,Osmanlinin son 3 yuzyilinda,yok insan ucarmi,yok teknolojiyi/ilerlemeyi/uretmeyi ne gerek var,satin alirsin kiralarsin deyen zihniyet gunumuzdede ayni ,tarih farkli amma zihniyet ayni .amac Turk,un/Turkiye,nin onunde takozluk yapip onunu kesmek.Turk,ler cahil kalsin ogrenmesin uretmesin tamamen disariya bagimli,yoneticileri got gobek kasisin,askari darbeler,koalisyonlar,kisacasi istikrar olmasin,Icerdeki borazancilari aman demokrasi elden gidiyor(son yillarda bunu dillendiremiyorlar )aman Mustafa kemal elden gidiyor aman ipnelere ozgurluk isteriz,aman insan haklari ,aman hayvan haklari,amac Turkiyenin enerjisi bosa aksin.tarafsiz gozle soyle bir dunya ulkelerine gezen gozeten birisi ,Turkiyenin dunyada en ozgur bir ulke oldugunu gorur,
Söylediği şey o kadar absürt. Arkadaş temelli düşüreceğiz dersin. Düşmeyincede dış güçler, olmadı dünyada enflasyon var, o da olmadı enerji maliyetlerindeki artış, o da olmadı altılı masa. Hayatta beceremedim demezler.
he he he he...görüyoruz. kiralar x3, x4 oluyor
Artık her ay sıfır çıkaracağız diyor
Önce Haziran-2023'de tek haneye düşeceği söylendi ve en son Şubat-2023 sonrası makul seviye olacağı söylendi. Mart ayı gelince de yeni masallar anlatılır.
NUReddin Nebati Bakanım sen ne dersen o ötesi FİYASKO! Biz sevdalıyız sizin gibi hizmet ehline, dönüp bakar mıyız KAOSUN TEMSİLCİLERİNE... Her şart REİS, Her Zaman AK Diyeceğiz, Vatanımızı ve Bayrağımızı Asla Ağlatmayacağız!..
Tam beynini kiraya vermiş kişinin sözleri. Beyin çalışmayınca elinde bunu yazması doğal.
Imkansiz birsey soyleyenlere inanmam, inanilmasi da imkansiz,
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:53)