E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçelerini görüşmek üzere toplandı. Komisyona sunum yapan Ticaret Bakanı Muş, Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkisinden bahsederek, "Tedarik zincirlerinin işleyişinde ezberler bozulmuş, küresel ekonomi ikinci dünya savaşından bu yana en büyük sınaması ile karşı karşıya kalmıştır. Hükümetimizin aşı tedarikine yönelik girişimleri ve sağlık çalışanlarımızın özverili gayretleriyle, Türkiye aşılama oranlarında dünyada önde gelen ülkelerden biri olmuştur" dedi.
'TÜRKİYE EKONOMİSİ REKOR KIRDI'
Enflasyonda yaşanan artışa da değinen Bakan Muş, "Bu dönemde özellikle lojistik ve enerji maliyetleri ile temel gıda ve endüstriyel emtia fiyatlarında şiddetli artışlar gözlemliyoruz. Özellikle doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar 3'üncü çeyrek itibarıyla tedirgin edici seviyelere yükselmiştir. Enerji fiyatlarındaki yükselişte kuraklık gibi iklim koşullarındaki değişimlerin yanı sıra küresel ekonomideki toparlanma kaynaklı enerji talebindeki artış etkili olmaktadır. Söz konusu fiyat artışları, arz talep dengesizlikleri ve tedarik zincirindeki aksamalar tüm ülkelerin üretim sürecinde önemli bir risk unsuru oluşturmayı sürdürmektedir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2; ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 oranında büyüyerek rekor kaydetmiştir. Bu değerler ile Türkiye ekonomisi uluslararası kuruluşların tahminlerinin oldukça üzerinde performans göstermektedir. IMF Ekim Görünüm Raporu'nda 2021 yılı büyüme tahminlerinde, G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek artışı Türkiye ekonomisi için yapmıştır" diye konuştu.
'TÜRKİYE EKONOMİSİ, 1 MİLYON 600 BİN İLAVE İSTİHDAM YARATTI'
Pandemi öncesine göre Türkiye ekonomisinin, 2021 Eylül ayı itibarıyla 1 milyon 600 binin üzerinde ilave istihdam yarattığını kaydeden Bakan Muş, şunları söyledi:
"Yaratılan bu ilave istihdamın yaklaşık yarısı sanayi sektöründen kaynaklanmıştır. Pandeminin etkisiyle yüzde 61,9 düzeyine kadar gerileyen imalat sanayii kapasite kullanım oranı, ihracat artışından aldığı önemli destekle pandemi öncesi düzeyini de yüzde 76,6 aşarak ekim ayı itibarıyla yüzde 77,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu durum, üreten ve dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşma noktasında ne kadar doğru adımlar attığımızın en önemli göstergelerinden biridir. İhracatımızdaki hızlı yükseliş ve ihracatın tetiklediği üretim artışıyla ivme kazanan yeni yatırımlarla 2021 yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) büyüme hedefi olan yüzde 9 seviyesini de aşacağımıza inanıyoruz. İhracat, üretim, yatırım ve istihdam temellerinde büyüyen ekonomimizle kalkınmayı toplumun tüm kesimlerine yaymak üzere var gücümüz ile çalışıyoruz."
'12 AYIN 10'UNDA İHRACAT REKORU KIRDIK'
Son yıllarda küresel ticarette artan korumacı politikaların, pandemi ile yeni boyut kazanarak devam ettiğini işaret eden Muş, "2021 yılı ekonomimizin adeta lokomotifi konumunda bulunan ihracatımızın küresel ihracattan aldığı payın arttığı ve ihracatımız açısından tarihi zirvelerin yaşandığı bir yıl olmaktadır. 2021 yılı ocak-ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 33,9 oranında artarak 181,8 milyar dolar; ithalatımız yüzde 22,5 oranında artarak 215,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılının ilk 10 ayındaki ihracat rakamımızla, 2019'da ulaşmış olduğumuz 180,8 milyar dolar yıllık ihracat rekorumuzu geride bıraktık. Ayrıca son 12 ayın 10'unda ihracat rekoru kırdık. İhracatımızın, bu performansın devamı ile 2021 yılının sonuna kadar, 211 milyar Dolar olan OVP tahmininin üzerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz" dedi.
'E-TİCARET HACMİ 161 MİLYAR TL'YE YÜKSELDİ'
Pandemi koşullarıyla birlikte elektronik ticaretin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ivme kazandığını hatırlatan Bakan Muş, "2020 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 92 milyar TL olan e-ticaret hacmi 2021 yılının aynı döneminde 161 milyar TL'ye yükselmiştir. E-ticaret faaliyetinde bulunan toplam işletme sayısı ise 321 bine ulaşmıştır. Diğer taraftan son zamanlarda vatandaşlarımızın yoğunlukla maruz kaldığı indirimli satış reklamları da bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Elektronik ticaret siteleri başta olmak üzere indirimli satış kampanyası düzenleyen firmalar hakkında resen incelemeler yapılmakta ve gerçekçi olmayan indirimlere gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır" diye konuştu.
Bakan Muş ayrıca Ticaret Bakanlığı 2022 yılı bütçesinin toplam 8 milyar 451 milyon 926 bin TL olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş' dan denetim açıklaması
Erdoğan: Faizi savunanla beraber olmam
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rekor kıran bir şey varsa o da dolar ve euro dur. Ülkeyi uçuracağız diye ülkeyi tek adama teslim ettiniz, ülke uçmadı ancak dolar ve euro uçtu...
Siz milletle dalga mı geçiyorsunuz? Bu büyüme vatandaşa neden yansımıyor? dolar euro şahlanmış gidiyor paramız pul olmuş her geçen gün fakirleşiyoruz bu nasıl bir büyüme? sizin ne enflasyonunuz gerçek, ne büyüme rakamlarınız, siz hayal dünyası içerisinde yaşıyorsunuz.
at yalanı...derler
2020 2. çeyrek sokağa çıkma yasakları ile geçti. şimdi 2021 2. çeyreği 2020ye göre %20 büyümüş ne demek? önce bir beyin lazım değil mi...
haklsınız. ihracatçı patronlar ile 5 li inşaat patronları büyüdü. halk yüzde 20 fakirleşti. hala algı yönetmeye devam ediyorsunuz.
ne yüzde yirmi kardeşim yüzde beşyüz küçüldük sen neden bahsediyorsun tüik rakamlarına göremi yapma kardeşim
Evet TL bazında büyümüştür, ama onu dolara bi çevirin bakalım büyümüş mü? Geçen yıl 1 milyar TL ihracat yapmıştıysak ve bu yıl bu 1, 3 olmuşsa dolar bazında yerinde sayıyorsun demektir, Bu bir büyüme değil aldatmadır. Her şeyi aldatma üzerine kurgulamayın lütfen. Alım gücü yerlerde dönüp sokaklarda bir gezin.
TL değer kaybettikçe, kişi başına düşen milli gelir küçülmeye devam ediyor. Yoksullaşan Türkiye.
batırıdınız milleti allah aşkına şu yalanlardan vaz geçin
yaa demek öyle. e o zaman niye memur maaşı %20 yükselmedi? ee o zaman niye domates portakal fiyatları yükseldi, orada büyüme olmamış mı? e niye araba fiyatları 2 katına çıktı, orada büyüme yok mu? ee o kadar büyüdük, ev sayısı artmış olmalı, niye fiyatlar alıp başını gidiyor?
DOLAR DA YÜZDE 30 YÜKSELEREK REKOR KIRDI. YANİ ÜLKE KÜÇÜLDÜ.
nasıl büyüme cepler boş insanları kandırmayın
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:35)