E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye sıçrama getirecek olan, teknoloji girişimciliği ve Türkiye'nin yüksek katma değerli ürün üretmesidir. Bunu mümkün kılabilmek adına da beşeri sermayemize daha fazla katkı yapmalı, gençlerimizin önünü daha fazla açmalıyız." dedi.
Bakan Kacır, Anadolu Ajansının (AA) 9. kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde İzmir Çiğli Havaalanı'nda gerçekleştirilen, dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin 3 büyük şehrinde TEKNOFEST düzenleyeceklerini yılbaşında ilan ettiklerini hatırlatan Kacır, İstanbul ve Ankara'nın ardından şimdi de İzmir'de olduklarını söyledi.
Kacır, İstiklal'in sembol şehirlerinden İzmir'de olmaktan, "Milli Teknoloji Hamlesi"ni ve "Tam Bağımsız Türkiye" vurgusunu İzmir ile buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
İzmir'in, TEKNOFEST'i büyük bir heyecan ve coşkuyla karşıladığını ifade eden Kacır, sabahın ilk saatlerinden itibaren 10 binlerce İzmirli ve bölgenin farklı şehirlerinden misafirin Çiğli Havaalanı'na geldiğini aktardı.
Kacır, bu coşku ve heyecanın kendilerini her seferinde mutlu ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Özellikle gençlerimizin ve çocukların ilgisi görülmeye değer. TEKNOFEST'in odağında gençler, çocuklar ve öğrencilerimiz var. Onların, hayallerini projelere, projelerini girişimlere dönüştürdükleri yarışmalar var. Bu yıl 44 farklı yarışmada 337 bin takımda 1 milyon genç ile erişilmesi zor bir rekora hep birlikte imza attık. Ankara ve İzmir TEKNOFEST'lerini de öncekilerden farklı olarak teknoloji girişimlerine odakladık.
TEKNOFEST yarışmalarına katılan projeler geliştiren öğrenciler henüz lise çağından itibaren artık kendi teknoloji girişimlerini kurmaya başladılar. İklim değişikliğinden çevreye, enerjiden engelsiz çözümlere farklı alanlarda gençlerimizin projelerinin başarılı teknoloji girişimlerine dönüştüğüne birlikte şahitlik ediyoruz. Gençleri ödüllendirmekten ve önlerini açmaktan mutluluk duyuyoruz. Pazar günü de gelecek yıl TEKNOFEST gerçekleştireceğimiz şehre, TEKNOFEST sancağını teslim edeceğiz."
"GENÇLERİN ÖNÜNÜ DAHA FAZLA AÇMALIYIZ"
Kacır, TEKNOFEST'e yurt içinden ve yurt dışından çok ciddi talep olduğunu, dost ve kardeş ülkelerden böyle bir beklenti olduğunu aktardı.
Hepsiyle görüşmelerini yapacaklarını ve gelecek yılı da şimdiye kadar olduğu gibi dolu dolu geçireceklerini vurgulayan Kacır, "Biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yılda 100 yıllık projelere imza attık. Böylelikle bazı alanlarda bizden daha ilerde olan ülkelerle arayı hızlı kapatma imkanına kavuştuk. Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye sıçrama getirecek olan da teknoloji girişimciliği ve Türkiye'nin yüksek katma değerli ürün üretmesidir. Bunu mümkün kılabilmek adına da beşeri sermayemize daha fazla katkı yapmalı, gençlerimizin önünü daha fazla açmalıyız." diye konuştu.
"MİLLİ UZAY PROGRAMI'NDAKİ TÜM HEDEFLER GERÇEKLEŞECEK"
Türkiye'nin özellikle uzay alanında son dönemde önemli projeleri birer birer gerçekleştirdiğini belirten Kacır, 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı'nı paylaştığını ve 2030'a kadarki hedefleri açıkladığını hatırlattı.
Kacır, bunlardan birinin uzaya ilk Türk uzay yolcularının gönderilmesi olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"30 bin kişinin arasından Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever halihazırda eğitimlerini tamamlamak üzereler. Çok kısa zaman içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na artık ilk Türk uzay yolcumuz gidecek. Orada tıptan malzeme bilimine kadar farklı alanlarda 13 farklı deneye imza atacaklar. Böylelikle İlk Türk Uzay Bilim Misyonu'na da imza atılacak.
Benzer pek çok proje Türkiye'nin uluslararası uzay ekosisteminde günden güne dikkat çekmesini beraberinde getirdi. Bu yıl ilk kez 34. Gezegen Kongresi ülkemizde düzenlendi. Farklı ülkelerden 70'e yakın astronot ve kozmonot Bursa'da buluştu. Bizim uzay yolcularımızın onlarla birlikte olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Bu seçkin topluluğa artık Türkiye'den vatandaşlar da dahil olmuş olacak. 42 ülke vatandaşını uzaya göndermiş. Biz de bu kervana iddialı şekilde katılmış olduk."
Kacır, ileriki yıllarda Milli Uzay Programı'ndaki tüm hedeflerin adım adım gerçekleşeceğine inandıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin, bu konularda çok tecrübeli bir ülke olduğunun altını çizen Kacır, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'yi yerli ve milli imkanlarla üretip uzaya gönderdiklerine işaret etti.
Kacır, ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın da gelecek yıl uzaya gönderileceğini belirterek, "Böylelikle Türkiye, bu kabiliyete haiz dünyadaki 10 ülkeden biri olacak. Türkiye bu projeleri yapabilecek beşeri sermayeye ve test ve geliştirme altyapılarına sahip. Dolayısıyla bugüne kadarki yetkinliklerimizi, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin uluslararası uzay ekonomisinden daha fazla pay almasını sağlayacak şekilde harekete geçireceğiz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır: Rusya'da Türkiye'ye yoğun bir yatırım ilgisi var
Bakan Kacır: TOGG en kritik projemiz
Bakan Kacır'dan 'T Kuşağı' paylaşımı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
orta veli program denıyor peki eğitim olarak ne değişiklik oldu ? uzun vadeli ekonomi program deniyor peki eğitim öğretimde ne bölümler açıldı ? :D tamamen zırvalık ve laf üzerine programlarımız. Eskiden bir x program yapıldıgında o akdar önemseniyorki o program eğitim alanında, mezun olunacak branşlar alanında vb değişimler yapılıyor. bizde bir progrm okunuyor alkış furyası oldu bitti :D bunlar sıçama felan yapamaz. zırvalık. neden bir yazılım dersi yok ? yazılım 1 yılda temel bilgi olabilir. 5 yılda içinde varsa adam da buyuk firmalara gidebilir. imamhatipler, kadın eğitim ayrı olsun, yok başı açık/kapalı yok dındersı , yok bedne eğitiminde dar kıayfet olmaz :D zart zurt. yok cuma namazı ızınlı olsun, yok cumaya gitsin/gitmesın vb. olmaz kardeşim bu mevzuları tartışan ve tartıştıran yonetıcıler içi boş ve kapasitesi olmayan torpille atanan sadece hizmetkar olan tiplerdir. ben bunu öğrendım ulkemızde
boş... çünkü gerçek hak edenler, hak ettikleri yere gelemiyor bu ülkede. o bakımdna asla bir ilerleme beklemiyorum. sistem tamamen yanlış. gerçek etki edebilecek kişiler yurtdışına geçiyor ve gidiyor. Sistem dandik. hiç bir alanda kalıcı iyileşme olmadı ne hukuk, ne atamalar, ne teşvikler, ne destekler vb... Devlet altyapı ve sistemi ayarlar. gerisine karışmaz, fakat bizde oda yok. adamına göre muamele var. neden sıfırdan bir x firma dunya devi olamıyor ? abd de silikon vadisinde olabiliyorken ? işte sorun bu.
Kalitesiz yonetimle kaliteli uretim bekleyecek kadar saf degilim.liyakat ve hukukun olmadigi hic bir yerde sicrama olmaz.sadece magara donemine donus olur.sen gencleri tarikatlara emanet edip oradan doktor muhendismi bekleyeceksin.
Eğitim eğitim eğitim liyakat liyakat liyakat
YÜKSEK/ORTA/DÜŞÜK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLMELİDİR HER ÜRÜNÜN MÜŞTERİSİ AYRIDIR DÜŞÜK GELİRLİ DİYE İNSANLARI BARINAKSIZ SOKAKLARDA YAŞAMAYA MECBUR BIRAKAMAZSINIZ VARSIN DOĞAL GAZI ASANSÖRÜ OLMASIN AMA İNSANLARIMIZIN HEM KENDİNİ HEM AİLESİNİ GÜVENLİ BİR YERDE YÂŞAMASINA/BARINMASINA İMKAN SAĞLAYIN/SAĞLANMALIDIR
Bırakın yüksek teknoloji yi önce küçük ev aletlerini kaliteli yapın mutfaklar yabancı marka işgalinde
Teknoloji şirketlerine yatırım yapabilecekleri arsalar bedeva verilmeli ve ilk yatırım sermayesi için nekadar eksikleri varsa tamamlanması gerekir proje proje TÜBİTAK ta icelenip onaylanan her proje sonuna kadar desteklenmeli üniversitesi bilimadamları bankaları hep birlikte
Bunlar sadece tarikatlara calisir halkin gazini almak icinde boyle alti bos laf soylerler.
Güney Korenin 20 yıl önce yaptıklarını biz şimdi yapıyoruz halbuki 20 yıl önce güney kore bizim gerimizdeydi adamlar teknoloji üretimini öncelikli hedef yaptılar kendilerine tabi kendi ar-ge yatırımlarının yanısıra japonya gibi bir ülkenin yanıbaşlarında olması avantajını çok iyi kullandılar bizim bu aşamada yapmamız gereken teknolojiye yatırım yapan şirketlere üç beş yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği sağlamak önlerini açmak şirketlerin dünya pazarında olabilmeleri için destek vermek olmalı ama bizde hala bu gibi kredi destekleri yeni evlenene araba ev arsa alanlara veriliyor böylelikle rant kovalayan bir manteliteye sahip olan gelecek oluşuyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:48)