E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Hulusi Akar Amerikan-Türk Konseyi Konferansı'nda konuştu---

Bakan Hulusi Akar Amerikan-Türk Konseyi Konferansı'nda konuştu

Bakan Hulusi Akar Amerikan-Türk Konseyi Konferansı'nda konuştu
15 Nisan 2019 - 17:13 borsaningundemi.com

Bakanı Akar, ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin, "Tehditler, ultimatomlar ve süre vermeler yapıcı değil, ayrıca müttefiklik ruhuna da aykırı." dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin zorlu bir dönemden geçtiği bir süreçte Washington, Türkiye ve Amerika’dan siyasetçiler ve iş adamlarını bir araya getiren Türk-Amerikan Konseyi’nin (ATC) konferansına ev sahipliği yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:

"İki ülke arasındaki zorlukların karşılıklı anlayış temelinde aşılması için Türkiye elinden geleni yapıyor, müttefikimiz Amerika'dan da aynı şeyi bekliyoruz"

"ABD, YPG'ye ne yazık ki silah ve mühimmat sağlıyor. Hiçbir kısa vadeli yaklaşım bu politikayı haklı çıkaramaz. YPG'yi Kürtlerle bir tutma yaklaşımı yanlış. Bir terör örgütü, Kürt kardeşlerimizi temsil edemez."

"ABD’nin Suriye'den çekilmesi sonrası sonrası güvenlik boşluğu olmamalı. Suriye'de kurulacak güvenli bölge Türkiye'nin güvenlik kaygılarını gidermeli. Türkiye bu bölgede askeri varlık göstermeli."

"Darbe girişiminden sorumlu olan FETÖ lideri ne yazık ki hala ABD’de köşkte yaşamaya devam ediyor. FETÖ üyeleri ABD’de kara para aklama, dolandırıcılık, vergi kaçırma gibi illegal faaliyetlerde bulunuyor."

"Savunma teçhizatımız ulusal güvenlik ihtiyaçlarımıza cevap vermeli. Türkiye yoğun bir hava tehdidiyle karşı karşıya. Müttefiklerimizden ne yazık ki tatmin edici bir teklif alamadık. S-400 teklifi ortak üretim, teknoloji ve fiyat açısından ihtiyacımıza cevap verdi"

"Türkiye’nin NATO taahhüdünde değişiklik olmamıştır. S-400 alımı Türkiye'nin ulusal kararıdır. Biz F-35'lerin sadece alıcısı değil, programın parçasıyız."

"Türkiye ABD’nin hasımı değil, o nedenle CAATSA kapsamında değerlendirilemez. Patriot teklifi dikkatli şekilde incelenmekte, konunun yapıcı diyalogla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte itidal ve sabır bekliyoruz ABD tarafından."

Konferansta konuşan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Türkiye’nin Suriye kaynaklı çok önemli güvenlik kaygıları var, çözüm için yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz" dedi.

Konferansa bu yıl her iki ülkeden üst düzey isimler konuşmacı olarak katılıyor. ABD tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve Enerji Bakan Yardımcısı Dan Brouillette, Türkiye’den de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın konuşması yapması beklenen kişiler arasında yer alıyor.

Konferans boyunca iki ülke ilişkilerini ilgilendiren savunma, ticaret, iş ve yatırım olanakları, teknoloji, çevre gibi bir çok boyutun ele alınacağı paneller düzenlenecek.

Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı en önemli platformlardan biri olan Türk-Amerikan Konseyi’nin (ATC) yıllık konferansı, Amerika’nın başkenti Washington’da başladı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin zorlu bir dönemden geçtiği bir süreçte Washington, Türkiye ve Amerika’dan siyasetçiler ve işadamlarını bir araya getiren Türk-Amerikan Konseyi’nin (ATC) konferansına ev sahipliği yapıyor.

ATC’nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi’yle (TAİK) birlikte bu yıl 37’incisini düzenlediği konferansın açılış konuşmasını yapan ATC Başkanı General Jim Jones, “İki ülke arasındaki anlaşmazlıklardan ziyade ortak noktaları kutlamak için buradayız” diye konuştu.

General Jones, Türk-Amerikan ilişkilerinde problemli başlıklara tek tek değinmeden iki ülke ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Konuşmasında iki ülke arasındaki ortak noktaları öne çıkardı.

Toplantının açılış oturumunda konuşan TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da, Türkiye’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlere değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek 4,5 yıl boyunca seçim olmayacağı ve ekonomiye ağırlık verileceği yönündeki açıklamasına atıfta bulunan Yalçındağ, “Bunu memnuniyetle karşıladık. Siyasi istikrarı sabırsızlıkla bekliyoruz. Artık iş konuşma zamanı” ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Yalçındağ, iki ülke arasındaki siyasi anlaşmazlıkların ticari ilişkilere zarar verdiği mesajını da verdi. Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden rayına oturtulmasının iki ülkenin çıkarına olacağını vurgulayan Yalçındağ, bunun için de iki ülke arasında bir danışma kurulu oluşturulmasını önerdi.

Fotoraf Kaynağı: Tezcan Taşkıran (VOA)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)