E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Dönmez açıkladı: Karadeniz gazı ne zaman sistemde olacak?---

Bakan Dönmez açıkladı: Karadeniz gazı ne zaman sistemde olacak?

Bakan Dönmez açıkladı: Karadeniz gazı ne zaman sistemde olacak?
27 Aralık 2022 - 15:45 borsaningundemi.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'de üretilecek gazın maliyetinin daha düşük olduğunu vurgularken, Karadeniz gazının mart sonu sisteme verileceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son keşifle birlikte Karadeniz'deki doğalgaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında inşallah bu gazı, insanımızla buluşturmak istiyoruz. Bir aksilik çıkmadığı takdirde, mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında Karadeniz'deki yeni doğalgaz rezervine ilişkin açıklama yaptığını hatırlattı. Son keşif ile birlikte Karadeniz'deki doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını belirten Dönmez, "Çalışmalarımız 3 aşamadan oluşuyor. Deniz tabanında sondaj işlemleri ile akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri devam ediyor. Teknolojik olarak baktığımızda deniz tabanında yoğun bir çalışma var. Bu çalışmaları 50'yi aşkın gemi ile yürütüyoruz. Bir taraftan üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak 3 tane hattın yapım işlemi devam ediyor. Tamamlandı, testleri şu anda yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattımız ve glikol basan hattımız tamamlandı. Yine deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık" dedi.

2026'DA KUYU AÇMA İŞLEMLERİNİ BİTİRECEĞİZ

Şu anda kara işleme tesisinin ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyecek kapasitede çalıştığını söyleyen Dönmez, "Fakat altyapı 2'inci faz ile birlikte 40 milyon metreküplük kısmı da işleyecek şekilde hazırlandı. Sahada 6 bini aşkın iş kalemini birlikte yönetiyor ve ilerliyoruz. Yine bu üretilen gazı, BOTAŞ'ın ana ulusal iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları tamamlandı. 36 kilometrelik bağlantı tamamlandı. Test ve devreye alma işlemleri de devam ediyor. Deniz tabanından bugüne kadar ilk Tuna-1 ile başlamış olduğumuz kuyu açma ve tamamlama işlemlerinde artık 10 kuyuyu açmış durumdayız. 2'nci fazda buraya 30'un üzerinden ilave kuyu açarak devam edeceğiz. Daha önce de açıkladığımız gibi inşallah 2026 gibi buradaki kuyu açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız. Karada 5 bin 500, deniz tarafında 2 bin 500 olmak üzere 8 bin kişilik bir çalışan arkadaşımız var. 3 sondaj gemimiz aralıksız çalışmalarına devam ediyor" diye konuştu.

710 MİLYAR METREKÜPLÜK KEŞFE ULAŞMIŞ OLDUK

Bakan Dönmez, 29 Ekim tarihinde Cumhuriyetin 99'uncu yılının kutlandığı gün yine Fatih sondaj gemisinin Çaycuma-1 kuyusu adını verdikleri bölgeye gittiğini hatırlatarak, "Yaklaşık 2 aylık çalışma sonunda bir keşif ile sonlandırmış olduk ve bu keşfe göre de üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp olarak belirledik. Biliyorsunuz, ilk keşfi 2020 yılında Tuna-1 kuyusu ile açıklamıştık. 405 milyar metreküplük bir keşifti ve 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfi olarak kayıtlara geçmişti. 2021'de Amasra-1 ile 2'nci keşfimizi yapmıştık, 135 milyar metreküplük bir rezerv söz konusuydu. Böylece Çaycuma keşfi ile toplamda 710 milyar metreküplük keşfe ulaşmış olduk" dedi.

GAZI İNSANIMIZLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ

Sakarya Gaz Sahası'nda da 13 tane kuyu açtıklarını ve bunların 3 boyutlu modellemesinin yapıldığını anımsatan Dönmez, "Bu çalışmalara göre de rezervi yeniden değerlendirdik. Çalışmalar neticesinde de 540 milyar metreküplük rezervi, 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Böylece gerek Çaycuma Sahası'ndaki 58 milyar metreküp gerekse Sakarya Gaz Sahasındaki ilave miktarla birlikte bu rakam, 710 milyar metreküp olarak ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında inşallah bu gazı, insanımızla buluşturmak istiyoruz. Bir aksilik çıkmadığı takdirde, mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız" diye konuştu.

KIBRIS'I TEK TARAFTAN İBARET GÖRÜRSEK YANILIRIZ

Daha sonra soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, Akdeniz'deki çalışmalara ilişkin "Abdülhamithan gemisi, Yörükler-1'deki çalışmasını tamamladı. Mersin Taşucu açıklarında 2'nci lokasyonunda da çalışmalarına devam ediyor. İlk yapılan çalışmanın jeolojik etütleri, Türkiye Petrolleri tarafından yapılmaya devam ediyor. Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızda, kendi yetki alanımızda arama sondaj faaliyetlerine devam edeceğimizi ifade etmiştik. Bir plan çerçevesinde bu süreç devam ediyor. Yine Güney Kıbrıs Rum kesiminin 6'ncı parseldeki keşfi ile alakalı olarak; dün hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı hem de bizim Dışişleri Bakanlığımız bu alanda yapılan çalışmalarla alakalı bir değerlendirme yaptı. 6'ncı parsel, Türkiye Cumhuriyeti'nin yetki alanının dışında kalan bir parsel ancak Kıbrıs'ın bir tek taraftan ibaret görürsek, yanılırız. Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak, yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz" dedi.

KARADENİZ'DE ÜRETECEĞİMİZ GAZIN MALİYETİ DAHA DÜŞÜK

Bakan Dönmez, yeni keşfin faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna ise "Yatırım çalışmalarımız devam ediyor. İthal ettiğimiz gaza göre, Karadeniz'de üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Fakat henüz daha sisteme verilmedi. Üretilecek gazın miktarını da dikkate aldığımızda, bu değerlendirmeleri daha sağlam yapabiliriz. Ama başından beri söylediğimiz bir husus var; bu bizim kendi gazımız. Cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak. Buradan hem milletimiz hem de devletimiz kazançlı çıkacak" cevabını verdi.

​Türkiye'nin enerji merkezi olma olasılığı hakkında da Bakan Dönmez, şunları kaydetti: "7 tane uluslararası boru hattı ile Türkiye'ye, karadan, dünyanın en büyük rezervlerine sahip ülkelerden doğalgaz getiriyoruz. Yaklaşık 10 ila 12 ülkeden de sıvı doğal gaz getiriyoruz. Buna bir de yerli gazımızı eklediğimizde, kaynak çeşitliliğini yerli kaynakla artırmış olacağız. Bu da tabii ki enerji merkezi projemize son derece olumlu yansıyacak.

Erdoğan'dan doğal gaz müjdesi: 58 milyar metreküplük yeni keşif!

 

Erdoğan açıkladı: Karadeniz gazı 2023'te evlerimizde

 

Erdoğan açıkladı: Karadeniz gazı için pazartesi müjdemiz var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 23:08

    Haftaya açıklıyoruz... Gaz çıktı çıkacak... öbür gün anlatacaz diğer gün gaz geliyor... eli kulağında ha çıktı ha çıkacak... beriki gün gaz geldi gelecek.... Çok yakında gaz ile ilgili açıklamalarda soru cevap yapacaz... Gaz geliyor, geldi sayılır.... Gaz çıkmadı diyenler var, biz onların azınıda alıcaz... Gaz çıkacak ama birileri engelledi :D ...Gaz çıkmışken çıkmadı dediler,.. Eskiden gaz mı vardı tüp kuyruğu vardı ... Gelecek gaz damarda durmaz...Birileri gazdan rahatsız oldu miğdeleri gaz oldu... Gaz gemilerle gelecek... Gaz gelir güldür güldür... Bir gece ansızın gaz ile gelebiliriz :D ....İşte öyle böyle derken ülkemizde gaza doydu... Çak mehteri ver gazı millete ... Söylenenlere bakıcaz, olana bakıcaz :D hey aynı tutarsızlıklarla seçime yanaşıcaz... 

  • vdr28 Aralık 2022 18:33

    sende birsey yazdiginimi zannediyorsun.seninki zile zile zilledi çıçtı bokunu elledi sen hastasin bir doktora gorun

  • Rıfkı 27 Aralık 2022 18:28

    Bu secimler gelecek seçimlerde mutlaka aktif olur bekleyin bikac secim

  • xyz27 Aralık 2022 17:40

    Bir ülkenin halkı gaz, altın, petrol ve elmas bulmakla zenginleşmez. Ancak ve ancak eğitimle olur. Eĝer zenginleşseydi Libya, Irak, Iran, Venezuella gibi ülkeler zengin olurdu. Teknoloji ve bilim üretecek ilk yüzde dünyada bir üniversitemiz bile yok. Koskoca Türkiye bir apple etmiyor. Bunu dert edeceğinize yirmi yılda koca bir millete daha az kaldı uçacağız, kaçacağız, gaz bulduk, tuz bulduk deniyorsa ve bunun davulları çalınıyorsa ben o davulun ne tokmağı nede sesi olacağım.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ27 Aralık 2022 21:31

    O dediğin ülkeler uçak otomobil çelik silah sanayileri var mı. zamanında ülkemiz bunları üretmek istedi kim üretmek istedi ise kellesini aldılar.abd ve ab ülkeleri içerimizdeki  satılmışlar ile birlikte oldu tepesine çöktüler.sen hangi apple kafasını yaşıyorsun.

  • vds27 Aralık 2022 20:41

    dedigin sevyede su an olabilmemiz gecmiste senin deden CHP nin 1940 yillardan itibaren AK parti gibi ulkeyi kalkindiracak atilimlar baslatmasi gerekirdi ulkenin onune takoz olmaktan baska bir sey yapmamislar...

  • xyz27 Aralık 2022 16:38

    Daha seçimlere var. Daha çok buluruz. TPAO dan bir Allah'ın yetkilisi yok mu? Arkadaş bulunan bir daha bulunuyor. Yok üç boyutlu yok beş boyutlu rezerv artıyorda artıyor. Hayırlısı olsun. Gaz, petrol ve altın bulmak için harcadığìnız enerjiyi ve hevesi birazını ekonomiyi düzeltmek için kullanın.

  • Halil27 Aralık 2022 18:29

    Troller eksilenmis hep akil yok fikir var bu türde

  • okiman0727 Aralık 2022 17:26

    hala ne kadar mallar var demi? ilk 6 ay anne sütü şarttır.

  • drt27 Aralık 2022 17:19

    bu neyin hazimsisligi hain

  • haydar27 Aralık 2022 17:11

    SİZE NE YAPSAK YARANAMAZ BU ÜLKE SİZ İYİSİ Mİ KENDİ YAVRU ÜLKELERİNİZE DÖNÜN. 

  • Suat27 Aralık 2022 16:09

    Kanal istanbul ne oldu. İhale ne zaman.

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 16:05

    Asgari ücretli evine 1 kg süt alamadığı zaman devreye girecek evleri ısıtacak :D az kaldı...

  • xd27 Aralık 2022 22:12

    bu gazi chp bulsaydi yere göge sidiramazdiniz bos kafalar sabit fikirliler

  • okiman0727 Aralık 2022 17:27

    kardeş halla man kafalar dolu memlekette

  • haydar27 Aralık 2022 17:12

    KOMİKLİK Mİ YAPTIN SEN