E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.
Bugün depremzedeleri ziyaret etmek için Gaziantep'e geldiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "asrın felaketi"ni yaşadıklarını, depremin büyüklüğünün asıl sahada fark edilebildiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, öte yandan, depremin vatandaşlara ve şehirlere verdiği zararı gördüklerini belirterek, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da şifa dileğinde bulundu.
Bugün Gaziantep'te depremden en çok etkilenen Nurdağı ve İslahiye'yi ziyaret ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, her iki ilçede de çadır kentlerin tamamının kurulduğunu, evi yıkılan herkesin çadır kentlere yerleştiğini söyledi.
Çavuşoğlu, öte yandan kurulan ve kurulmakta olan konteyner kampları da ziyaret ettiklerini aktararak, buralarda geçici yaşam alanlarının, aşhanelerin, sosyal marketlerin tüm afetzedelere düzenli bir şekilde hizmet verdiğini gördüklerini ifade etti.
Konteyner ve geçici yaşam alanlarında kapasitenin artırılması için de sahada samimi gayret gördüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, barınma alanlarında çocuklardan kadınlara sağlıktan eğitime, kıyafetten yiyecek ve bankacılığa kadar hizmet verildiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, ayrıca vatandaşların talep ve isteklerinin de tek tek kayda alındığını gördüklerini belirtti.
Bugün çocuk gelişim çadırları, çadır sınıfları gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, öğretmenlerin çocuklara severek her türlü eğitim ve psikolojik destek verdiklerini gördüklerine işaret etti.
Bakan Çavuşoğlu, sosyal marketlerde bir düzen içinde vatandaşların ihtiyaçlarının nasıl karşılandığını da gördüklerini belirterek, bunun her yerde "örnek alınması gerektiğini" söyledi.
Sahada farklı şehirlerden gelen gönüllülerin de olduğunu aktaran Çavuşoğlu, dışişleri bakanlığı olarak bu çalışmaların koordinasyonuna katkı sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.
Çavuşoğlu, Koordinasyon ve Destek Merkezi'ni daha da güçlendirdiklerini belirterek, "Ayrıca AFAD Koordinasyon Merkezi'ne 4 büyükelçimizi ve 2 personelimizi Ankara'da tahsis ettik." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "Hatay, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis'te 12 koordinatör büyükelçimiz var, ayrıca yine 15 personelimiz var. Yine Antalya, İstanbul ve Edirne temsilciliklerimiz de 7 gün 24 saat esasıyla sizlere destek olmaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.
Depremde dışişleri bakanlığı personelinden de hayatını kaybedenler olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Hatay'da Gökhan Aytaç'ın halen enkaz altında olduğunu ve henüz kendisine ulaşamadıklarını belirtti.
102 ülke Türkiye'ye yardım talebinde bulundu
Çavuşoğlu, depremin ardından hemen uluslararası yardım çağrısını en üst düzeyde yaptıklarını, herkesin de bu çağrıya cevap verdiğini belirterek, "Bir taraftan Avrupa Birliği, NATO üzerinden, diğer taraftan ülkeler bireysel olarak bize yardım etmek için çok samimi adımlar attılar. Onlara da çok teşekkür ederiz. Hem BM, Hem NATO hem de Avrupa Birliği, acil durum mekanizmalarını hayata geçirdiler." diye konuştu.
Depremin ardından Türkiye'nin dış temsilcilikleriyle yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, kardeş ve dost ülkelerin Türkiye'ye göndermek istediği ayni ve nakdi yardımların Türkiye'ye ulaşması için bir sistem kurduklarını kaydeden Çavuşoğlu, öte yandan dünyanın her yerinden taziye ve destek mesajları geldiğini söyledi.
Yurt dışından gelen yardımlara ilişkin bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102, 88 ülke bugüne kadar Türkiye'de sahada bize arama kurtarma, sahra hastanesi ya da sağlık ekipleriyle bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı. Şu anda 65 ülke halen sahada. Toplam 11 bin 302 yabancı personel gelmişti. Bunlardan 5 bin 326'sı ayrıldı, 5 bin 377'si sahada bizlerle çalışıyorlar." dedi.
Yaklaşık 70 bin çadır geldi, 55 bini sevkiyat için bekliyor
Çavuşoğlu, en acil ihtiyaçlarının çadır ve konteyner olduğunu belirterek, çadırları tüm dünyadan kargo uçaklarıyla getirdiklerini söyledi.
Bir taraftan ülkelerin ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) gibi kuruluşların taahhüt ya da tahsis ettiği çadırların olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, diğer taraftan Türkiye'nin tüm dış misyonlarıyla çadır üretilen ülkelerdeki girişimleri sayesinde bugüne kadar 222 binden fazla çadır bulduklarını belirtti.
Çavuşoğlu, bunların 120 bini ülkelerin ve kuruluşların taahhüt ettiği çadırlar, 102 bininin de Türkiye'nin sipariş verdiği çadırlar olduğu bilgisini vererek, "Bunların yaklaşık 70 bini ülkemize geldi, şu anda 55 bin civarında çadır da sevkiyat için bekliyor. Bunun için uçak da bulmak lazım. Bir taraftan Türk Hava Yolları, diğer taraftan NATO ülkelerinin nakliye uçakları, bazı dost ve kardeş ülkelerin tahsis ettikleri kargo uçaklarıyla bunları getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, öte yandan konteynerlerin de Türkiye'ye gelmeye başladığını aktardı.
Yabancı devlet başkanları ve dışişleri bakanları tarafından Türkiye'ye çok ziyaret yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, kendilerinin yoğunlukları sebebiyle herkese vakit ayırmanın mümkün olmadığını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, yarın sabah deprem bölgesine Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyor Saidov'un geleceğini ifade etti.
Vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için bölgede hummalı çalışma olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, özellikle bir yıl içinde yapılacak konutlar konusunda vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Bakan Kurum'a güvendiklerini söylediklerini aktardı.
Çavuşoğlu, "Hep birlikte milletimizin yaralarını saracağız, Türkiye'yi ayağa kaldıracağız." dedi.
Çin'den gönderilen yardımlar 600 tona ulaştı
Çin'den ABD'ye "casus balonu" krizinin ilişkilere verdiği zararı onarma çağrısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu depremde muhalefet göçük altında kaldı saçma sapan yalanlariyla
Malesef öyle.depremden önce asla seçim istiyoruz der iken depdemden medet uman meral ve kemal bir saat bile geçikmeden seçim yapılmalı diyor.kemal biz ikidara gelince işinsanlarına asacağız keseceğiz doğrayacağı diye sürekli halkı korku kin ayrışma tehditler savuruyor.eğer böyle olur ise ülkede içsavas dahi çıkar.bir tane insan bankalarda parasını bırakmaz ya yastık altına yada yurtdışına kaçırın.hang konuşup duruyorlar idi bizlere bu depremlerde siz iktidarda olsanız ne yapacaksınız oynalır söyleyinsene.proje ve vizyonalrı yok ki.
Nasıl yardım yani ? kimin talimatı ile dünya yardım seferberliği başlattı ? haberde belirtilmemiş.
Sen kopuk kalmışssın haberler den deprem saat 4,17 de olmuş aynı gün saat 5.00 de devlet bu yardımı istemiş süleyman soylu içişleri bakanımız açıkladı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:18)