E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Bayraktar: Gabar’daki keşif Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir---

Bakan Bayraktar: Gabar’daki keşif Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir

Bakan Bayraktar: Gabar’daki keşif Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir
28 Ağustos 2023 - 14:12 borsaningundemi.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu yıl içerisinde petrolde müjdeli haberi milletimizle paylaştık. Gabar’daki keşif 100 bin varillik Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir." dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar TRT Haber'e enerji gündemine ilişkin yapyığı değerlendirmede Gabar’daki keşfin Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Arz güvenliği konusunda neler yaptığımızı kısaca anlatabiliriz. İşin özünde şunu söylememiz lazım Türkiye talebi artan nüfusu artan bir ülke. Ülkemizin sanayisi büyüyor, enerji talebi artıyor.

Sadece 7 tane organize sanayide doğal gaz varken bugün 214 sanayi bölgesinde doğalgaz kullanıyor sanayicilerimiz. Bu artan talebi karşılayacak politikalar üretmemiz gerekiyor.

Dolayısıyla temel önceliğimiz ve bu artan talebi arz güvenliğini sağlayacak tedbirler almak var. Hem Karadeniz hem de Gabar keşfini önemli yapan unsurlardan biri dışa bağımlılık.

Türkiye enerjide yüzde 70 dışa bağımlı. 50 milyon ton petrol ve petrol ürünü ithal ediyoruz.

Parasal karşılığı bunun 2022 yılında yaklaşık 40 milyar dolar. Doğalgazda 55 milyar metreküp doğal gaz ithalatımız var. Bunun karşılığı 38,4 milyar dolar.

Geçen sene çok ilginç bir yıldı. Dolayısıyla faturalar daha yüksekti. 38 milyar ton Türkiye kömür ithal etmiş. Bu dışa bağımlılığı azaltmak bizim en büyük önceliklerimizden bir tanesi.

Bundan 20 yıl önce neredeyse 0 olan rüzgar enerjisini bugün 11 bin megavatın üzerine çıkardı. Güneşte hiç kurulu gücümüz yoktu bugün 10 bin megavatın üzerinde kurulu gücümüz var.

Özellikle petrol ve doğal gazda olan bağımlılığımızı azaltmak için kendi denizlerimizde kendi gemilerimizle arama yapmaya başladık. Bütün bu aramaları kendi filomuz ve gemilerimizle yapıyoruz.

Özellikle Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşmaktı. Bu stratejinin sonuçlarını da 2020’den itibaren görmeye başladık.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi"

Bu yıl içerisinde petrolde müjdeli haberi milletimizle paylaştık. Gabar’daki keşif 100 bin varillik Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir.

Orada üretim biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibariyle 20 bin varil üretime çıkmış durumdayız. Hedefimiz 2025 yılına kadar üretimi 100 bin varile çıkarabilmek. Nasıl Sakarya’da yeni müjdelere ihtiyacımız varsa aslında Türkiye’nin birkaç tane daha Gabar’a ihtiyacı var açıkçası.
"Van’da bir sondaj yapacağız"

Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız. Buralardan gelecek müjdelerle dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda adım atacağız. Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer alıyor.

Türkiye çok önemli bir coğrafyada. Bizim için önemi şu, dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer alıyor.
Örneğin Libya’da örneğin Irak’ta farklı coğrafyalarda bizim Türkiye Petrolleri’ni BOTAŞ’ı özel sektörümüzü buralarda daha aktif kullanmaya başlamamız lazım. Oradaki keşifler elbette ülkemizin hanesine yazılacak.

Petrol ve doğal gaz aramacılığı işi çok teknik ve içerisinde birçok zorluğun olduğu bir alandır. Sakarya gaz sahasında biz ilk keşfi yaptığımızda o noktadaki derinlik 2 bin 100 metre yani 2 kilometrenin üzerinde bir deniz derinliği var.

"Türkiye’de aranmadık hiçbir yerin kalmaması lazım"

Yer yer 3 bin metrelik bir sondaj yapıyorsunuz. O doğal gazı oradan çıkarıp 170 kilometre ile karaya çıkarıyorsunuz. Bu çok kolay bir hadise değil.

Bizim temel hedefimiz şu. Türkiye’de aranmadık hiçbir yerin kalmaması lazım.

Önce 2 boyutlu sismik yaparız. Orada göze çarpan bir şey olduğu zaman 3 boyutlu sismikle biraz daha analiz yapılır. Bu aylar alan sonrasında da analizi haftalar süren çalışmalardır.

Sonrasında sondajı çok büyük maliyetler olan çalışmalara gidilir. Bu çalışmalar sonunda ekonomik değeri olan bir şey bulamayabilirsiniz.

Önümüzdeki dönemde sondaj yapmayı planladığımız alanlardan bir tanesi Orta ve Doğu Karadeniz. Hem Ordu’da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var. Geçmişte açıkçası Karadeniz de biz kuyular kazdık.

Onun dışında yeni müjde iki şekilde gelir. Bir daha önce yapılmamış bir sahada sondaj yapmanız. İki rezerv miktarının artması şeklinde olabilir.

Bu konuda kazdığımız en önemli kuyulardan bir tanesi Akdeniz sondajıdır. Önümüzdeki dönemde Van’da Hakkari’de kazmayı planladığımız arama sahalarımız var.

Sayın Cumhurbaşkanımızın körfez ziyaretinde üç ülke vardı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde önemli anlaşmaları kaleme aldık.

Stratejik ortaklık anlaşması imzaladık. Enerjide Türkiye’nin bu talebi artarken bütün dünya iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir arayış içerisinde.

Önümüzdeki 12 yıl içerisinde Türkiye’nin her yıl 5 bin megavat yenilenebilir enerjisini sisteme katması gerekiyor.

Bu anlamlardaki bu yatırım ihtiyacının hem yerli yatırımcılarla hem de dışarıdaki yatırımcılarla sağlayabiliriz. Bu anlamda Birleşik Arap Emirliklerinden çok büyük bir ilgi vardı. İnşallah önümüzdeki dönemde temel atma törenlerine ve devreye alınmasına şahit oluruz.

Suudi Arabistan Maden ve Sanayi Bakanı bizi ziyaret etti. Onlarla da madencilik alanında önemli bir anlaşma imzaladık.

Bu anlaşmanın önemli unsurlarından bir tanesi kritik madenler denen dünyada herkesin üzerinde durduğu madenlerle ilgili iş birliğini içeriyor. Bunları en kısa sürede daha somut ortaklık anlaşmalarına da döndürmek istiyoruz.

Özellikle onlarında bu yeşil hidrojen rüzgâr ve güneş projelerine olan ilgisini gördük. 5 bin megavatlık bir kurulu güç hedefimiz var Suudi Arabistan’la düşündüğümüz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın körfez ziyaretinde üç ülke vardı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde önemli anlaşmaları kaleme aldık.

Stratejik ortaklık anlaşması imzaladık. Enerjide Türkiye’nin bu talebi artarken bütün dünya iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir arayış içerisinde.

Önümüzdeki 12 yıl içerisinde Türkiye’nin her yıl 5 bin megavat yenilenebilir enerjisini sisteme katması gerekiyor.

Bu anlamlardaki bu yatırım ihtiyacının hem yerli yatırımcılarla hem de dışarıdaki yatırımcılarla sağlayabiliriz.

Bu anlamda Birleşik Arap Emirliklerinden çok büyük bir ilgi vardı. İnşallah önümüzdeki dönemde temel atma törenlerine ve devreye alınmasına şahit oluruz.

Suudi Arabistan Maden ve Sanayi Bakanı bizi ziyaret etti. Onlarla da madencilik alanında önemli bir anlaşma imzaladık.

Bu anlaşmanın önemli unsurlarından bir tanesi kritik madenler denen dünyada herkesin üzerinde durduğu madenlerle ilgili iş birliğini içeriyor. Bunları en kısa sürede daha somut ortaklık anlaşmalarına da döndürmek istiyoruz.

Özellikle onlarında bu yeşil hidrojen rüzgâr ve güneş projelerine olan ilgisini gördük. 5 bin megavatlık bir kurulu güç hedefimiz var Suudi Arabistan’la düşündüğümüz.

"Günde yaklaşık 2 milyon varil petrol boğazlarımızdan geçiyor"

Türkiye aslında doğalgazda hem gaz anlamında Avrupa’nın arz güvenliği için önemli bir rol üstlenmiş durumda hem de dünya petrol piyasası içerisinde de önemli bir rolü var. Günde yaklaşık 2 milyon varil petrol boğazlarımızdan geçiyor.

Ceyhan’da 700 bin varil akış var. Orada akış kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Bir diğer boru hattı Irak Türkiye boru hattından da ortalama 500 bin varil bir petrol akışı var. Bunları topladığınızda 3-3,5 milyon varıl bir petrol arzından bahsediyoruz.

Burada dünya petrolünün yüzde 3,5’inden bahsediyoruz. Türkiye çok güvenilir bir tedarik ülke olmuştur. Olmaya da devam edecektir.

Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye boru hattını da faaliyete almak. Bu hattın Irak tarafı çalışmıyor. Bizim Silopi’den başlayarak Ceyhan’a kadar 650 kilometrelik boru hattından bahsediyoruz. Burası 47 yıldır petrol akıtmaya devam ediyor.

Bakan Bayraktar: Petrol üretiminde rekorlar yılı olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinirli29 Ağustos 2023 09:08

    Emekliye geber,petrol varmış sözde gabar

  • Ahmet Özbir29 Ağustos 2023 08:39

    yalancı münafıkların yönetimde olduğu bir ülkeye salgın hastalık, zelzele, sel, kuraklık tüm belalar gelir. türkiye'deki durum bu

  • Seyhan Adanalı 29 Ağustos 2023 08:06

    İyi güzel de, biz neden halen fakiriz.

  • xyz29 Ağustos 2023 11:11

    Çünkü senin kaderin böyle yazılmış.Ne yaparsan yap asla bu alınyazısını yırtamazsın.

  • baran29 Ağustos 2023 06:44

    Tam partili militanlara göre haber. Göbels taktikleri.

  • Levent28 Ağustos 2023 23:37

    Yakandan kim ölmüş 😂

  • Slm28 Ağustos 2023 22:58

    19 liraydı mazot bu haberler çıktığında oldu şimdi 40 lira oldu. kime ne faydası var bu ülkenin insanları hepmi fakir sıkıntılı yaşayacak nasıl can vereceksiniz Herkes bela okur oldu size işinizde rast gitmez artık

  • Gece tozan28 Ağustos 2023 22:46

    Lozan bitince beton dökülmüş kuyular vardıya hani içi petrol dolu olan açıldımı onlar?

  • mustafa bozbıyık28 Ağustos 2023 21:33

    petrolü bilmem ama borularını halka döşediğinizden eminim

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM29 Ağustos 2023 11:13

    Ben bu ülkenin nacis talihini chp nin yeneceğinden emin idim ama parti içindeki çalkantılar ömürboyu kıyak siyatsen dolayı onlardanda hiç bir ümidim kalmamıştır.

  • Nuri 28 Ağustos 2023 16:55

    Mutfaktaki yangına faydası yok,

  • Islak odun28 Ağustos 2023 16:48

    Petrollemi uçarız gazlamı,venezuella günlük petrol üretimi 843 bin varille kanatlanamamışta siz 100 bin varillemi uçuracaksınız bizi

  • süslü sülü28 Ağustos 2023 16:44

    yalanlar yüzyılı başladı

  • Teyyare Ama Neden Teyyare28 Ağustos 2023 15:44

    Sorun bakalım GABAR a gitmiş mi ???  ;)  ;)  ;) 

  • MÜJDE MÜJDE SİZE PARİZYENDEN MJDE SİZEEEEE.28 Ağustos 2023 15:36

    aaman bnir müjde daah vermeyin  lütfen.... sizin het müjdenizden sonra  zam üstüne zam yağıyor...Allah rızası için müjde vermeyin artık...  Siz o müjdey, nebatiye verin  gözleri bakın nasıl parlayacak

  • Hakan uz28 Ağustos 2023 15:24

    Bulmayın kardeşim hiç bir şey bulmayın

  • astor28 Ağustos 2023 14:52

    instgramdaki bir  kukla sikecinde kuranıma yalan söylüyor diyen bir kukla vardı. kuranıma yalan söylüyor.

  • Baran28 Ağustos 2023 16:42

    İngiliz ajanı mısın ne b...ksun?   Türkçe nizani!  Nik desen özenti soytarılık.  Be soytarı sen Kuran dan ne haberin var da   yalancılıkla suçluyorsun?  Be deftersiz kukla ergen kafalı hödük  11 il yıkılmış  11 şehri maket kurar  gibi mantar gibi yerden mi bitecek?  Buralarda her türlü ekonomi adeta çökme noktasına gellmiş. Bu tür itler de hala devletin paçasına yapışan it gibi havlıyor.  

  • ALİ KODUŞ28 Ağustos 2023 15:06

    SEN OKUTAN HOCA NIN HEMİ .BU NASIL BİR TÜRKÇE SEN YAZDIKLARINI ANLAYABİLİYORMUSUN Kİ BİZLER ANLAYALIM.